Άλλο ένα πλήγμα για τη δημόσια υγεία συντελείται μέσα στον Αύγουστο. Το κλείσιμο τριών νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη τα οποία είναι:
■ Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων
■ Ειδικών Παθήσεων
■ Παναγία
Οι συγκεκριμένες μονάδες θα αλλάξουν χαρακτήρα και θα μετατραπούν σε κέντρα υγείας ή μονάδες του ΕΟΠΥΥ.
Όσο αφορά το προσωπικό των συγκεκριμένων νοσοκομείων:
▪ 91 άτομα απ' το Ειδικών Παθήσεων θα μεταφερθούν στο Ιπποκράτειο και το Παπανικολάου.
▪ 37 άτομα απ' το Αφροδισίων στο Ιπποκράτειο
▪ 87 άτομα απ' το Παναγία στο ΑΧΕΠΑ και 20 στο Ιπποκράτειο
Επίσης κλείνει το Ινστιτούτο Έρευνας Νοσημάτων Θώρακος, Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας.
Αντιστοίχως θα κλείσουν και πέντε νοσοκομεία στην Αθήνα (Πολυκλινική, Πατησίων, Αμαλία Φλέμινγκ, Σπηλιοπούλειο, Αγία Βαρβάρα).
Να σημειωθεί πως ο υπουργός Υγείας (Άδωνις Γεωργιάδης) απείλησε με απόλυση όσους προβαίνουν σε "παράνομες πράξεις". Με τον όρο "παράνομες πράξεις" εννοούσε κινητοποιήσεις του προσωπικού ενάντια στα χτυπήματα που δέχεται η δημόσια υγεία, φέρνοντας σαν παράδειγμα τις κινητοποιήσεις στο νοσοκομείο της Αθήνας, Αγία Βαρβάρα όπου το προσωπικό προέβη σε κατάληψη της διοίκησης και μπλοκάρισμα των ταμείων. Δεν φτάνει λοιπόν που η υγεία γίνεται όλο και δυσκολότερα προσιτή στο ευρύ κοινό, στριμώχνεται και το προσωπικό ώστε να μη μπορεί να αντιδράσει. Συγκεκριμένα, ειπώθηκε πως όσοι προκαλούν βλάβη στα έσοδα του νοσοκομείου θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα στο δημόσιο, ενώ κινείται αυτεπάγγελτα πειθαρχική διαδικασία, κάτι που εν μέσω κινητικότητας δεν είναι "καθόλου καλή ιδέα".
Πάντως, όσο αντιπαθής και να είναι ο 'Αδωνις σε μεγάλη μερίδα του κοινού, πρέπει να τονίσουμε πως το πρόβλημα δεν είναι αυτός προσωπικά, αλλά η πολιτική γραμμή που ακολουθείται από κυβέρνηση και ευρωπαϊκή ένωση, η οποία γραμμή επιβάλλεται από τις συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία σήμερα. Αυτές τις συνθήκες καλούμαστε να καταπολεμήσουμε εμείς, ο λαός, και όχι μεμονωμένα πολιτικά πρόσωπα που όσες φορές και ν' αλλάξουν, η πολιτική τους πάνω-κάτω ίδια θα είναι, αφού ίδιο θα είναι και το οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο αυτά τα άτομα θα δρουν και θα λειτουργούν. Με άλλα λόγια ακόμα και εκατοντάδες υπουργοί να αλλάξουν, όποιων κομμάτων κι αν είναι αυτοί, όσο καλές προθέσεις και να έχουν, θα αναγκαστούν (από τις αντικειμενικές συνθήκες) να ακολουθήσουν μια τέτοια πολιτική, η οποία ακόμα και αν δεν είναι ακριβώς τέτοια, θα έχει ίδια, καταστροφικά αποτελέσματα για εμάς, το λαό, αλλά θα αποτελεί ενίσχυση για το κεφάλαιο.
Δεν λέμε φυσικά ότι όλα είναι χαμένα και ότι δεν γίνεται τίποτα. Κάθε άλλο. Πολλά μπορούν να γίνουν αρκεί να υπάρχει μαζική κινητοποίηση από ευρείες λαϊκές μάζες. Η μαζικότητα είναι ένα απαραίτητο στοιχείο, αλλά δεν φτάνει. Χρειάζεται και η σωστή κατεύθυνση, η σωστή στόχευση. Και στο σήμερα ο στόχος είναι να αλλάξει η οικονομία, το οικονομικό σύστημα που ειδικά τώρα, με την κρίση που περνάει, ωθεί στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων από κυβέρνηση-τρόικα-Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι συνεργάζονται άψογα γι' αυτόν ακριβώς το λόγο: να σώσουν αυτό το οικονομικό σύστημα (το καπιταλιστικό), να του δώσουν ανάσες ζωής, μακροζωία, παραχωρώντας στο κεφάλαιο δυνατότητες επενδύσεων και κερδοφορίας.
Να γιατί κλείνουν νοσοκομεία και δημόσιες υπηρεσίες γενικότερα, ή ιδιωτικοποιούνται όπως το νερό και το ρεύμα. Για να υπάρχουν ανοιχτά κερδοφόρα πεδία επενδύσεων, το πεδίο της υγείας, της παιδείας κλπ, που είναι απαραίτητα στο λαό, ο οποίος, όπως και να το κάνουμε, το χέρι στην τσέπη για την υγεία θα το βάλει όσο και να ζορίζεται, άρα εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.
Επίσης υπάρχει και το ζήτημα της πληρωμής του χρέους (που πάλι το κεφάλαιο εξυπηρετεί) οπότε προκύπτει η ανάγκη περικοπών, να και πάλι γιατί κλείνουν νοσοκομεία.
Κατά συνέπεια συμπεραίνουμε ότι την κεφαλαιοκρατία πρέπει να αντιμετωπίσουμε και όχι έναν μεμονωμένο Άδωνι Γεωργιάδη (και τον οποιοδήποτε Άδωνι γενικότερα).
Λαϊκές Επιτροπές, σωματεία, λαϊκοί φορείς συσπείρωσης: είναι εδώ για να δώσουμε τις μάχες!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου