Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Οργανώσου στο Συνδικάτο σου, το Σ.Ε.Τ.ΕΠ.Ε. Πάρε μέρος στις εκλογές του Συνδικάτου που θα πραγματοποιηθούν από Δευτέρα 8 Δεκέμβρη, μέχρι Παρασκευή 12 Δεκέμβρη στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης (Σουρή 2 με Ολύμπου). Ώρες ψηφοφορίας: Δευτέρα έως Πέμπτη 12:00-20:00, Παρασκευή 12:00-18:00.

Ενίσχυσε στις εκλογές του συνδικάτου το ψηφοδέλτιο του ΠΑΜΕ, το ψηφοδέλτιο «Ταξική Ενότητα». 

Συναδέλφισσα, συνάδελφε, πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου! Το μέλλον που σου ετοιμάζουν δεν μπορεί να είναι η φτώχεια, η ανεργία, η μόνιμη εξαθλίωση. Δεν μπορεί κάθε μέρα να βασανίζεσαι για να σωθούν τα κέρδη των μεγαλοεργοδοτών. Σου λένε «κάνε υπομονή να περάσουνε τα δύσκολα», και εσύ απαντάς «άσχημα τα πράγματα, αλλά δες και έξω τι γίνεται με τους χιλιάδες ανέργους» και «τι μπορώ να κάνω μόνος μου, παρά υπομονή να γλιτώσω τα χειρότερα». Η ειρωνεία όμως είναι ότι Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΔΕΝ ΤΡΩΓΕΤΑΙ! Ως εδώ, να μην αποδεχτούμε την εργασιακή ζούγκλα!

Άνεργε του κλάδου του επισιτισμού-τουρισμού, δεν έχεις καμία απολύτως ευθύνη που είσαι χωρίς δουλειά. Ήσουν γι’ αυτούς ένας αριθμός που απλά χάθηκε σε μια «αφαίρεση» απαραίτητη για τα κέρδη τους. Σε χρησιμοποιούν άλλωστε για να γίνεσαι μοχλός πίεσης προς τους συναδέλφους σου, έτσι ώστε να δέχονται αδιαμαρτύρητα κάθε απαίτηση του εργοδότη τους με το φόβο μη μείνουν και οι ίδιοι άνεργοι. Γι’ αυτό ανεργία υπήρχε και θα υπάρχει πάντα όσο κυριαρχούν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Νέε σπουδαστή και σπουδάστρια, θυμήσου πόσο παιδεύτηκες, πόσα πλήρωσες και πληρώνεις ακόμα εσύ και η οικογένειά σου, για να εξασφαλίσεις ένα πτυχίο για μια ειδικότητα στον τουρισμό, «στη βαριά βιομηχανία» της χώρας, όπως την αποκαλούν. Το μόνο που επιδιώκουν είναι να σε κάνουν φτηνό, ευέλικτο και χωρίς απαιτήσεις εργαζόμενο. Γι’ αυτό δε θα σου πουν ποτέ τι είναι το Σωματείο, ποια είναι τα δικαιώματά σου και με ποιον τρόπο κατακτήθηκαν. Η «καριέρα» που σου ετοιμάζουν είναι η περιπλάνηση από δουλειά σε δουλειά με αρκετές στάσεις στην ανεργία, είναι η εργασία σε χώρους κάτεργα και με μισθούς ψίχουλα που δεν απέχουν από αυτούς της πρακτικής άσκησης.

Φοιτητή εργαζόμενε, μπήκες στο κλάδο από ανάγκη να βγάλεις τις σπουδές σου, για να μην επιβαρύνεις τους δικούς σου που χτυπιούνται αλύπητα από την πολιτική της φτώχειας και της εξαθλίωσης, της ίδιας πολιτικής που μετατρέπει τη σχολή σου και τη μελέτη σου σε πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματιών. Μπήκες στον κλάδο «προσωρινά» και γι’ αυτό δεν πάλεψες για να καλυτερέψεις τη ζωή σου. «Προσωρινά» δέχτηκες την ανασφάλιστη εργασία, «προσωρινά» τη μείωση του μεροκάματού σου, «προσωρινά» την εξαθλίωση και την εκμετάλλευσή σου. Κρατάει χρόνια, όμως αυτή τη κολόνια! Η φτώχεια και η εξαθλίωση είναι μόνιμη και αυτήν πρέπει να παλέψουμε και τις αιτίες που την προκαλούν για όσο «προσωρινό» διάστημα δουλεύουμε σε αυτόν τον κλάδο ή αλλού!

Ο μόνος δρόμος είναι ο ανυποχώρητος αγώνας για να αλλάξουμε τη ζωή μας. Μην ακούς αυτούς που σου είπαν ότι μέσα στην «οικογένεια» της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τρώμε με χρυσά κουτάλια! Τα χρυσά κουτάλια και τα gourmet φαγητά τους τα έχουν αυτοί που σύμφωνα με δηλώσεις τους «απολαύσανε φέτος μια χρονιά τουριστικών επιδόσεων ρεκόρ». Η ανάπτυξή τους δεν μας χωρά! Παρόλο που και φέτος ήτανε ακόμη πιο πετυχημένη η τουριστική σεζόν από πέρσι, οι εργαζόμενοι πάλι αντίκρισαν ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία, απολύσεις, δουλειά με προγράμματα και μισθούς ψίχουλα. Όσοι ισχυρίζονται ότι μπορεί να υπάρξει κοινό συμφέρον εργαζόμενων και εργοδοτών λένε ψέματα. Να μην αναφέρουμε ότι η πλειοψηφία του λαού δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει διακοπές έστω και για λίγες μέρες. Πλουτίζουν από τη δική σου εκμετάλλευση. Γύρνα τους την πλάτη! Γύρνα την πλάτη σε αυτούς που χρησιμοποιούν επαναστατικές κορώνες, και όπου βρεθούν και όπου σταθούν υπονομεύουν την πάλη των εργαζομένων! Σε αυτούς που δεν χρειάζονται εργαζόμενους για να επαναστατήσουν, αφού μπορούν και μόνοι τους!

Ο μόνος δρόμος είναι ο ανυποχώρητος αγώνας για να αλλάξουμε τη ζωή μας. Αυτός ο δρόμος χαράχτηκε εδώ και χρόνια από τις Ταξικές Δυνάμεις, από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Έχοντας στο τιμόνι αυτές τις δυνάμεις, τα 2 χρόνια που πέρασαν διεκδικήσαμε με τον Συνδικάτο, πλάι στους εργαζόμενους δεδουλευμένα όπως πχ στην εταιρία «Albadros», στο ξενοδοχείο «Διακονία» και «Σήμαντρο», στα Olympus Plaza, στα Goodys και αλλού. Πετύχαμε ανακλήσεις απολύσεων σε γνωστές επιχειρήσεις σε Καμάρα, Λαδάδικα κα. Αναδείξαμε ζητήματα του κλάδου όπως το ιδιωτικό συμφωνητικό ομηρίας που η εταιρία Mikel υποχρεώνει τους εργαζόμενους να υπογράφουν. Πρωτοστατήσαμε μαζί με άλλα σωματεία στο συντονισμό δράσεων για την απλήρωτη εργασία, με μια σειρά παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν με εργαζόμενους από χώρους που κυριαρχεί η απληρωσιά. Με πρωτοβουλία του Συνδικάτου και του Π.Α.ΜΕ. πετύχαμε τη διαγραφή των προστίμων του ΟΑΣΘ σε άνεργους και απλήρωτους εργαζόμενους. Επιπλέον, συμμετείχαμε ενεργά στη δίμηνη καμπάνια του Π.Α.ΜΕ. για την ανεργία και την απλήρωτη εργασία. Με αποκορύφωμα το πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα! Εκεί γίναμε μια αμέτρητη λαοθάλασσα που κατέκλυσε το κέντρο της Αθήνας, που όλοι μαζί βροντοφωνάξαμε: «Δε θα ζήσουμε με τα ψίχουλα»!

Αυτά και άλλα πολλά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε σε ότι αφορά τις πρωτοβουλίες και τη δράση του Συνδικάτου μας. Το βασικότερο ίσως όλων είναι η καθημερινή αναμέτρηση με όλες εκείνες τις δυνάμεις που στο βωμό των κερδών, μας λένε πως τάχα δεν υπάρχει άλλος δρόμος, πως έτσι είναι τα πράγματα και προσπαθούν να μας πείσουν ότι φταίμε εμείς και το κακό μας ριζικό. Είτε «δεξιοί», είτε «αριστεροί», μνημονιακοί και μη, μας πουλάνε φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες. Άλλοι μας λένε ότι φταίνε τα λαμόγια (υπάρχουν και αυτοί) και άλλοι ότι φταίει η κακιά κυβερνητική διαχείριση και ότι με μια άλλη κυβέρνηση όλα θα λυθούν. Όλοι μαζί όμως δεν μας λένε γιατί ενώ εμείς φτωχαίνουμε κάποιοι λίγοι πλουτίζουν. Και αυτοί οι λίγοι είναι οι υποτιθέμενοι «υγιείς» επιχειρηματίες, αυτοί για τους οποίους κόπτονται «δεξιοί» και «αριστεροί».

Κατάκτηση λοιπόν του Συνδικάτου μας είναι και η αποκάλυψη του ρόλου όλων αυτών. Είναι η αποκάλυψη ότι υπάρχει και άλλος δρόμος.

Τον δρόμο αυτό χαράζουμε όλοι εμείς οι εργαζόμενοι που δε συμβιβαζόμαστε με μια ζωή – επιβίωση. Δεν είμαστε και δε θα γίνουμε θεατές στη ζωή μας, αλλά πρωταγωνιστές! Όσο περισσότεροι είμαστε θα γινόμαστε πιο δυνατοί. Θα γίνουμε πανίσχυροι αν ενωθούμε όλοι αυτοί που ως τώρα κάναμε υπομονή.

Να φωνάξουμε: Πάλεψε για το δικό σου συμφέρον, για το συμφέρον της τάξης σου! Ποτέ δε δόθηκε τίποτα στην εργατιά εξ ουρανού! Ότι κερδήθηκε και υπήρχε μέχρι τώρα, κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες! Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου! Μην αφήνεις άλλους να αποφασίζουν για σένα και το μέλλον σου.

Έλα να παλέψουμε για:
- Μόνιμη και σταθερή εργασία.
- Κατάργηση των δουλεμπορικών γραφείων.
- Άδεια 2 μέρες το μήνα.
- Πληρωμή όλων των επιδομάτων, υπερωριών, της νυχτερινής εργασίας.
- Άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν μέσω προγραμμάτων σε βαριές ανθυγιεινές εργασίες.
- Δωρεάν μεταφορά με δωρεάν κάρτα για τις συγκοινωνίες προς και από τη δουλειά.
- Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλη την περίοδο της ανεργίας.
- Κανέναν πλειστηριασμό σε σπίτι ανέργου.
- Μετακίνηση στις αστικές συγκοινωνίες με την κάρτα ανεργίας.

Ενίσχυσε στις εκλογές του συνδικάτου το ψηφοδέλτιο του ΠΑΜΕ, το ψηφοδέλτιο «Ταξική Ενότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου