Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ;

Άγχος και αγωνία για τους γονείς με παιδιά προσχολικής ηλικίας σε όλη τη χώρα, καθώς είναι σε εξέλιξη η κατάθεση αιτήσεων στους παιδικούς σταθμούς των δήμων για τη νέα περίοδο.

Η πείρα των τελευταίων χρόνων, η υποβάθμιση, συρρίκνωση ή κατάργηση των δημόσιων δομών και υπηρεσιών, οι απολύσεις προσωπικού, οι δραστικές περικοπές των κρατικών προϋπολογισμών δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Η πολιτική της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης δίνει ως "λύση" τους πανάκριβους ιδιωτικούς σταθμούς ή ανεπαρκή και με ημερομηνία λήξης προγράμματα, όπως το χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ "Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής".

Την προηγούμενη περίοδο, στο Δήμο Θεσσαλονίκης, μεγάλος ήταν ο αριθμός παιδιών που έμειναν στο σπίτι γιατί οι γονείς τους αδυνατούσαν να πληρώσουν τα τροφεία σε ιδιωτικούς ή δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ή οι μητέρες τους δεν μπόρεσαν να κάνουν αίτηση -λόγω των περιοριστικών προϋποθέσεων- στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Ενώ, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα, μειώθηκε το κόστος ανά παιδί, υποβαθμίστηκαν δηλαδή οι παρεχόμενες υπηρεσίες (από την ποιότητα της σίτισης μέχρι το εκπαιδευτικό υλικό). Είναι χαρακτηριστικό ότι στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου τους τελευταίους μήνες, δεν συμπεριλήφθηκε κρέας στα γεύματα, ενώ γονείς καλούνταν να αγοράσουν εκπαιδευτικά υλικά σε ιδιωτικούς σταθμούς που χρηματοδοτούνταν από το πρόγραμμα.

Για τη νέα περίοδο, περισσότεροι γονείς στρέφονται σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και ακόμα περισσότεροι στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Ειδικά για το τελευταίο, οι αιτήσεις πανελλαδικά αναμένεται να ξεπεράσουν τις 120.000 με τις προσφερόμενες θέσεις να είναι μόλις 60.000! Και φέτος, οι προϋποθέσεις συμμετοχής δεν επιτρέπουν σε πολλές μητέρες να κάνουν αίτηση (ποια γυναίκα, πχ που υποχρεώνεται στη μαύρη εργασία ή βοηθά το σύζυγό της στη μικρή του επιχείρηση μπορεί να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά από το ΙΚΑ ή τον ΟΑΕΕ, ή πόσο εύκολο είναι για μια μετανάστρια να αποκτήσει άδεια παραμονής;). Και φέτος, λίγες, σε σχέση με τις ανάγκες, οι θέσεις στους δημοτικούς σταθμούς και απαγορευτικά για πολλές οικογένειες τα τροφεία.

Έτσι, για άλλη μια χρονιά αναμένεται εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά να μείνουν εκτός παιδικών σταθμών, με τραγικές συνέπειες για τις οικογένειές τους στην καθημερινότητά τους, αλλά και για τα ίδια και την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη.

Το αρχικό αγωνιώδες ερώτημα να γίνει αίτημα και δράση γονέων και εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, για:

Άμεση κρατική επιχορήγηση στους δήμους. για να αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση.

 Να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 Άμεση αξιοποίηση κρατικών και δημοτικών κτιρίων.

 Να καταργηθούν τα τροφεία και οι πληρωμές απ' τους γονείς.

 Να μην κλείσει κανένας σταθμός. Να μη γίνει καμία απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι σε συμβασιούχοι.

 Αποκλειστικά κρατικούς, δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα του φαγητού, μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό. Ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής, ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου