Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΑΣΡΑΝΤΙΝ

Χτες, μιλώντας από τούτη εδώ την γωνιά για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, τα βρήκαμε όλα αρνητικά και δεν σημειώσαμε ούτε ένα θετικό στοιχείο. Αργότερα, όμως, καθώς από την μια ξεφύλλιζα τις εφημερίδες κι από την άλλη περνοδιάβαινα από κανάλι σε κανάλι, άρχισα να αμφιβάλλω για την ωριμότητά μου. Μάλιστα δε, άρχισα να σκέφτομαι με τρόμο πως οι πολιτικές μου παρωπίδες και τα ταξικά μου γυαλιά δεν μου επέτρεπαν να δω το παραμικρό από τα τόσα και τόσα θετικά στοιχεία που ανακάλυπταν στο εν λόγω προσχέδιο τόσοι και τόσοι αναλυτές, δημοσιογράφοι και συζητητές. Για παράδειγμα, όπως εξηγούν όλοι αυτοί...:

(α) ...μονιμοποιείται ο ΕνΦΙΑ ως μόνος φόρος επί της ακίνητης περιουσίας. Όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, ο ΕνΦΙΑ είναι ο δικαιότερος φόρος που έχει επιβληθεί ποτέ στα ακίνητα, επειδή "παίρνει λιγότερα από περισσότερους". Βέβαια, στην αρχική του εφαρμογή σημειώθηκαν κάποιες αστοχίες αλλά τα λάθη διορθώθηκαν και τώρα οι πολίτες πληρώνουν λιγότερα απ' όσα πλήρωναν με το ΕΕΤΗΔΕ ενώ πληρώνουν και κάποιοι που δεν είχαν πληρώσει ποτέ.

    - Ένσταση πρώτη: Το πρώτο έψιλον στο ακρωνύμιο ΕΕΤΗΔΕ σημαίνει "Έκτακτο". Άρα, με τον ΕνΦΙΑ θα πληρώνω μεν κάτι λιγότερο αλλά θα το πληρώνω τακτικά και όχι έκτακτα.

    - Ένσταση δεύτερη: Το ότι με τον ΕνΦΙΑ οι μεγαλοϊδιοκτήτες θα πληρώνουν πενταροδεκάρες σε σχέση μ' εκείνα που πλήρωναν με τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), το ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες θα πληρώνουν νταβατζηλίκι για το χωράφι που καλλιεργούν προκειμένου να συντηρήσουν τις οικογένειές τους και το ότι κάθε φουκαράς θα πρέπει -άσχετα αν έχει εισόδημα- να πληρώνει χαράτσι για το σπίτι όπου στεγάζει τα παιδιά του δεν νομίζω ότι συνιστούν κάτι "δικαιότερο". 

(β) ... αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων, λόγω της μείωσης τόσο της εισφοράς αλληλεγγύης όσο και των συντελεστών της φορολογίας εισοδήματος.

    - Ένσταση πρώτη: Η εισφορά αλληλεγγύης είχε επιβληθεί ως έκτακτη. Άρα, μου κάνουν έκπτωση σε κάτι που κάποτε μου είχαν πει πως θα πλήρωνα προσωρινά, ώστε από δω και πέρα να το πληρώνω μόνιμα.

    - Ένσταση δεύτερη: Οι μόνοι φορολογικοί συντελεστές που πραγματικά μειώνονται, είναι εκείνοι των κερδών των εταιρειών. Για τα φυσικά πρόσωπα, για τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν η κατάργηση του αφορολόγητου και η κατάργηση των εκπτώσεων ή μειώσεων (νοίκια, γιατροί, ασφάλιστρα κλπ), η φορολογική επιβάρυνση θα παραμείνει ασύγκριτα υψηλότερη από το 2008. Αν, μάλιστα, υπολογιστεί η περικοπή των αποδοχών (μειώσεις μισθών, κατάργηση όλων σχεδόν των επιδομάτων, κατάργηση δώρων εορτών και επιδομάτων αδειών στον δημόσιο τομέα κλπ), τότε η κατάσταση θα παραμείνει τραγική. 

(γ) ... λαμβάνονται μέτρα στήριξης του πληθυσμού, όπως η μείωση στον ειδικό φόρο τού πετρελαίου θέρμανσης, η διανομή κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα, εφαρμόζεται το μέτρο τού ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κλπ.

    - Ένσταση πρώτη: Πράγματι, ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης μειώνεται κατά 30% και πέφτει από τα 330 στα 230 ευρώ ανά τόνο. Μόνο που, πριν φτάσει στα 330, είχε 21 ευρώ ανά τόνο (2010). Δηλαδή, μειώνεται κατά 30% κάτι το οποίο είχε πρώτα αυξηθεί κατά...1.571%!

    - Ένσταση δεύτερη: Το πρωτογενές πλεόνασμα προκύπτει από την κατάλυση του κοινωνικού κράτους. Για να το πούμε με απλά λόγια: μένουν λεφτά στο κράτος επειδή έπαψε να πληρώνει για την περίθαλψή μου, για την μόρφωση του παιδιού μου, για την στήριξη των αναπήρων γονιών μου κλπ. Κι αφού αυτό το κράτος καμαρώσει για την "επιτυχία" τού πλεονάσματος, μου επιστρέφει κι εμένα μερικές δεκάρες από τα χαμένα, ως... κοινωνικό μέρισμα (ωραίος όρος!).

    - Ένσταση τρίτη: Όπως ρητά αναφέρεται στο προσχέδιο, τα ποσά που απαιτούνται για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα "αναμένεται να καλυφθούν από πόρους που θα προέλθουν αποκλειστικά από τη συνολική αναμόρφωση του συστήματος Κοινωνικής Πρόνοιας στη χώρα". Δηλαδή, το κράτος δεν πρόκειται να δαπανήσει ούτε τσακιστή δεκάρα παραπάνω (προσέξτε εκείνο το "αποκλειστικά") και για να βρει τα λεφτά για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα κόψει κάποια επιδόματα ακόμη, θα κόψει το ΕΚΑΣ από μερικούς επί πλέον συνταξιούχους, θα βγάλει ικανούς για εργασία κάποιους που μέχρι χτες είχαν 80% αναπηρία, θα μειώσει την συμμετοχή του στην φαρμακευτική δαπάνη κλπ. Με απλά λόγια: θα κόψει από τους φτωχούς για να δώσει στους εξαθλιωμένους. 

Κάποτε ο Νασραντίν Χότζας αποφάσισε να καλέσει έναν φτωχό μπάρμπα του με την οικογένειά του να μείνουν όλοι μαζί στο μικρό σπιτάκι όπου έμενε η δική του -ήδη πολυμελής- οικογένεια. Φυσικά, οι δικοί του αντέδρασαν αμέσως και απαίτησαν να μετακομίσουν σε ένα πιο ευρύχωρο σπίτι. Τότε, ο πανούργος Νασραντίν σκέφτηκε έναν πρωτότυπο τρόπο για να αποφύγει την μετακόμιση: άρχισε να βάζει και τα ζώα μέσα στον μικρό τους οικίσκο! Ξεκίνησε με την γίδα και συνέχισε πρώτα με τις κότες και μετά με το  γαϊδούρι, ώσπου στο τέλος έβαλε μέσα και την αγελάδα, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις και τα παράπονα της οικογένειας που μεγάλωναν και γίνονταν όλο και πιο οργισμένα.

Λίγο πριν η οργή των συγγενών του φτάσει στο σημείο τής έκρηξης, ο Νασραντίν έβγαλε έξω από το σπίτι την αγελάδα. Η πίεση ανακουφίστηκε και η γκρίνια κόπασε κάπως. Δυο-τρεις μέρες αργότερα, ο Χότζας έβγαλε έξω και το γαϊδούρι και συνέχισε στον ίδιο ρυθμό, ώσπου απομάκρυνε από το σπίτι όλα τα ζώα. Και τότε, όλοι ένοιωσαν πιο άνετα και όλες οι γκρίνιες κι οι μουρμούρες σταμάτησαν και κανένας δεν κατάλαβε ότι, κοντά σ' εκείνους που μένανε από παλιά στο στενόχωρο καλύβι, είχαν προστεθεί ένας μπάρμπας τού Νασραντίν με την οικογένειά του...

Τελικά, το προσχέδιο του προϋπολογισμού φαίνεται πως το μόνο που αποδεικνύει στα σίγουρα είναι ότι η αστική μας εξουσία έχει μελετήσει καλά τις ιστορίες τού Νασραντίν Χότζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου