Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Η ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ


“Διαφθορά”. “Κλέφτες”. “Ψεύτες”. Βολεύει, ο λαός να ρίχνει ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα και σε… “ηθικά παραπτώματα”. Λες και το υπόλοιπο σύστημα, είναι σωστό σε γενικές γραμμές και το “χαλάνε” οι πέντε-δέκα αρουραίοι. Λες και ο καπιταλισμός είναι κατά τα άλλα “ηθικός” και απλώς δημιουργούν πρόβλημα όσοι “παραβαίνουν κανόνες”.

Η κατοχή των μέσων παραγωγής από τους λίγους, η δυνατότητα στους καπιταλιστές να έχουν στα χέρια τους τον πλούτο που παράγεται από την εργασία του λαού, η αχαλίνωτη υπερσυσσώρευση πλούτου από την μία και η αδυναμία να καλυφτούν βασικές ανάγκες από την άλλη, το ότι μια χούφτα καπιταλιστών κατέχει όσο πλούτο δεν έχουν δισεκατομμύρια άνθρωποι, όλα αυτά δεν αποτελούν πρόβλημα! Το πρόβλημα είναι μόνο οι δέκα διεφθαρμένοι, οι είκοσι κλέφτες, οι πενήντα ψεύτες. Το σύστημα, κατά τα άλλα παραμένει σωστό. Το πρόβλημα είναι στην ηθική ανεπάρκεια κάποιων γραναζιών. Κατά τα άλλα η μηχανή δουλεύει μια χαρά…

Αυτά υποστηρίζουν κάποιοι. Εμείς, πάλι, αγωνιζόμαστε για την ανατροπή κάθε δομής αυτού του συστήματος. Με συνείδηση για το που ανήκουμε -στην εργατική τάξη- και αντιλαμβανόμενοι ότι η ανισότητα και η αδικία του συστήματος, δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Μακριά από τις αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει η δυνατότητα, κάποια διαχειριστική πολιτική να μπορέσει να εξανθρωπίσει με κάποιον τρόπο τον καπιταλισμό.

(Πηγή: yperboles.wordpress.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου