Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ 25/11

Η οικονομική κρίση, η εφαρμογή του 1ου, 2ου , 3ου μνημονίου και των πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων της Ε.Ε. και των οργάνων τους:
- οδηγούν τη χώρα ανηλέητα σε μεγαλύτερη εξαθλίωση. 
- οδηγούν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας στην περιθωριοποίηση (άστεγοι, άνεργοι, αυτοί που ζουν σε σπίτια χωρίς ρεύμα ή και νερό, χωρίς γιατρό και φάρμακα). 
- οδηγούν τους ανθρώπους σε μια ζούγκλα όπου η εργασία απαξιώνεται και έτσι αυτοί που δουλεύουν για να ζήσουν, όλο και πιο δύσκολα «τα φέρνουν βόλτα» για να μεγαλώνουν τα κέρδη αυτών που ζουν χλιδάτα από τη ζωή των άλλων και τα ονόματά τους φιγουράρουν στις διάφορες λίστες όπως Λαγκάρντ και Λιχτενστάϊν. 

Είναι επόμενο λοιπόν, αφού το σύστημα που ζούμε επιφυλάσσει μια άδικη, σκληρή και κακής ποιότητας ζωή για το σημερινό εργαζόμενο να επιφυλάσσει και μια αντίστοιχη εκπαίδευση για το παιδί του, τον αυριανό εργαζόμενο, δηλαδή το σημερινό μαθητή. Έτσι τα χρόνια προβλήματα της εκπαίδευσης συνεχίζουν να οξύνονται. Η υποχρηματοδότηση καλά κρατεί (κτιριακό, υποδομές, μεταφορές μαθητών, κενά εκπαιδευτικών). Το κράτος, ο δήμος δεν καλύπτουν πολλές φορές ακόμα και τα λειτουργικά έξοδα του σχολείου που καλείται ο γονιός να καλύψει. Με άλλα λόγια στήνεται, όλο και πιο πολύ, ένα σχολείο φτηνό για το κράτος και ακριβό για το γονιό.

Η υποβάθμιση του σχολείου και η συρρίκνωση των μορφωτικών αγαθών του είναι η σκληρή πραγματικότητα. Είναι ακόμη μεγαλύτερης σπουδαιότητας τι μαθαίνουν τα παιδιά μας στο σχολείο, πώς και γιατί, γιατί αυτό και όχι κάτι άλλο, για να μη γινόμαστε τα εύκολα θύματα ξενοφοβείας, ξενολατρείας ή προγονολατρείας ακόμη και μηδενισμού των πολιτισμών. Οι εργαζόμενοι οφείλουν στον εαυτό τους και στη νέα γενιά να κάνουν υπόθεση δική τους τη μόρφωση που θα΄ χει το παιδί τους σ΄ ένα δημόσιο δωρεάν σχολείο των σύγχρονων αναγκών, να απολαύσουν τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής μας.

Πιστοί στην παρακαταθήκη που μας άφησε ο μεγάλος παιδαγωγός και δάσκαλος Δημ. Γληνός: 
«Η μόρφωση δεν είναι ζήτημα γνώσης, είναι ζήτημα ζωής». 

Σας καλούμε σε εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: 
«Το σχολείο σήμερα και το μάθημα της Ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια». 
Τετάρτη 25 Νοέμβρη, στις 19:30, Μυκηνών 17. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου