Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Σ.Ε.Τ.ΕΠ.Ε. ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ


ΑΛΛΥΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ 

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ καταγγέλλει την βίαιη εισβολή αστυνομικών και ΕΚΑΜιτών σε σπίτια κατοίκων της Ιερισσού που έγινε τα ξημερώματα Τετάρτης. Για άλλη μια φορά, η τρικομματική κυβέρνηση με τους μηχανισμούς καταστολής, έδειξε πραγματικά ποιανού τα συμφέροντα εξυπηρετεί. Για άλλη μια φόρα απέδειξε ότι όταν πρόκειται για τα συμφέροντα των αφεντικών της – επιχειρηματιών είναι ικανή να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να τα εξασφαλίσει, θυσιάζοντας ανθρώπινες ζωές, φυσικό πλούτο κτλ στο βωμό της κερδοφορίας των μονοπωλίων. 

Η εξόρυξη του ορυκτού πλούτου της περιοχής θα έχει βλαβερή συνέπεια στη ζωή των κατοίκων, στην αγροτική παραγωγή και στον φυσικό πλούτο της περιοχής. Σήμερα είναι αναγκαίο οι εργαζόμενοι να καταλάβουν ποιον εξυπηρετεί η διαφημιζόμενη ανάπτυξη. Η εταιρεία σχεδιάζει μια επένδυση ύψους 1,3 δισ. ευρώ και από αυτήν προσδοκά, σε διάστημα περίπου 7 χρόνων, να εισπράξει καθαρά κέρδη 11 δισ. ευρώ. Για να εξασφαλίσει συμμάχους στην τοπική κοινωνία, διαφημίζει ότι σε πλήρη ανάπτυξη τα μεταλλεία θα απασχολούν άμεσα περίπου 1.300 εργαζόμενους. Το αποτέλεσμα αυτής της ανάπτυξης θα είναι καταστροφή του περιβάλλοντος και υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων, θέσεις εργασίας κακοπληρωμένες και με βάρβαρες συνθήκες δουλειάς, καταστροφή άλλων κλάδων όπως ο τουρισμός, η γεωργία και η κτηνοτροφία, ενδεχόμενα και η αλιεία.  

Την ώρα που θα ανοίξουν οι 1300 θέσεις εργασίας θα κλείσουν εκατοντάδες στον τουρισμό. Ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι λαϊκή περιουσία και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρείται σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα έπρεπε να γίνεται σε όφελος του λαού, στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και όχι για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου. 

Μια τέτοια ανάπτυξη θα έχει στο κέντρο της προσοχής της τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής και όχι την κερδοφορία της εταιρείας, θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας με μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη όλων των κλάδων: από τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία, τη μεταλλευτική δραστηριότητα και τη μεταποίηση, μέχρι τον τουρισμό.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής. Καλούμε κάθε εργαζόμενο, άνεργο, φτωχό αγρότη και αυτοαπασχολούμενο, να ορθώσει ανάστημα και να αγωνιστεί, ώστε ο ορυκτός πλούτος να μην παραδοθεί στους μονοπωλιακούς ομίλους. Να διεκδικήσουν τα λαϊκά στρώματα ανάπτυξη προς όφελος των λαϊκών αναγκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου