Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΔΕΗ 17/12

ΚΑΝΕΝΑ ΛΑΪΚΟ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ Ο ΛΑΟΣ

Στους εκβιασμούς για τα χαράτσια και τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια των χρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών προστίθενται και αυτοί για τα χρέη προς τη ΔΕΗ.

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα:
• Οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί φτάνουν τα 2,2 δις.
 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ οφείλουν στη ΔΕΗ οι καταναλωτές στη Μέση και Χαμηλή Τάση (δηλαδή νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις).
 280 εκατ. ευρώ αφορούν σε οφειλές υψηλής κατανάλωσης (Υψηλή Τάση), εκ των οποίων τα 250 εκατ. αφορούν τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.
 220 εκατ. ευρώ οφείλει το Ελληνικό Δημόσιο.

Τι λέει και τι κάνει η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ για τα λαϊκά νοικοκυριά:
× Οι εντολές αποκοπής το προηγούμενο διάστημα έφτασαν τις 100.000.
× 15.000 ήταν οι διακοπές ρεύματος λόγω χρεών.
× Από το 2008 μέχρι σήμερα οι αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, συνυπολογίζοντας τις αυξήσεις σε ΦΠΑ, τέλη ΑΠΕ, αυξήσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και μια σειρά άλλες χρεώσεις, ξεπερνάνε το 70%.
× Στο Κοινωνικό Τιμολόγιο είναι ενταγμένοι περίπου 600.000 καταναλωτές.
× Ο αριθμός των καταναλωτών που έχουν ανεξόφλητα χρέη ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια.
× Χρησιμοποιούν τη χιλιοειπωμένη επιχειρηματολογία περί «μπαταχτσήδων» καταναλωτών, που «διαβιούν πολυτελώς».
× Συνδέουν εκβιαστικά με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος μια σειρά χρεώσεις, όπως το κόστος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το οποίο πέφτει στις πλάτες των οικιακών καταναλωτών, που όλα αυτά τα χρόνια από τις τσέπες τους επιδοτούνε τους μεγαλοπαραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος, για να τους το πουλάνε στη συνέχεια πανάκριβα.
× Μιλάνε για ευνοϊκές διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των οφειλών. Αλλά, αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν 1,5 εκ. άνεργοι και πάνω από 2 εκ. στο όριο φτώχειας, καταλαβαίνει ότι η πλειοψηφία τους δυσκολεύεται να πληρώνει και με αυτές τις ρυθμίσεις.
× Απειλούν για μείωση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (σε επίπεδο... λάμπας!) σε όσους έχουν οφειλές προς τη ΔΕΗ.

Τι λένε και τι κάνουν για το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο:
* Εξαντλούνε κάθε περιθώριο «ώστε να επιτευχθούν οι βέλτιστες δυνατές συμφωνίες» με τις βιομηχανίες σχετικά με τα τιμολόγια υψηλής τάσης, γιατί «αναγνωρίζουν την ιδιαίτερη σημασία που έχουν αυτή την περίοδο οι βιομηχανίες υψηλής τάσης για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη στήριξη της απασχόλησης». Οι εκπτώσεις θα φτάνουν το 15%.
* Αναζητούνται και άλλου τύπου μειώσεις του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών, αφού πρώτα συμβιβαστούν οι αντιδράσεις των μεγάλων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.
* Προχωρούν στην περαιτέρω απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αποσπώντας τον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) από τη ΔΕΗ και ιδιωτικοποιώντας, σε πρώτη φάση, το μισό. Αναζητείται «στρατηγικός επενδυτής ευρωπαϊκής προέλευσης», που θα πάρει το 49% της επιχείρησης και θα έχει λόγο για τον διευθύνοντα σύμβουλο.
* Βάσει της συνολικότερης αντιλαϊκής συμφωνίας του περασμένου Αυγούστου, σταδιακά παραχωρούνε στους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας το 25% των σημερινών πελατών της ΔΕΗ, καθώς και πρόσβαση στο 25% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη και υδροηλεκτρικά.
* Στηρίζεται πλήρως η υλοποίηση της «ενεργειακής ένωσης», δηλαδή η επιδίωξη του εγχώριου κεφαλαίου να καταστήσει τη χώρα «ενεργειακό κόμβο» Πρόκειται για έργα τα οποία ενεργειακοί και κατασκευαστικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας προσδοκούν σε χρηματοδότηση και σύντομη εκκίνηση. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το λεγόμενο «αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ» εστιάζει στην πραγματοποίηση επενδύσεων σε υποδομές, με έμφαση στα ενεργειακά δίκτυα, τα αεροδρόμια, τους σιδηρόδρομους, τα λιμάνια. Καθόλου τυχαία, η επανεκκίνηση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων και η κλιμάκωση από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τους επόμενους μήνες, εστιάζει ακριβώς στην εκχώρηση των συγκεκριμένων νευραλγικών υποδομών.

Όποια κι αν είναι η κατάληξη των σχετικών διαπραγματεύσεων για τον ΑΔΜΗΕ, το σίγουρο είναι ότι η διαχείριση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνεται με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος του συγκεκριμένου φορέα και τη σχετική ρύθμιση των ανταγωνιστικών συμφερόντων των ενεργειακών μονοπωλιακών ομίλων, σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης και των εργαζομένων του κλάδου.

Για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, την αξιοποίηση των τεράστιων σύγχρονων δυνατοτήτων για τη βελτίωση της ζωής του λαού, απαιτείται ρήξη με τη στρατηγική της ΕΕ και της εγχώριας άρχουσας τάξης, είναι αναγκαία η κοινωνική ιδιοκτησία στον τομέα της Ενέργειας και στο σύνολο της οικονομίας. 

Η περίοδος της ανοχής και της εξαπάτησης έχει τελειώσει. Είμαστε αποφασισμένοι να προϋπαντήσουμε το νέο χρόνο αγωνιστικά, δυναμικά, ταξικά. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή για μας. Όλα τα άλλα ήδη έχουν δοκιμαστεί. Καιρός είναι πλέον να δοκιμάσουμε την πραγματική δύναμή μας. Μόνο έτσι θα γίνουν πράξη οι ελπίδες μας και οι πραγματικοί στόχοι μας. 

Οργάνωση κι αγώνας παντού. Σε χώρους δουλειάς, μόρφωσης και κατοικίας. Σε σωματεία, συλλόγους και επιτροπές αγώνα. Με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΟΓΕ, το ΜΑΣ, τις Επιτροπές Ανέργων, τις Λαϊκές Επιτροπές. Για κάθε εργατοϋπάλληλο, αυτοαπασχολούμενο, μικρό επαγγελματία, χαμηλοσυνταξιούχο, άνεργο, γυναίκα, μαθητή και σπουδαστή από λαϊκό σπίτι.

Απαιτούμε:
+ Καμία διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε λαϊκά σπίτια.
+ Δραστική μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ.
+ Κατάργηση όλων των φόρων στα τιμολόγια.
+ Απαγόρευση της διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
+ Επανασύνδεση της παροχής στις λαϊκές οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν.

Όλοι στην κινητοποίηση στη ΔΕΗ, 
Παπαναστασίου 63 και Πριάμου, 
την Πέμπτη 17 Δεκέμβρη, στις 10:00 π.μ.

ΛΑΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου