Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2015 ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αποκαλυπτική για την αντιλαϊκή πολιτική της διοίκησης Μπουτάρη αλλά και για τη στάση των υπόλοιπων δυνάμεων υπήρξε η συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης στις 13-10-2014 όπου συζητήθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα (Τ.Π.) του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2015 αποτυπώνει και σε επίπεδο τεχνικών έργων την αντιλαϊκή στρατηγική που υλοποιείται από τη διοίκηση Μπουτάρη και σε καμιά περίπτωση δεν απαντά στις οξυμένες λαϊκές ανάγκες.
Πετώντας τη μάσκα του «ανεξάρτητου» ο Μπουτάρης αποκαλύπτει στην εισήγηση του Τ.Π. του 2015 ότι συμμορφώνεται πλήρως με την κυβερνητική πολιτική αφού «…έλαβε υπόψη την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του Δήμου και τους περιορισμούς που έχουν τεθεί ως προς τα έξοδα και τις δαπάνες» χωρίς καμιά διάθεση διεκδίκησης από την κεντρική κυβέρνηση. Αποδέχεται δηλ. την τεράστια περικοπή των πόρων (πάνω από 60%) που έγινε από τις κυβερνήσεις προς τους Δήμους κάτι που αποτυπώνεται πλήρως στο Τ.Π. του 2015 (30% κρατική χρηματοδότηση, 40% ΕΣΠΑ και 30% από τέλη των δημοτών).
Έτσι το Τ.Π. 2015 διαμορφώνεται μόλις στα 24.677.769.95 € (13,6 εκ. € για συνεχιζόμενα από πέρυσι έργα και μελέτες και 11 εκ. € για νέα έργα και μελέτες).
Μεγάλος όγκος χρηματοδότησης του Τ.Π. αφορά έργα στο ιστορικό κέντρο της πόλης προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο στόχος της τουριστικής ανάπτυξης. Τα υπόλοιπα τμήματα της πόλης δεν είναι στις προτεραιότητες της διοίκησης Μπουτάρη, η οποία ανοιχτά δηλώνει και καμαρώνει ότι αφιερώνει όλες τις δυνάμεις της για την τουριστική καπιταλιστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Αυτή η τουριστική ανάπτυξη φουσκώνει ήδη και θα φουσκώσει ακόμα περισσότερο τα κέρδη του τουριστικού κεφαλαίου ενώ για τους εργαζόμενους του κλάδου σημαίνει τσάκισμα μισθών, απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία και εργασιακά κάτεργα πίσω από τη χλιδάτη βιτρίνα των μεγάλων ξενοδοχείων. Τίποτα δεν έχουν να περιμένουν οι μικροί επαγγελματίες και έμποροι της πόλης από αυτήν την ανάπτυξη την ώρα που συνθλίβονται στις μυλόπετρες του ανταγωνισμού από τις πολυεθνικές, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα.
Τα ποσά και τα έργα του Τ.Π. (2 εκ. € περίπου) για τις 300 και πλέον σχολικές μονάδες της πόλης ούτε για τη συντήρηση της υπάρχουσας κακής τους κατάστασης δεν επαρκούν και πάντως τα χρήματα που διατίθενται για τα σχολεία υπολείπονται κατά πολύ των χρημάτων (πάνω από 4 εκ. €) που προορίζονται για 4 μόνο έργα τουριστικής αξιοποίησης του ιστορικού κέντρου.
Δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη στο Τ.Π. για την ανέγερση ούτε ενός δημοτικού παιδικού σταθμού, ούτε ενός σχολείου, για την απόδοση ούτε ενός ελεύθερου χώρου στα λαϊκά στρώματα που ασφυκτιούν στο «τσιμεντένιο δάσος» της Θεσσαλονίκης.
Δεν υπάρχει στο Τ.Π. ούτε ένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας σε μια πόλη που πλημμυρίζει με την πρώτη δυνατή βροχή, δεν υπάρχει ούτε ένα έργο αντισεισμικής θωράκισης (π.χ. στα σχολεία) σε μια πόλη που έζησε την εμπειρία των καταστροφικών σεισμών και βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή. 
Η διοίκηση Μπουτάρη –πιστή στις κατευθύνσεις του Καλλικράτη- μοχθεί για την ανάπτυξη των κερδών των καπιταλιστών και το αποδεικνύει περίτρανα και με την ανάθεση όλων σχεδόν των τεχνικών έργων του Δήμου Θεσσαλονίκης στους ποικιλώνυμους εργολάβους. Το 98,7%(!) της αξίας των έργων του Τ.Π. δηλ. 24.358.000 € θα καταλήξουν στις τσέπες των εργολάβων και μόνο το 1,3% των έργων αξίας 320.000 € θα γίνουν με αυτεπιστασία από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου οι οποίες συρρικνώνονται και απαξιώνονται ταχύτατα ανοίγοντας το δρόμο στους αναδόχους των έργων καπιταλιστές για να αυξήσουν τα κέρδη τους πάνω στις πλάτες των δημοτών που πληρώνουν δυσβάτακτα δημοτικά τέλη και χαράτσια.
Απέναντι σε όλα αυτά όλες οι άλλες δυνάμεις επέλεξαν την επιδερμική και αποσπασματική κριτική χωρίς να αντιπαρατεθούν στη στρατηγική της διοίκησης Μπουτάρη με την οποία συμφωνούν αφού κι αυτοί νοιάζονται για την καπιταλιστική ανάπτυξη άσχετα με τη συνταγή διαχείρισης που προτείνουν και πάντως μέσα στα πλαίσια της ευρωενωσιακής αντιλαϊκής πολιτικής. 

Η παράταξη της ΝΔ αφού κατηγόρησε τη διοίκηση Μπουτάρη για  προχειρότητα και ασάφεια του Τ.Π., αφού υπερασπίστηκε τη στρατηγική του Δήμου ως μοχλού της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ψήφισε λευκό επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική της σύμπλευση συμφωνώντας με τις προτεραιότητες Μπουτάρη. 

Λευκό στο Τ.Π. ψήφισε και η εκπρόσωπος των Οικολόγων που μίλησε για «συμμετοχικό προϋπολογισμό» αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι αποτελεί συμπληρωματική δύναμη της παράταξης Μπουτάρη. 

Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν εναντιώθηκε στη φιλοσοφία του Τ.Π., όχι μόνο δεν ανέδειξε την αντιλαϊκή ταξική του ουσία, αλλά με δευτερεύουσες παρατηρήσεις αποδέχτηκε ουσιαστικά τη στρατηγική του στόχευση ασκώντας κριτική στον Μπουτάρη γιατί τους 8 αντιδημάρχους τους έκανε 5(!). 

Όσο για τους εκπροσώπους της ναζιστικής Χρυσής Αυγής αυτοί απουσίασαν από τη συζήτηση του Τ.Π. δείχνοντας έτσι πόσο τους νοιάζουν τα λαϊκά προβλήματα όταν π.χ. το ενδιαφέρον τους για το Φιλοξενείο της Τούμπας αρχίζει και τελειώνει με το ρατσιστικό δηλητήριο για τους μετανάστες αγνοώντας επιδεικτικά το αίτημα των κατοίκων της περιοχής για αξιοποίηση του σχετικού χώρου υπέρ των λαϊκών αναγκών. 

Η πραγματική καταδίκη του Τ.Π. 2015 του Δήμου Θεσσαλονίκης έγινε από τους εκπροσώπους της Λαϊκής Συσπείρωσης. Αποκάλυψαν με συγκεκριμένα παραδείγματα και στηλίτευσαν με τεκμηριωμένη κριτική τη στρατηγική Μπουτάρη που υπηρετεί μεθοδικά και πιστά τις ανάγκες του κεφαλαίου και στέκεται εχθρική για τα λαϊκά συμφέροντα και ανάγκες. Ανέδειξαν το ταξικό περιεχόμενο του Τ.Π. που στέκεται μακριά από τις ανάγκες και τα λαϊκά προβλήματα, μακριά από την παραμικρή ανακούφιση του λαού ο οποίος στενάζει από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης.

Στο χέρι του λαού βρίσκεται η λύση των προβλημάτων του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου