Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ Σ.Ε.Τ.ΕΠ.Ε. 18/4


Ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών-Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Χαλκιδικής):

Σήμερα περισσότερο από άλλες εποχές, το μεγάλο κεφάλαιο παρεμβαίνει απευθείας στις σχολές και το περιεχόμενό τους, πόσο μάλλον όταν επιχειρηματίες και διευθυντικά στελέχη εταιριών (σεφ, μετρ) αποτελούν οι ίδιοι το εκπαιδευτικό προσωπικό. Αντικειμενικά μέσα σ’ όλα τα άλλα μας μαθαίνουν ότι:

Επειδή ο τουρισμός είναι “βαριά βιομηχανία” ανάπτυξης εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε κοινά συμφέροντα με τους εργοδότες και πρέπει να παλέψουμε ώστε να δοθεί ζεστό χρήμα στους μεγαλοξενοδόχους για επενδύσεις, την ώρα που η πλειοψηφία των εργαζομένων μένουν απλήρωτοι και εργάζονται υπό άθλιες συνθήκες. Την ίδια στιγμή, οι ίδιοι και οι κυβερνήσεις τους, έχουν κυριολεκτικά τσακίσει τις οικογένειές μας από τη φοροληστεία και τα χαράτσια. Δηλαδή μας καλούν να παλέψουμε για τα δικά τους συμφέροντα. Εμείς σήμερα σας καλούμε να σκεφτείτε ότι δεν έχουμε ούτε ένα κοινό συμφέρον με αυτούς.

Παραπέρα μας μαθαίνουν πως ο έξυπνος, δημιουργικός, εφευρετικός, υπομονετικός εργαζόμενος κάποια στιγμή θα προκόψει. Αρκεί στην πρακτική να κάνει καλή εντύπωση και να αξιοποιήσει τους ανθρώπους “κλειδιά”. Να δεχτεί και το μισθό χαρτζιλίκι και τη μαύρη απλήρωτη εργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες. Λες και τα σχεδόν 2 εκατομμύρια ανέργων και εκατοντάδες εργαζόμενοι που παραμένουν  απλήρωτοι δεν είχαν τέτοια χαρακτηριστικά, και όσοι υπέκυψαν σε τέτοια ιδεολογήματα να σε ποια κατάσταση οδηγηθήκαν.

Το παραμύθι της μεγάλης ζωής του εξωτερικού που θα ρισκάρεις και θα κοπιάσεις, αλλά γυρνώντας στην Ελλάδα θα μπορέσεις να γίνεις σεφ ή να βρεις μια πολύ καλή δουλειά. Δηλαδή επί της ουσίας τι μας λένε; Πλήρωνε χιλιάδες ευρώ για να σπουδάσεις εδώ και μετά πήγαινε στη Γερμανία μετανάστης. Όσο για τη ζωή του εξωτερικού, σε Σουηδία, Γερμανία και σε άλλες χώρες εντός και εκτός της ΕΕ και  ευρωζώνης, παίρνουν τα ίδια μέτρα και ετοιμάζουν παρόμοια νομοσχέδια για την μαθητεία, για το γονάτισμα των λαών. Στην πραγματικότητα μετανάστες - καταρτιζόμενοι υπάρχουν μέσα και έξω από την ευρωζώνη. Το ίδιο συμβαίνει και με σπουδαστές- εργαζόμενους που έρχονται από άλλες χώρες στην δική μας.

Στο όνομα του σκληρού ανταγωνισμού των μεγαλοξενοδόχων βρίσκονται τα εργασιακά μας δικαιώματα. Διπλή και τριπλή είναι η πίεση που ασκούν στην πρακτική άσκηση. Σπουδαστές, αλλά και απόφοιτοι δημόσιων ή ιδιωτικών σχολών κατάρτισης εργαζόμαστε στα ξενοδοχεία με μισθούς ψίχουλα, ασφάλεια μόνο για την περίπτωση εργατικού «ατυχήματος» για να είναι καλυμμένος ο εργοδότης και όχι με κανονικό ένσημο. Δίπλα μας  υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός νέων από άλλες χώρες που φτάνουν στην Ελλάδα για να δουλέψουν μέσω προγραμμάτων μαθητείας, με ακόμα χειρότερες συνθήκες.

Με το πρόσχημα της μαθητείας και της πρακτικής άσκησης οι μεγαλοεργοδότες στην πραγματικότητα μετατρέπουν τους νέους εργαζόμενους σε σύγχρονους σκλάβους και αντικαθιστούν με αυτούς ένα μέρος των εργαζομένων, σπέρνοντας διχόνοια σε σπουδαστές και εργαζόμενους. Έτσι ξεμπερδεύουν με τα μισθολογικά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Φροντίζουν να εξασφαλίσουν, φθηνό εργατικό δυναμικό προς εκμετάλλευση. Δουλειά με βάρδιες που ξεπερνούν το 8ωρο, με υπερωρίες που δεν πρόκειται να πληρωθούν και πολλές φορές περιμένοντας ακόμα και έναν ολόκληρο μήνα για ρεπό. Η δουλειά σε εξοντωτικές συνθήκες, η έλλειψη μέτρων ασφάλειας ενώ άσχημες είναι και οι συνθήκες στέγασης. Μας θέλουν να εργαζόμαστε με ελάχιστα δικαιώματα σε δουλειές με ημερομηνία λήξης.
Πρέπει όλοι να πάρουμε ευθύνη! Αυτό είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν.

Επιβάλλεται η οργάνωση της πάλης από την περίοδο της πρακτικής μέσα από το συνδικάτο πλάι   στους επαγγελματίες συναδέλφους που θα μπορούσε να είναι ακόμη και οι γονείς μας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι μεγαλοξενοδόχοι χωρίς εμάς δεν μπορούν. Εμείς χωρίς αυτούς μπορούμε και μάλιστα πολύ καλύτερα. 

Το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού σας καλεί σε συζήτηση την Πέμπτη 18/4 στις 21:00 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με θέμα: 
"Εξελίξεις στον κλάδο Επισιτισμού-Τουρισμού, ``σχέδιο δράσης`` για τη νεολαία (πρακτική άσκηση) και όλα τα επίκαιρα θέματα που μας απασχολούν".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου