Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2013

68 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΨΗ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΒΟΜΒΑΣ 6/8


68 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στην Ιαπωνία, στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Ήταν 6 Αυγούστου 1945, 8:15 η ώρα, όταν το αμερικανικό βομβαρδιστικό αεροπλάνο "Enola Gay" πετώντας πάνω από τη Χιροσίμα, απελευθέρωσε την πρώτη στην ιστορία ατομική βόμβα (ισοδύναμης ισχύος με 20.000 τόνους TNT) από ύψος 9,5 χιλιομέτρων. 43 δευτερόλεπτα αργότερα, η βόμβα εξερράγη 580 μέτρα πάνω από το έδαφος, εκλύοντας θερμότητα 4.000 βαθμών Κελσίου. Το άμεσο αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος 70.000 ανθρώπων (εξαέρωση ή λιώσιμο του σώματος, εγκαύματα, τραυματισμοί από το ακραίο ωστικό κύμα) και η ολοσχερής ισοπέδωση του 65-70% των κτιρίων της πόλης (60.000 από τα 90.000 κτίρια). Μέσα στο επόμενο διάστημα εκδηλώθηκε ο θάνατος από ραδιενέργεια για άλλες τόσες χιλιάδες πληθυσμού, ενώ συνεχίζουν μέχρι σήμερα τα αυξημένα κρούσματα καρκίνου/λευχαιμίας.


Λίγες μέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου, ώρα 11:00, εκδηλώνεται το δεύτερο χτύπημα ατομικής βόμβας, στο Ναγκασάκι. Οι καταστροφές και οι ανθρώπινες απώλειες ήταν αντίστοιχες με αυτές της Χιροσίμα.

6 Αυγούστου, ημέρα μνήμης. Η Ε.Δ.Υ.Ε.Θ. (Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και την Ειρήνη Θεσσαλονίκης) διοργανώνει εκείνη την ημέρα, συγκέντρωση στις 20:00 στο άγαλμα Βενιζέλου. Σε ανακοίνωσή της, αναφέρει:

68 χρόνια πριν, με τις ατομικές βόμβες που έριξαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, οι ΗΠΑ διέπραξαν το μεγαλύτερο έγκλημα σε περίοδο ιμπεριαλιστικού πολέμου.

62 χρόνια πριν, 450 εκατ. άνθρωποι υπέγραψαν για κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων, και ο Νίκος Νικηφορίδης, που μάζευε υπογραφές στην Ελλάδα, εκτελέστηκε γι' αυτό το λόγο...

50 χρόνια πριν, ο Γρηγόρης Λαμπράκης, που ήταν σε αποστολή της ΕΕΔΥΕ στη Θεσσαλονίκη, δολοφονήθηκε από το αστικό κράτος και τους φασιστικούς, παρακρατικούς μηχανισμούς του.

39 χρόνια πριν, το εγκληματικό πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών στην Κύπρο άνοιξε το δρόμο για την εισβολή της Τουρκίας και την κατοχή μέχρι σήμερα.

Το συνεχιζόμενο έγκλημα από Ισραήλ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Χτες η Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Λιβύη. Σήμερα η Συρία. Αύριο το Ιράν.

Στόχος: Η συσσώρευση πλούτου στα χέρια μιας χούφτας κεφαλαιοκρατών, που προέρχεται από την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.
Μέσα: Η αναζήτηση νέων πηγών κερδοφορίας, το μοίρασμα αγορών και περιοχών, ο έλεγχος των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους.
Αποτέλεσμα: Η αύξηση της επιθετικότητας των μονοπωλίων, η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τον εργαζόμενο λαό, τους άνεργους, τις νέες και τους νέους, τα στρατευμένα παιδιά του λαού, τους φιλειρηνικούς ανθρώπους σ' όλο τον κόσμο, να υψώσουν τη φωνή τους, να πυκνώσουν τις γραμμές της λαϊκής συμμαχίας και να εντείνουν τη δράση τους ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, επεμβάσεις και απειλές, ενάντια στο φασισμό και στην "ειρήνη" με το πιστόλι στον κρόταφο.

Παλεύουμε και απαιτούμε:
+ Να απεμπλακεί η Ελλάδα από τις πολεμικές προετοιμασίες κατά της Συρίας και του Ιράν.
+ Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας, και όλες οι βάσεις και τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
+ Να επιστρέψουν όλοι οι Έλληνες ένστολοι που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές.
+ Να ακυρωθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια και οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου