Σάββατο 6 Απριλίου 2013

ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΗΣ ΔΕΗ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ

Επιβεβαιώνεται ότι ο φόρος αλλάζει μόνο όνομα και πως το κενό στα προϋπολογισμένα έσοδα θα καλυφθεί ξανά από τα λαϊκά στρώματα.

Την εξαπάτηση του λαού από την κυβέρνηση, που βάφτισε «νέο φόρο» το χαράτσι, προκειμένου να συνεχίσει να γδέρνει τα λαϊκά νοικοκυριά και να εισπράξει το ίδιο ποσό που είχε προϋπολογιστεί από το φόρο ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, ομολογούν ανοικτά οι κυβερνητικοί εταίροι και ταυτόχρονα κλιμακώνουν τα εκβιαστικά διλήμματα.
 
«Αυτό που καταφέραμε να πετύχουμε, είναι να βρούμε το ποσό που μπορούμε να εξοικονομήσουμε με άλλο τρόπο. Το πώς θα κατανεμηθεί αυτή η εξοικονόμηση χθες συμφωνήθηκε, τώρα κανονίζεται», ομολόγησε κυνικά την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποδεχόμενος ότι η διαφορά του τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ), το γνωστό χαράτσι που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, από το «νέο φόρο», βρίσκεται στο «νέο τρόπο υπολογισμού και στη διεύρυνση της φορολογητέας βάσης».

Αυτό που παραμένει αναλλοίωτο είναι ότι ανεξάρτητα από τον τρόπο υπολογισμού και το μηχανισμό είσπραξης του νέου φόρου, τα λαϊκά νοικοκυριά θα πληρώσουν 3,2 δισ. που προβλέπεται στον προϋπολογισμό από τη φορολογία στα ακίνητα. Παρ' όλα αυτά, συνεχίζουν να εμπαίζουν ξεδιάντροπα το λαό ότι τάχα θα έχει «ελαφρύνσεις», επειδή τάχα το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ θα είναι μειωμένο κατά 10-15%. Ομως το κενό που δημιουργεί στα προϋπολογισμένα έσοδα, περίπου 200 εκατ. ευρώ, θα κληθούν να το καλύψουν και πάλι τα λαϊκά στρώματα, μέσω της «διεύρυνσης της φορολογητέας βάσης», δηλαδή μέσω της φορολογίας στα ακίνητα εκτός σχεδίου, την παράταση του ΦΑΠ, κ.ά.
«Διευρύνεται η φορολογητέα βάση, με τα ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης, με τα ακίνητα που νοικιάζει το Δημόσιο από ιδιώτες. Εχει κοστολογηθεί, μπορούμε να τα κοστολογήσουμε, βάσει των στοιχείων που μας έχει δώσει η ΔΕΗ. Συνεπώς, είναι ένα κενό, μια μείωση της τάξης του 15%, είναι ένα κενό, περίπου, ύψους 200 εκατομμυρίων, το οποίο καλύπτεται, σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, από τη διεύρυνση της φορολογητέας βάσης», δήλωσε ο Σ. Κεδίκογλου, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για πρόταση που θα παρουσιαστεί στην τρόικα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει εκ νέου.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι «υπάρχει πλέον ενιαία στάση όλων των κυβερνητικών εταίρων σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα που θα συζητηθούν με την τρόικα», περιλαμβάνοντας σε αυτή και το ζήτημα των μαζικών απολύσεων στο Δημόσιο. «Το νέο σχέδιο Μανιτάκη θεωρείται αξιόπιστο, το στηρίζουμε και πιστεύουμε ότι θα γίνει αποδεκτό», τόνισε ο εκπρόσωπος.

(Πηγή: Ριζοσπάστης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου