Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΔΥΝΗΡΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

Στο στόχαστρο του κεφαλαίου, της τρικομματικής συγκυβέρνησης και της τρόικας μπαίνουν τα πάσης φύσεως επιδόματα και παροχές του ΟΑΕΔ καθώς το σχέδιο για τον «εξορθολογισμό» τους (μέσα από δραστικές περικοπές ή ακόμα και κατάργηση αρκετών) θα συμβάλει καθοριστικά στην υλοποίηση του στόχου για τη μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους». Δηλαδή, στην ελάφρυνση των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές τους εισφορές κατά 5 μονάδες -όπως έχει καθορίσει το 2ο μνημόνιο- μειώνοντας έτσι το συνολικό ποσοστό των εργοδοτικών εισφορών από το 28% στο 23%. Πρόκειται ουσιαστικά για μείωση 18% επί του συνόλου των εισφορών των εργοδοτών, οι οποίοι υπολογίζεται ότι από αυτή την απαλλαγή θα «τσεπώνουν» 1,3 δισ. ευρώ ετησίως!
Πρέπει ωστόσο να είναι σαφές ότι και αυτές οι εισφορές προκύπτουν από την απλήρωτη εργασία των εργαζομένων τις οποίες παρακρατούν οι εργοδότες και τις αποδίδουν στη συνέχεια με τη μορφή της «εργοδοτικής» εισφοράς, από τις οποίες καταβάλλονται τα όποια επιδόματα και παροχές στην προκειμένη περίπτωση του ΟΑΕΔ. Η συζήτηση για «επανεξέταση» των παροχών έχει ένα και μόνο στόχο: να μειώσει και άλλο την τιμή της εργατικής δύναμης, προκειμένου να επισπευσθεί η ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, σε βάρος κυριολεκτικά της ζωής του εργαζόμενου και της οικογένειάς του.

Η απαλλαγή των εργοδοτών από τις εισφορές τους, που έρχεται να προστεθεί σε πλήθος ευνοϊκών ρυθμίσεων για τη θωράκιση της κερδοφορίας τους, μπήκε σε εφαρμογή ήδη με την απαλλαγή των εργοδοτών από τις εισφορές τους προς τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και Εστίας (1,1%). Οι δυο Οργανισμοί έχουν καταργηθεί και οι αρμοδιότητές τους έχουν μεταφερθεί στον ΟΑΕΔ. Οι όποιες παροχές των εργαζομένων συνεχιστούν -για παράδειγμα το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας- πέρα από το γεγονός ότι θα αφορά πολύ λιγότερους δικαιούχους σε σχέση με το παρελθόν, θα αποτελεί ένα κόστος που θα μετακυλιστεί εξ ολοκλήρου στις πλάτες των εργαζομένων που συνεχίζουν να καταβάλλουν τις εισφορές τους. Από αυτή την απαλλαγή οι εργοδότες θα κερδίζουν ετησίως το ποσό των 250 εκατομμυρίων ευρώ.
Το πρώτο μαχαίρι δέχτηκε το επίδομα ανεργίας που έπεσε στο εξευτελιστικό ποσό των 360 ευρώ (από 460 ευρώ) το οποίο μάλιστα παίρνουν πολύ λίγοι άνεργοι (201.758 τον περασμένο Αύγουστο) όταν η ΕΛΣΤΑΤ καταγραφεί -τουλάχιστον επίσημα- 1 εκατομμύριο 200 χιλιάδες ανέργους! Η επιλογή αυτή είχε επιβεβαιωθεί και από τον αρχικό προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ καθώς το κονδύλι για την ανεργία εμφανιζόταν μειωμένο κατά 107 εκατομμύρια ευρώ, από 2,119 δισ. ευρώ το 2011 στα 2,012 δισ. ευρώ το 2012 (μείωση 5%) τη στιγμή μάλιστα που οι άνεργοι διαρκώς αυξάνονται.
Προς κατάργηση οδεύει το εποχιακό επίδομα σε μια σειρά κλάδους που εκτός από την ίδια τη φύση του επαγγέλματος, το βάθεμα της κρίσης ήρθε να δώσει τη «χαριστική βολή» μετατρέποντας το μεροκάματο σε «είδος προς εξαφάνιση». Πρόκειται για το εποχιακό επίδομα που χορηγείται στους οικοδόμους ύψους 678,06 ευρώ (εφάπαξ μια φορά το χρόνο). Στους εργαζόμενους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στους καπνεργάτες, στους δασεργάτες, στους ρητινοσυλλέκτες, ύψους 641,41 ευρώ. Στους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό, στους μουσικούς, στους τραγουδιστές και ηθοποιούς ύψους 458,15 ευρώ. Στους σμυριδεργάτες ύψους 916,30 ευρώ.
Ευθέως επίσης απειλούνται μια σειρά από επιδόματα που χορηγούνται από τον ΟΑΕΔ, όπως το οικογενειακό επίδομα, που δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ το χρόνο για ένα παιδί. Η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας.
Μια σειρά ειδικά βοηθήματα για ανέργους, όπως το ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης της ανεργίας ύψους 187,20 ευρώ εφάπαξ μια φορά το χρόνο. Το ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων ύψους 216 ευρώ που δίνεται έως τρεις φορές το χρόνο. Το ειδικό βοήθημα - επίσχεσης που είναι επίσης 216 ευρώ και δίνεται μέχρι τρεις φορές το χρόνο. Το ειδικό επίδομα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας ύψους 216 ευρώ (έως τρεις φορές το χρόνο), το επίδομα στράτευσης, το επίδομα διαθεσιμότητας και πλήθος ακόμα επιδομάτων.
Βεβαίως, οι παροχές και τα επιδόματα του ΟΑΕΔ ήταν και είναι ούτως ή άλλως πολύ πίσω από τις ανάγκες. Ομως, αντί να ενισχύονται και να λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας και ανακούφισης των εργατικών λαϊκών οικογενειών, συρρικνώνονται. Συρρικνώνονται επειδή συγκυβέρνηση - τρόικα - πλουτοκρατία είναι αποφασισμένες να κάνουν οτιδήποτε χρειαστεί για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Ακόμα κι αν έτσι εγκαταλείπεται η εργατική οικογένεια εντελώς απροστάτευτη.

(Πηγή: Ριζοσπάστης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου