Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ 30/3

Υγεία είναι η ευχή που έχουμε όλοι στο στόμα μας και πίνουμε στ’ όνομά της. Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, ευθύνη και υποχρέωση του κράτους να την εξασφαλίζει ισότιμα και δωρεάν σ’ όλους, βρίσκεται όμως «υπό διωγμόν» στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης. Είναι γνωστό πως η φτώχεια αποτελεί βασικό παράγοντα επιβάρυνσης της υγείας και οι φτωχοί έχουν περισσέψει… Το 48% είναι κάτω ή στο όριο της φτώχειας, το 20,9% αδυνατεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες του, 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι από 1 έως 12 μήνες στην Ελλάδα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωσης 120 εκατομμύρια φτωχοί, 30 εκατομμύρια άνεργοι, 4,5 εκατομμύρια άστεγοι… Στις ΗΠΑ 55 εκατομμύρια φτωχοί, 50 εκατομμύρια ανασφάλιστοι και 55 εκατομμύρια ζουν με κουπόνια σίτισης.

Η υπονόμευση και καταρράκωση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων με τους αντιλαϊκούς και αντιασφαλιστικούς νόμους που ψηφίζονται κάθε τόσο εδώ και χρόνια (πολύ πριν την κρίση) έχουν ως αποτέλεσμα την επέκταση και γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, τα ακατάστατα ωράρια, την ατέρμονη εναλλαγή εργασίας-ανεργίας-υποαπασχόλησης, την ανασφάλεια, την εντατικοποίηση, την εργοδοτική τρομοκρατία…με σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων. Η ανεργία, η διάλυση του ελεύθερου χρόνου, η απώλεια εισοδήματος, οι δυσκολίες ανταπόκρισης σε πιεστικές υποχρεώσεις πλήττουν με μεγαλύτερη οξύτητα τις εργαζόμενες γυναίκες και τις νέες, αφού βιώνουν σε μεγαλύτερα ποσοστά την ανεργία, την ανασφάλιστη εργασία, τις ευέλικτες μορφές, δουλεύουν σε μεγαλύτερα ποσοστά σε θέσεις ανειδίκευτες, μονότονες, χωρίς εξέλιξη κα επιβαρύνονται διπλά όταν προστίθενται οικογενειακά βάρη (με ευθύνη του απουσιάζοντος κράτους). Έτσι οι επαγγελματικές ασθένειες, ατυχήματα, χρόνιες παθήσεις, άγχος, κατάθλιψη, υπέρταση, αυτοκτονίες… έχουν αυξητική πορεία και στους άνεργους, αλλά και στους εργαζόμενους.

Ταυτόχρονα το σύστημα Υγείας γίνεται όλο και πιο ανεπαρκές και ανίκανο να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού με την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις προσωπικού, με κλινικές, νοσοκομεία, ιατρεία, κοινωνικές υπηρεσίες να υπολειτουργούν ή και να κλείνουν.

«Βιώσιμα συστήματα Υγείας» πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση, που σημαίνει μείωση κρατικών δαπανών και παροχών των ασφαλιστικών ταμείων, αύξηση των απευθείας πληρωμών, εμπορευματοποίηση της Υγείας. Η εμπορευματοποίηση είναι μια οπισθοδρόμηση της κοινωνίας, όπως και η φιλανθρωπία, που αποδέχεται την απουσία του κράτους και που χρυσοπληρώνει καθημερινά.

Την εποχή που τα επιστημονικά και τα τεχνολογικά επιτεύγματα θα έπρεπε να μας οδηγούν σε μειωμένα ωράρια και λιγότερα χρόνια εργασίας, καλύτερες απολαβές και μια ζωή πιο άνετη και υγιή, συμβαίνει το αντίθετο, ενώ μπαίνουν διαρκώς εμπόδια από την εκμετάλλευση και τους πολέμους που στήνει το απάνθρωπο σύστημα, στο οποίο ζούμε, για τα κέρδη των μεγιστάνων του πλούτου.

Η Υγεία δεν είναι ατομική υπόθεση, όπως προσπαθούν να μας «πείσουν». Η προσωπική μας ευθύνη έχει να κάνει με το πόσο ενεργά  συμμετέχουμε στους συλλογικούς αγώνες για τη διαμόρφωση των συνθηκών οργάνωσης της κοινωνίας. Πόσο αντιπαλεύουμε το ραγιάδικο «κάθισε ήσυχα γιατί θα ‘ρθουν χειρότερα».

«Με ευχές, κλάματα και παρακάλια δε γλιτώνεις απ’ τα τσακάλια»
Βάρναλης

Σας προσκαλούμε σε εκδήλωση-συζήτηση με θέμα:
«Οικονομική κρίση – γυναίκα – άγχος και κατάθλιψη»
Ομιλητές:
Βάγια Μαρία, ψυχίατρος και Ιωαννίδης Γιάννης, ψυχολόγος στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
Τετάρτη 30/3/2016, 7:00 μ.μ. 
Μυκηνών 17 (στάση Μπότσαρη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου