Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015

ΝΕΟ ΛΕΠΙΔΙ ΣΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Στην καρατόμηση όλων των ορίων στα κριτήρια που αφορούν στο επίδομα θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών για το φετινό χειμώνα (2015 - 2016) προχώρησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, και μάλιστα κατά τρόπο με τον οποίο ενδέχεται να πετύχει περαιτέρω «εξοικονομήσεις», μεγαλύτερες ακόμη και από το «μαχαίρι» 50% στο συνολικό κονδύλι που προβλέπεται στον κρατικό προϋπολογισμό (105 εκατ. ευρώ, από 210 εκατ. πέρυσι). 

Το «λεπίδι» μπαίνει τόσο στα όρια των εισοδηματικών και των περιουσιακών κριτηρίων, όσο στο ύψος της επιδοτούμενης κατανάλωσης αλλά και του χορηγούμενου επιδόματος ανά λίτρο, σε μια εξέλιξη που έρχεται να προστεθεί στα υπάρχοντα αντιλαϊκά μέτρα, κάνοντας τη θέρμανση της λαϊκής οικογένειας «είδος πολυτελείας». 

Υπενθυμίζουμε ότι το επίδομα θέρμανσης πρωτοκαθιερώθηκε μετά την απογείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ). Σε αυτό το πλαίσιο, τα ψίχουλα αφορούν στην «επιστροφή» ενός ελάχιστου μέρους από τις απανωτές αυξήσεις των Ειδικών Φόρων που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια κι αυτό για μια πολύ μικρή κατηγορία δικαιούχων. 

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του αρχικού μνημονίου και του εφαρμοστικού νόμου, κυβέρνηση και τρόικα είχαν απογειώσει τον ΕΦΚ από τα 21 ευρώ (χειμώνας 2010 - 2011) στα 60 ευρώ (χειμώνας 2011 - 2012) και στη συνέχεια (2012 - 2013) στα 330 ευρώ στο χιλιόλιτρο. Τα τελευταία χρόνια, δηλαδή, οι αυξήσεις έφτασαν αθροιστικά τα 309 ευρώ στο χιλιόλιτρο! Η φοροληστεία της λαϊκής οικογένειας έχει και συνέχεια με τον ΦΠΑ (23%), ο οποίος προστίθεται στον ΕΦΚ... 

Πλέον, η κυβέρνηση του... «κοινωνικού προσήμου», από τη μια πλευρά διατηρεί «αλώβητο» τον ΕΦΚ στα 330 ευρώ στο χιλιόλιτρο, ενώ από την άλλη εντείνει την αντιλαϊκή επίθεση, τόσο με τη δραστική καρατόμηση του αριθμού των λαϊκών νοικοκυριών που μέχρι πέρυσι δικαιούνταν το επίδομα, όσο και με τις τρανταχτές μειώσεις των ποσών που θα μοιραστούν στα νοικοκυριά που έχουν απομείνει. 

Ειδικότερα, η κυβερνητική απόφαση προβλέπει τα εξής:

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ. 
Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα καρατομείται:
* Για τον άγαμο στα 12.000 ευρώ (από 30.000 ευρώ πέρυσι).
* Για το ζευγάρι στα 20.000 ευρώ (από 40.000 ευρώ πέρυσι), ενώ η προσαύξηση για κάθε προστατευόμενο παιδί στα 2.000 ευρώ (από 3.000 ευρώ).
ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ. 
Δικαιούχα επιδότησης είναι τα νοικοκυριά με συνολική αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 100.000 ευρώ για τους άγαμους (από 200.000 ευρώ) και 200.000 ευρώ για το ζευγάρι (από 300.000 ευρώ).
«ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΟΥ». 
Η λεγόμενη «επιστροφή φόρου» για το φετινό χειμώνα καρατομείται στα 25 λεπτά ανά λίτρο επιδοτούμενης κατανάλωσης (από 35 λεπτά πέρυσι).
ΕΜΒΑΔΟΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ. 
Ως επιπλέον κόφτης μπαίνει το εμβαδόν της κατοικίας. Σε αυτό το πλαίσιο και με τις παραπάνω προϋποθέσεις, επιδοτούνται για τον άγαμο μόνο τα πρώτα 80 τ.μ. (από 120 τ.μ.) και για το ζευγάρι τα 100 τ.μ. (από 120 τ.μ.).
ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ. 
Καρατομείται και η επιδοτούμενη ποσότητα πετρελαίου, σε ποσοστά 15% - 20%. Σε αυτό το πλαίσιο, το ανώτατο όριο της επιδοτούμενης κατανάλωσης διαμορφώνεται ως εξής:
* Για την Α' Ζώνη, από τα 3.000 λίτρα πέρυσι για όλους, στα 2.500 λίτρα για το ζευγάρι και στα 2.000 λίτρα για τους άγαμους (Νομοί Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας).
* Για τη Β' Ζώνη, από 1.800 λίτρα πέρυσι, στα 1.500 λίτρα για το ζευγάρι και στα 1.200 για τους άγαμους (Νομοί Αρκαδίας, Εβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής).
* Για τη Γ' Ζώνη, από 960 λίτρα πέρσι, στα 800 λίτρα για το ζευγάρι και στα 640 για τους άγαμους (Νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Αρτας, Αττικής - εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού - Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου).
* Για τη Δ' Ζώνη, από 600 λίτρα, στα 500 λίτρα για το ζευγάρι και τα 400 λίτρα για τους άγαμους (Νομοί Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων). 

Επιπλέον, από φέτος καταργείται η προκαταβολή της επιδότησης, γεγονός που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την αγορά πετρελαίου από τη λαϊκή οικογένεια. 

Με αυτά τα δεδομένα, ερώτημα παραμένει και το κατά πόσο θα υποβληθούν αιτήσεις, καθώς ακόμη περισσότερα λαϊκά νοικοκυριά δεν θα έχουν τη δυνατότητα για αγορά πετρελαίου. Μια τέτοια εξέλιξη, βέβαια, θα διευκολύνει και τη συγκυβέρνηση στην κατεύθυνση της ακόμη μεγαλύτερης μείωσης της προβλεπόμενης «δαπάνης» του κρατικού προϋπολογισμού... 

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, για τις αιτήσεις που θα κατατεθούν μέχρι τις 31/12, η πληρωμή θα γίνει μέχρι τις 2/2/2016 και για τις αιτήσεις από 1η Γενάρη μέχρι τέλη Μάη 2016, η πληρωμή θα γίνει μέχρι 30 Ιούνη. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος Taxis. 

Εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά θα στερηθούν και το κουτσουρεμένο επίδομα. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της νέας «λεπίδας» στο παρεχόμενο «επίδομα», αρκεί ένα παράδειγμα:
Για ολόκληρο το χειμώνα και εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις (εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια), για ένα σπίτι 90 τ.μ. στην περιοχή της Αθήνας, το επίδομα μπορεί να φτάσει μέχρι τα 160 ευρώ, από 252 ευρώ πέρυσι. 

Παράλληλα, λόγω των νέων ορίων στα κριτήρια, εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά (εκτιμώνται σε περίπου 600.000) θα στερηθούν από φέτος ακόμη και αυτό το κουτσουρεμένο επίδομα... 

Απελπιστική διαμορφώνεται η κατάσταση και φέτος για τη θέρμανση σχολείων, νοσοκομείων, ιδρυμάτων, τα οποία χτυπιούνται και από τη διάλυση των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου