Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΒΑΦΤΙΖΕΤΑΙ "ΙΣΟΤΗΤΑ"

Για τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση ενημέρωσε την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος.

Θέλοντας να «ντύσει» τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση των εισφορών με το μανδύα της ισότητας, ισχυρίστηκε ότι η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού έχει στόχο να γίνει πιο ορθολογικό και δίκαιο και να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά του, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζεται ο αναδιανεμητικός του χαρακτήρας.

Με βάση τα όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει την καθιέρωση μιας «εθνικής σύνταξης» πτωχοκομείου για όλους, που θα περιλαμβάνει «ρήτρα ανάπτυξης». Το κράτος θα εγγυάται μόνο αυτή τη σύνταξη που θα κινείται στα όρια της φτώχειας και ίσως ακόμα παρακάτω σε περιόδους καπιταλιστικής κρίσης.

Στην «εθνική» σύνταξη θα προστίθεται η «αναλογική» σύνταξη με ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης επί του μισθού ή του εισοδήματος. Για αυτό το «αναλογικό» τμήμα, για το οποίο το κράτος δεν θα δίνει καμία εγγύηση, ο ασφαλισμένος θα πληρώνει τις νέες αυξημένες εισφορές. Μάλιστα εάν θέλει να πάρει λίγο μεγαλύτερη σύνταξη, θα εξαναγκάζεται να παραμείνει περισσότερο στην εργασία.

Ο Γ. Κατρούγκαλος μίλησε επίσης για υπολογισμό των εισφορών ανάλογα με το μισθό ή το εισόδημα, καθώς και για την καθιέρωση «ενιαίων» κανόνων για τον υπολογισμό των συντάξεων.

Η συγκυβέρνηση έχει δεσμευτεί στο τρίτο μνημόνιο για ενιαίες εισφορές σε όλα τα ταμεία, κατά τα πρότυπα των εισφορών του ΙΚΑ, που για την κύρια σύνταξη ανέρχονται στο 20% επί του μισθού. Το μέτρο αυτό θα επιβαρύνει δραματικά τους αυτοαπασχολούμενους του ΟΑΕΕ και τους αγρότες που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, καθώς το πιθανότερο είναι ότι το ποσοστό των εισφορών θα υπολογίζεται επί του συνολικού τζίρου και όχι του πραγματικού εισοδήματος.

Η καθιέρωση «ενιαίων» κανόνων μεταφράζεται σε επανυπολογισμό και μείωση των συντάξεων. Το πετσόκομα των συντάξεων θα γίνει μέσα από την καθιέρωση νέων ποσοστών αναπλήρωσης, σε συνδυασμό με την ηλικία συνταξιοδότησης. Όσοι συνταξιούχοι αποχώρησαν σε μικρότερη ηλικία θα τους επιβληθούν μεγαλύτερες μειώσεις.

Πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου