Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Να αποσυρθούν τα επικίνδυνα οχήματα
Να πληρωθούμε άμεσα ότι μας οφείλει η διοίκηση Μπουτάρη
Αγώνας για σταθερή – μόνιμη δουλειά για όλους

Η ΔΑΣ ενημερώνει για τρία θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους στην υπηρεσία καθαριότητας: 
1) Με έγγραφό της (αρ. πρωτ. 5597 16/10/2015) η Διευθύντρια της υπηρεσίας Καθαριότητας ζήτησε να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι που πραγματοποιούν την αποκομιδή των απορριμμάτων ότι: «Οι εργάτες θα πρέπει για μικρές αποστάσεις να ακολουθούν τα απορριμματοφόρα πεζοί τηρώντας τις απαιτήσεις του ΚΟΚ, ενώ για μεγάλες αποστάσεις θα επιβιβάζονται εντός της καμπίνας του οχήματος». 

Με αυτόν τον τρόπο η διοίκηση Μπουτάρη, δια μέσου της διευθύντριας προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες που έχει για τα πολλά εργατικά ατυχήματα που συμβαίνουν στην Καθαριότητα, όπως και οι ίδιοι παραδέχονται στο έγγραφο κάνοντας λόγο για «σειρά ατυχημάτων που έχουν λάβει χώρα σε απορριμματοφόρα οχήματα». Με αυτόν τον τρόπο επίσης προσπαθούν να μεταφέρουν τις ευθύνες αποκλειστικά στους εργαζόμενους, αφού αυτοί τους «ενημέρωσαν». Αναρωτήθηκαν οι της διοίκησης Μπουτάρη πώς θα πραγματοποιείται η αποκομιδή με τους εργάτες πεζούς, όταν μάλιστα έχουν αυξηθεί οι δρόμοι στους οποίους κάθε πλήρωμα πραγματοποιεί αποκομιδή; Τα εργατικά ατυχήματα είναι και συνέπεια της εντατικοποίησης της εργασίας και της μείωσης του προσωπικού που είχαμε το περασμένο διάστημα. Όπως λένε και οι ίδιοι, το μεγαλύτερο πρόβλημα (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ανάλογα προβλήματα δεν αντιμετωπίζουν και άλλα οχήματα) το έχουν τα απορριμματοφόρα της ανακύκλωσης που παραχωρήθηκαν μετά τη σύμβαση με την ΕΕΑΑ. Τα σκαλοπάτια που ανεβαίνουν οι εργάτες είναι πολύ χαμηλά, με συνέπεια να βρίσκουν, με την παραμικρή λακκούβα, στις στροφές, σε σαμαράκια των δρόμων κ.α. Πολλά ατυχήματα έχουν συμβεί για αυτόν τον λόγο. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αποσυρθούν άμεσα όλα τα επικίνδυνα οχήματα, αν δεν μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες μετατροπές ή επιδιορθώσεις. 

Να θυμίσουμε ότι μετά από ανακοίνωση της ΔΑΣ, στις αρχές Οκτώβρη (9/10), όπου θέταμε ερωτήματα για ποιο λόγο δεν μπαίνουν στην κυκλοφορία τα νέα οχήματα, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας απάντησε στο δημοτικό συμβούλιο και σε ΜΜΕ, με τον γνωστό πομπώδες και αλαζονικό του τρόπο, ότι τα νέα οχήματα  θα βγουν στους δρόμους «εντός ολίγων ημερών». Μέχρι σήμερα ελάχιστα νέα οχήματα έχουν κυκλοφορήσει. Να θυμίσουμε ότι η προμήθεια αφορά πάνω από 100 οχήματα (τα 50 είναι απορριμματοφόρα), τα περισσότερα είναι στο γκαράζ του δήμου από τον Μάιο και ήδη έχει πληρωθεί ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. 

2) Η διοίκηση Μπουτάρη χρωστάει στους εργαζόμενους της Καθαριότητας για μήνες την προσαύξηση που δικαιούνται για εργασία τις εξαιρέσιμες ημέρες (Κυριακές- αργίες) και για νυχτερινή εργασία. Συγκεκριμένα, αφού κατάφερε να μειώσει την προσαύξηση που δινόταν για τις εξαιρέσιμες ημέρες, οφείλει 7 μήνες για τις εξαιρέσιμες ημέρες και 4 μήνες για νυχτερινή εργασία. Από ό,τι φαίνεται, και αυτά τα ψίχουλα που δίνονται στους εργαζόμενους θα μεταφερθούν στα χρέη του 2016, με συνέπεια να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην πληρωμή τους- υπάρχει και ο κίνδυνος 3 μήνες εξαιρέσιμων να χαθούν, λόγω προβλημάτων που δημιούργησαν με το ελεγκτικό συνέδριο. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες υπηρεσίες του δήμου. 

Το πρόβλημα δημιουργείται γιατί η διοίκηση Μπουτάρη θέλει να συνεχίσει να «λαδώνει» τον μηχανισμό της που κατέχει θέσεις στην υπηρεσία Καθαριότητας και με νυχτερινά και εξαιρέσιμα. Ο πόλεμος που γίνεται ανάμεσα στους ανθρώπους της διοίκησης τους οδηγεί σε αλληλοκαρφώματα, μεταξύ αυτών που μένουν έξω από τη χρηματική πριμοδότηση και αυτών που παραμένουν. Αυτή η κατάσταση οδήγησε στο να μην πληρώνονται αυτοί που πραγματικά το δικαιούνται αυτά που πραγματικά δουλεύουν. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι εξακολουθούν να οφείλουν 7 μήνες εξαιρέσιμα και νυχτερινά από το 2014 στους συναδέλφους που έγιναν πρόσφατα αορίστου χρόνου με δικαστική απόφαση, ενώ υπάρχει δικαστική απόφαση που επιβάλλει την πληρωμή τους. Ένας τρόπος που καταφέρνει η διοίκηση Μπουτάρη να παρουσιάζει «πλεονασματικούς» απολογισμούς είναι και η μείωση και παρακράτηση δεδουλευμένων των εργαζομένων. 

3) Η ΔΑΣ χαιρετίζει αγωνιστικά τους συναδέλφους συμβασιούχους. Οι συμβασιούχοι του δήμου Θεσ/νίκης, με την Επιτροπή Αγώνα που δημιούργησαν, τη βοήθεια που έδωσαν για να οργανωθούν συμβασιούχοι και άλλων δήμων, τις κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις που έκαναν, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη παράταση των συμβάσεών τους για ένα ακόμη χρόνο. Οι συνάδελφοι γνωρίζουν ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ όχι απλά συμπαραστάθηκαν, αλλά συμμετείχαν σε αυτή τους την προσπάθεια και βοήθησαν με κάθε τρόπο. Η παράταση των συμβάσεων δίνει μια ανάσα ενάντια στην προσπάθεια που γίνεται για απαξίωση των δημοτικών υπηρεσιών, τη μείωση του προσωπικού και τις ιδιωτικοποιήσεις. Δεν είναι οριστική λύση. Οι δήμαρχοι των κομμάτων του ευρωμονόδρομου αντιδρούν και, μέσω του προέδρου της ΚΕΔΕ, ζητούν την αλλαγή του νόμου. Κανένας εφησυχασμός δεν πρέπει να υπάρχει. Ο αγώνας για σταθερή- μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση. 

Για τα παραπάνω καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν στην αποχή που, μετά από πρόταση της ΔΑΣ, κήρυξε ο ΣΕΔΘ για εργασία τις Κυριακές και τις αργίες. Να απαιτήσουμε την άμεση πληρωμή όσων μας οφείλονται. Να διεκδικήσουμε την εφαρμογή όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Να αρνηθούμε να δουλεύουμε σε επικίνδυνα οχήματα. Καταγγέλλουμε την πλειοψηφούσα παράταξη στον ΣΕΔΘ «Μέτωπο Αλλαγής» που, ενώ τονίζει και διαφημίζει ότι έχει τους περισσότερους εκλεγμένους στο δ.σ. από την υπηρεσία Καθαριότητας και συσπειρώνει τους περισσότερους εργαζόμενους από αυτήν, αρνήθηκε την πρόταση της ΔΑΣ για περιφρούρηση της αποχής. Λύση δεν θα φέρουν οι «διάλογοι» και οι «συσκέψεις» με τη διοίκηση, αλλά η οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων. Καλούμε την πλειοψηφία του ΣΕΔΘ («Μέτωπο Αλλαγής»- ΑΚΕ) να σταματήσουν να αρνούνται τη δυνατότητα εγγραφής όλων των συναδέλφων ως μελών του ΣΕΔΘ ανεξάρτητα από σχέση εργασίας. 

Ό,τι βιώνουμε και στον δήμο Θεσ/νίκης είναι αποτέλεσμα της αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια είτε από «δεξιές» είτε από «αριστερές» κυβερνήσεις. Αντεργατική πολιτική που και η διοίκηση Μπουτάρη στηρίζει και εφαρμόζει. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα φέρει για ψήφιση το νέο μισθολόγιο που θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις μισθών. Θα φέρει και την «αξιολόγηση» υπηρεσιών και εργαζομένων, που θα έχει ως συνέπεια τη συγχώνευση, κατάργηση και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, τις απολύσεις εργαζομένων στους δήμους και στο δημόσιο. Ετοιμάζεται και το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αντεργατικά μέτρα που εφαρμόζονται, η ζωή μας θα χειροτερεύσει ακόμη περισσότερο. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν σε συστράτευση και αγώνα ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα κυβέρνησης, ΕΕ, καπιταλιστών. Σε αγώνα για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων.

Γραμματεία της ΔΑΣ
10/12/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου