Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΝΕΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΠΩΣ ΝΑ ΦΟΡΤΩΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΡΓΙΑ

Πληροφορίες για το πώς θα φορτώσουν οι εργοδότες στους εργαζόμενους τις συνέπειες από την τραπεζική αργία και το capital control δίνει η «PIM Εργασιακή», εταιρεία που ειδικεύεται στην παροχή συμβουλευτικής στήριξης στις επιχειρήσεις επί εργασιακών και ασφαλιστικών θεμάτων. 

Η συγκεκριμένη εταιρεία κοινοποίησε την εξής «επείγουσα ανακοίνωση»:

«Με αφορμή την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην αγορά εργασίας από τις διαδικασίες του δημοψηφίσματος σας ενημερώνουμε για τις δυνατότητες που παρέχονται από τη νομοθεσία μας σήμερα στους εργοδότες που αδυνατούν να απασχολήσουν το προσωπικό τους, οι οποίες είναι οι εξής:

Η χορήγηση, ύστερα από αίτηση κάθε εργαζόμενου, μέρος των ημερών της κανονικής αδείας του έτους 2015 με αποδοχές.
Με αίτηση κάθε εργαζόμενου και όχι μονομερώς από τον εργοδότη, να χορηγηθεί άδεια χωρίς αποδοχές για όσες ημέρες συντρέχουν τα γεγονότα αυτά, η οποία γνωστοποιείται μόνο στο ΙΚΑ.
Να θέσουν το προσωπικό τους σε διαθεσιμότητα σύμφωνα με το άρθρο 4 Ν. 3846/2010, καταβάλλοντας το ήμισυ των αποδοχών τους.
Να καθιερώσουν σύστημα εκ περιτροπής εργασίας μονομερώς, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 3846/2010, τηρώντας όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο αυτό.

Κάθε άλλη μονομερής ενέργεια του εργοδότη θα είναι παράνομη εφόσον δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία μας».

Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι η σωρεία των αντεργατικών μέτρων που εξελίσσεται ιδιαίτερα αυτές τις μέρες στους χώρους δουλειάς, έχει την πλήρη κάλυψη του νόμου, που ακόμα και σ' αυτές τις περιπτώσεις, προασπίζει τα συμφέροντα της εργοδοσίας και όχι βέβαια των εργαζομένων. 

Ακόμα και εκεί που απαιτείται η συναίνεση του εργαζόμενου, όπως στην περίπτωση της άδειας άνευ αποδοχών, η πρόβλεψη αυτή είναι «κενό γράμμα», από τη στιγμή που η εργοδοσία μπορεί με εκβιασμούς να αποσπά τη συναίνεση σε αντεργατικά μέτρα, κυρίως εκεί που κυριαρχεί ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός.

Πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου