Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

ΟΑΕΔ: 9 ΣΤΟΥΣ 10 ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Αποκλεισμένοι από το επίδομα του ΟΑΕΔ είναι 9 στους 10 ανέργους (ποσοστό 90%) ή μόλις 1 στους 10 το λαμβάνει σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ που δημοσιεύονται στον Τύπο της Δευτέρας 7 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία λιγότερο από το 10% των ανέργων ή 102.026 άτομα λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Παράλληλα, το πρόσθετο επίδομα των 200 ευρώ το μήνα λαμβάνει μόλις το 1,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων μακροχρόνια ανέργων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, στην Ελλάδα της συνεχιζόμενης καπιταλιστικής κρίσης είναι αποκλεισμένοι από το επίδομα 1.172.817 άνεργοι, λόγω των αυστηρών περιορισμών που θέτει η ελληνική νομοθεσία (αριθμός ενσήμων κλπ.) στο πλαίσιο της εναρμόνισης της με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περιορισμό και κατάργηση των «παθητικών μορφών αντιμετώπισης της ανεργίας» και την αντικατάστασή τους με τις λεγόμενες «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» όπου ουσιαστικά το όποιο πλέγμα προστασίας των ανέργων μετατρέπεται σε πολυεπίπεδο μηχανισμό επιδότησης της εργοδοσίας με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας με χρήματα των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα ανεργίας είναι μόλις 360 ευρώ το μήνα, ενώ αν ο δικαιούχος έχει προστατευόμενα μέλη το επίδομα προσαυξάνεται για καθένα από αυτά κατά 10%.

Να σημειώσουμε ότι ο περιορισμός στην καταβολή επιδομάτων για τους ανέργους δεν αφορά μόνο αυτό της ανεργίας, αλλά και της μητρότητας, των εποχικών βοηθημάτων οικοδόμων, εργαζομένων στον επισιτισμό, τουρισμό και ξενοδοχεία κλπ. Συνδυάζεται με το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την απελευθέρωση των απολύσεων και την δραστική μείωση των αποζημιώσεων προκειμένου οι εργοδότες να απολύουν ελεύθερα. Σχετίζεται συνολικά με την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων καθώς ακόμη και με μια ή δύο ώρες δουλειάς την εβδομάδα με βάση την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάποιος θεωρείται απασχολούμενος, οπότε βγαίνει αυτομάτως εκτός λίστας του ΟΑΕΔ. Άρα το νούμερο που είναι εκτός επιδότησης είναι κατά πολύ μεγαλύτερο στην πραγματικότητα.

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, τα επιδόματα και τον προσανατολισμό του ΟΑΕΔ που ήδη κινείται στις ράγες των συμφερόντων του κεφαλαίου εντείνεται σε μια περίοδο που οι εργοδότες σχεδιάζουν και εφαρμόζουν την λεγόμενη «αναδιάρθρωση» στους χώρους δουλειάς προκειμένου να απολύουν εργαζόμενους και στη συνέχεια να επαναπροσλαμβάνουν είτε τους ίδιους, είτε άλλους μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης, επανακατάρτισης κλπ.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η συζήτηση που ανοίγει κυρίως από εργοδοτικούς φορείς ώστε το επίδομα ανεργίας να μετατραπεί σε τμήμα του μισθού ή και σε ολόκληρο μισθό που πλέον θα υποχρεώνεται να εργάζεται την περίοδο της ανεργίας με τους εργοδότες να πετυχαίνουν ακόμη πιο φθηνό εργατικό δυναμικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και σήμερα ο ΟΑΕΔ πριμοδοτεί παχυλά τους εργοδότες προκειμένου να «διατηρήσουν» είτε να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνεται η συνεχιζόμενη αύξηση της ανεργίας και των απολύσεων και η γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων σε βάρος της πλήρους απασχόλησης.

Το ΠΑΜΕ, ταξικά σωματεία και οργανώσεις, Λαϊκές Επιτροπές και Επιτροπές Αγώνα Ανέργων, δυνάμεις της Λαικής Συμμαχίας δίνουν την μάχη καθημερινά για την διεκδίκηση του συνολικού πλαισίου προστασίας και ανακούφισης των ανέργων και των οικογενειών τους.

Πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου