Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΟ 2014

Πιο βαθιά στην εξαθλίωση σπρώχνει, για μια ακόμη χρονιά, η κυβέρνηση τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, όπως επιβεβαιώνεται και από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για το 2014, με τον οποίο συρρικνώνεται παραπέρα το σχετικό κονδύλι για την ανεργία κατά 10% περίπου σε σχέση με φέτος.

Ο προϋπολογισμός, ο οποίος εγκρίθηκε προχτές από το ΔΣ του Οργανισμού, προβλέπει μείωση του κονδυλίου για τους ανέργους κατά 121 εκ. ευρώ: Από τα 1,246 δισ. ευρώ φέτος, στα 1,125 δισ. ευρώ για το 2014 (μείωση 9,7%). Το κονδύλι αυτό είναι μειωμένο κατά 362 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2012 (από τα 1,487 δισ. ευρώ πέρυσι στα 1,125 το 2014, μείωση 24,3%).

Την ίδια στιγμή, η επίσημη ανεργία αγγίζει το 27,4% (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ, Σεπτέμβρης 2013) και ο αριθμός τους υπολογίζεται σε 1.376.463 άτομα. Η νέα περικοπή ακολουθεί την πεπατημένη πολιτική σε βάρος των ανέργων. Σε ό,τι αφορά τους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, από τους 1.019.805 ανέργους τον περασμένο Οκτώβρη επιδοτούνταν μόνο οι 125.306. Δηλαδή, επίδομα ανεργίας λαμβάνει μόλις το 12,2% των εγγεγραμμένων ανέργων.

Καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ, ο Θανάσης Γκώγκος, εκπρόσωπος των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο ΔΣ του Οργανισμού, δήλωσε μεταξύ άλλων: 

"Ένας προϋπολογισμός που θεωρεί επαρκές το μειωμένο κονδύλι για τα επιδόματα των ανέργων κατά 360 περίπου εκατομμύρια, σε σχέση με τον απολογισμό του 2012 και 100 εκατομμύρια σε σχέση με το φετινό που ήδη έχει διαμορφωθεί, είναι απαράδεκτος, προκλητικός για τους ανέργους και τις οικογένειές τους. 

Κανένας δεν πρέπει να ξεγελαστεί με τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για τις ενισχύσεις των μακροχρόνια ανέργων. Ζωή με 360 ευρώ που προβλέπει το τακτικό επίδομα ή με 200 ευρώ που προβλέπει το επίδομα για τους μακροχρόνια ανέργους, αφ' ενός είναι κοροϊδία, αφ' ετέρου οι δικαιούχοι αποτελούν το πλέον ελάχιστο κομμάτι των ανέργων, καθώς οι όροι και οι προϋποθέσεις γίνονται συνεχώς πιο ασφυκτικοί. 

Η κυβέρνηση "καταπολεμά" την ανεργία με 4μηνα και 5μηνα κακοπληρωμένα προγράμματα, με απαράδεκτους εργασιακούς όρους που γενικεύονται και τείνουν να γίνουν κυρίαρχη μορφή εργασίας, ειδικά στους νέους. Κανένα πλέον πρόγραμμα του Οργανισμού δεν εξασφαλίζει σταθερή και μόνιμη εργασία. Είναι προγράμματα που μοιράζουν και ανακυκλώνουν τη φτώχεια και την ανεργία. 

Ο προϋπολογισμός του Οργανισμού βρίσκεται σε πλήρη αντιστοίχηση με τις κεντρικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ. Αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στο τσάκισμα των λαϊκών δικαιωμάτων και των λαϊκών αναγκών. Η ανάκαμψη της οικονομίας για το επόμενο έτος βασίζεται σε ακόμα μεγαλύτερες θυσίες των εργαζομένων, σε σφαγιασμό επιδομάτων και δικαιωμάτων των ανέργων".

(Πηγή: Ριζοσπάστης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου