Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΜΝΗΜΟΝΙΟ 48 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

«Θα έχουμε συμφωνία 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα» με όποιο αποτέλεσμα, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα συμφωνήσει το 3ο μνημόνιο, με σωρεία αντιλαϊκών μέτρων.

Μάλιστα, δύο μέρες πριν το δημοψήφισμα, κι ενώ ισχυρίζεται ότι με το «όχι» θα ενδυναμωθεί η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης, δηλώνει ευθέως ότι μπορεί να δεχτεί ακόμα περισσότερα αντιλαϊκά μέτρα, λέγοντας χαρακτηριστικά «είμαι ανοιχτός σε παραχωρήσεις για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση».

Ο Αλέξης Τσίπρας εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε πως, είτε υπερψηφιστεί το «όχι», είτε υπερψηφιστεί το «ναι», θα υπογράψει νέο μνημόνιο με αντιλαϊκά μέτρα. 

Σκοπός του πρωθυπουργού στη συνέντευξη ήταν να διαβεβαιώσει κατ' επανάληψη ότι δεν θέλει ρήξη με την Ε.Ε. και το ευρώ και πως είτε με «όχι», είτε με «ναι» στο δημοψήφισμα, η κυβέρνηση θα κλείσει τη συμφωνία για το νέο πρόγραμμα - μνημόνιο με τους δανειστές.

Επικέντρωσε τη διαφορά του «όχι» από το «ναι» στο γεγονός ότι με το «όχι» θα υπάρξει συμφωνία - μνημόνιο με επαρκή χρηματοδότηση και αναφορά στο χρέος, ενώ με το «ναι» η συμφωνία - μνημόνιο δεν θα είναι βιώσιμη, αφού δεν θα έχει επαρκή χρηματοδότηση και δεν θα περιλαμβάνει το ζήτημα του χρέους.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός με τη δήλωσή του «είμαι ανοιχτός σε παραχωρήσεις για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση» ομολογεί πως το «όχι» δεν το θέλει για να αποτραπούν αντιλαϊκά μέτρα, αλλά για να πετύχει περισσότερα επενδυτικά κονδύλια για τους επιχειρηματικούς ομίλους, καθώς έτσι αντιλαμβάνεται τα περί «βιώσιμης συμφωνίας».

Σε ερώτηση αν στο δημοψήφισμα βγει «ναι» τι θα πράξει, απάντησε ότι θα κλείσει συμφωνία, θα γίνει νόμος του κράτους κι έπειτα αυτός, ως «θεσμικός εγγυητής του Συντάγματος, θα κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες», ενώ σε ερώτηση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, απάντησε «να μην μπαίνουμε σε τόσο συγκεκριμένα θέματα».

Για το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες, απάντησε ότι «θα ανοίξουν με συμφωνία» που θα επιτευχθεί, είτε με "ναι", είτε με "όχι", ενώ για το ενδεχόμενο να "κουρευτούν" οι καταθέσεις, απάντησε «ας μην φορτώνουμε τον κόσμο με περισσότερο τρόμο και κινδυνολογία», προσθέτοντας «θα έχουμε συμφωνία 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα».

Ισχυρίστηκε ότι «πάντα έλεγα την αλήθεια» αλλά σε παρατήρηση της δημοσιογράφου ότι άλλα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, ο Αλέξης Τσίπρας δεν απάντησε, παρά μόνο ανάφερε ότι «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις».

Πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου