Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Σ.Ε.Τ.ΕΠ.Ε. ΓΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ




Συνάδελφε/σα, εργαζόμενε/η στο Μακεδονία Παλλάς, 

Χρόνια τώρα η αξιοποίηση, η εκμετάλλευση του ξενοδοχείου γίνεται από επιχειρηματικούς ομίλους οι οποίοι πατώντας στη δουλειά και τον ιδρώτα των εργαζομένων, αλλά και την ανοχή κράτους και ΙΚΑ, θησαύρισαν. Μετά από μακροχρόνια μίσθωση του ομίλου Δασκαλαντωνάκη, που σε ξεζούμισε, το κτίριο κυριολεκτικά χαρίστηκε στον ίδιο για έναν ακόμη χρόνο, ενώ αργότερα πέρασε στα χέρια του μεγαλοεπιχειρηματία Σαββίδη, με τους εργαζόμενους να έχουν ξεχάσει τι πάει να πει ωράριο, δικαίωμα στη δουλειά, στα πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Τώρα μπαίνει σε νέο κύκλο ξεπουλήματος, που βρίσκει εσένα και τους συναδέλφους σου μισό βήμα πριν την ανεργία, καθώς στη νέα προκήρυξη του διαγωνισμού δεν υπάρχει ούτε μισή φράση που να σας προστατεύει. Το  κτίριο αυτό που είναι περιουσία των εργαζομένων, αποτελούσε πάντα κόλαση για τους ίδιους και χρυσορυχείο για τους επιχειρηματίες. 

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον επισιτισμό-τουρισμό, το Συνδικάτο επισιτισμού και η Προοδευτική Κίνηση Ξενοδοχοϋπαλλήλων δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν. Σε είχαν προειδοποιήσει για όλα αυτά που έρχονται, για την κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος, για την κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, για τον κίνδυνο να βρεθείς στο δρόμο χωρίς δικαιώματα. Σε καλέσαμε σε συσπείρωση, σε οργάνωση, να ορίσεις ο ίδιος με το συλλογικό αγώνα την τύχη του ξενοδοχείου προς όφελός σου, προς εξασφάλιση της δουλειάς σου. 

Όλα αυτά τα χρόνια έκανες υπομονή, υπέμεινες πολλά. Αλλαγές στις συμβάσεις, πάνε έλα στους εργολάβους και την επιχείρηση, στέρηση δικαιωμάτων, τρομοκρατία. Και όλα αυτά γιατί   φοβόσουν μη χάσεις τη δουλειά σου, γιατί πίστεψες στους γνωστούς εργατοπατέρες, τα τσιράκια της εργοδοσίας. 

Τώρα ξέρεις πως η ανοχή, ο φόβος σε οδήγησαν σε αδιέξοδο, δε σου διασφάλισαν τίποτα. Δεν υπάρχει πια χρόνος για χάσιμο. Όποιος και αν αναλάβει το ξενοδοχείο (πολύ πιθανό να είναι ο ίδιος επιχειρηματίας), το πρώτο που θα κάνει είναι να σβήσει από το χάρτη κάθε σου δικαίωμα, να σε αντικαταστήσει με νεότερο, πιο φθηνό εργαζόμενο. Είναι ώρα ευθύνης και επιλογής, δύο δρόμοι υπάρχουν μπροστά σου: ή συμβιβασμός και εξαθλίωση ή αγώνας για επιβίωση, για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Ή θα αφήσεις τις συμβιβασμένες δυνάμεις του Σωματείου με τη διοίκηση του ΙΚΑ και τους επιχειρηματίες να ορίσουν το αν θα δουλέψεις, πόσο και με ποιους όρους, να ορίσουν στην ουσία την ίδια σου την ζωή ή θα πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου. 

Ψηλά το κεφάλι! Ο φόβος και η υποταγή δεν ταιριάζουν στους εργαζόμενους. Αγώνας ενάντια στους εκμεταλλευτές μας, αλληλεγγύη, συλλογική δράση, ταξική ενότητα, αξιοπρέπεια είναι τα χαρακτηριστικά μας. 

Σε καλούμε τώρα σε οργάνωση, σε συμπόρευση με το Σ.Ε.Τ.ΕΠ.Ε και την Προοδευτική Κίνηση Ξενοδοχοϋπαλλήλων, να διεκδικήσουμε: 

Να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας. Με ευθύνη της διοίκησης του ΙΚΑ, να μπει ως προϋπόθεση του διαγωνισμού η διασφάλιση των θέσεων όλων των εργαζομένων στο Μακεδονία Παλλάς.
Εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, κατοχυρωμένα από την κλαδική σύμβαση ξενοδοχοϋπαλλήλων και αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων που είχαν οι εργαζόμενοι πριν την εφαρμογή των διαδοχικών αλλαγών στις συνθήκες εργασίας.

Συνάδελφοι, η υπόθεσή σας δεν είναι ξεκομμένη από τη συνολικότερη επίθεση κυβέρνησης-Ε.Ε-εργοδοτών. Νιώθετε ήδη στο πετσί σας το μαύρο μέλλον που ετοιμάζουν με δουλειά ήλιο τον ήλιο, μισθούς πείνας, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα. Γι’ αυτό και σε καλούμε σε κοινό αγώνα με τις ταξικές δυνάμεις του κλάδου, που αυτή την περίοδο δίνουν μια τεράστια μάχη σε πανελλαδικό επίπεδο για την κατοχύρωση κλαδικών συμβάσεων εργασίας στον επισιτισμό-τουρισμό. Άμεσος στόχος η υπογραφή σύμβασης στον επισιτισμό, με όρους σαν αυτούς που ίσχυαν πριν από την κατάργησή της. Το ίδιο και για τα ξενοδοχεία και τα ζαχαρώδη με κατάργηση της κατάπτυστης μείωσης του 15%, που υπέγραψε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας με τους αντίστοιχους εργοδοτικούς φορείς. 

Αυτό το χαρακτήρα είχε και η πανελλαδική μέρα δράσης στις 10/7 αλλά και η παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων απ’όλη την Ελλάδα στην ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων) και στην ΠΟΞ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων) στις 23/7. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να κλιμακωθεί, να γίνει υπόθεση όλων μας! Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος για τη διεκδίκηση δικαιωμάτων στη δουλειά και τη ζωή που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου