Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ 13ΧΡΟΝΗΣ 5/12

13χρονη μαθήτρια έχασε τη ζωή της στην πόλη μας, στην περιοχή της Ξηροκρήνης από αναθυμιάσεις μαγκαλιού που αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν με τη μητέρα της, ως μοναδική διέξοδο θέρμανσης. Παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί και στο κοντινό παρελθόν, στη Λάρισα, όταν φοιτητές επιχείρησαν να ανάψουν αυτοσχέδιο μαγκάλι για να ζεσταθούν, αφού δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα θέρμανσης, λόγω φυσικά οικονομικής στενότητας.

Η 13χρονη μαθήτρια από τη Σερβία έμενε εδώ και 10 χρόνια στην πόλη μας μαζί με την 54χρονη μητέρα της, η οποία ήταν άνεργη. Σύμφωνα με γείτονες, μάνα και κόρη ζούσαν το τελευταίο τρίμηνο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο τους είχε κοπεί λόγω οικονομικής αδυναμίας να το πληρώσουν.

Την Κυριακή, και καθώς το παιδί πάγωνε, η μάνα άναψε μαγκάλι για να το ζεστάνει. Γύρω στις 10:00 το βράδυ της Κυριακής, η μητέρα λιποθύμησε και όταν ανέκτησε τις αισθήσεις της, είδε λιπόθυμη την κόρη της, η οποία, όμως, δεν ανταποκρινόταν στις προσπάθειες ανάνηψης. Έγινε κλήση στο ΕΚΑΒ, στο σημείο έσπευσε και ιατροδικαστής που γνωμάτευσε ότι ο θάνατος της 13χρονης οφείλεται σε δηλητηρίαση από αέρια.

Τραγική ειρωνεία: Εν έτει 2013 και ενώ η κοινωνία έχει φτάσει το υψηλότερο επίπεδο ανάπτυξής της, με τεχνολογία, υψηλή παραγωγικότητα και δυνατότητες για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες του ανθρώπου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, νέοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, επειδή τους στερείται η δυνατότητα να έχουν πρόσβαση ακόμα και στα στοιχειώδη επιτεύγματα της ανθρωπότητας, όπως η θέρμανση! Τεχνικά μιλώντας, δυνατότητες για θέρμανση υπάρχουν πλουσιοπάροχα, πώς όμως να έχει πρόσβαση ο λαϊκός άνθρωπος όταν ακόμα και αυτή έχει γίνει ένα εμπόρευμα, ένα αγαθό προς πώληση και το εισόδημά του είναι από πολύ χαμηλό έως ανύπαρκτο;

Θα επιμείνουμε: Αυτά είναι τα αποτελέσματα της καπιταλιστικής οικονομίας, όπου τα πάντα (από τη θέρμανση, την τροφή και γενικά τα είδη πρώτης ανάγκης μέχρι την ψυχαγωγία) εμπορευματοποιούνται, ανταλλάσσονται (μέσω του χρήματος) με γνώμονα το κέρδος. Κατάσταση που είναι αναπόφευκτη όταν τα μέσα με τα οποία εξασφαλίζεται η παραγωγή των όσων χρειαζόμαστε  βρίσκονται υπό καθεστώς ατομικής ιδιοκτησίας.

Άλλη μία τραγική ειρωνεία: Η μάνα της 13χρονης συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα. Σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια, που μόλις ολοκληρωθεί θα αποσταλεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, επειδή επρόκειτο για θάνατο στενού συγγενικού προσώπου που προκάλεσε «ψυχική οδύνη» παύει να υφίσταται η σχετική δίωξη, και αφέθηκε ελεύθερη μετά από παρέμβαση της εισαγγελέα. Παράλληλα, όμως, η Αστυνομία «ανακάλυψε» ότι η μητέρα ζούσε και παράνομα στη χώρα, «ανακάλυψη» που προαναγγέλλει νέα δίωξή της. Δηλαδή, όχι μόνο στερούνται από κάποιους ανθρώπους τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους από την καπιταλιστική κοινωνία (της οποίας οι περισσότεροι είμαστε θύματα), αλλά τους φορτώνεται και η ευθύνη γι' αυτό.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλούν σε συγκέντρωση την Πέμπτη 5 Δεκέμβρη, στις 18:00 στην πλατεία Γαλοπούλου στην Ξηροκρήνη (πίσω από το σιδηροδρομικό σταθμό, δείτε και τον χάρτη παρακάτω) με αφορμή το συμβάν. Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν: 

«Καταδικάζουμε την πολιτική κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει καταστήσει τη θέρμανση είδος πολυτελείας και εξαναγκάζει τις λαϊκές οικογένειες να καταφεύγουν σε επικίνδυνες μορφές θέρμανσης προηγούμενων δεκαετιών. Καλούμε τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, τα σωματεία των εργαζομένων και όλους τους μαζικούς φορείς, συνολικά το λαό της Θεσσαλονίκης να καταδικάσει την αντιλαϊκή πολιτική που στερεί συνολικά από το λαό και τα παιδιά του τα πιο στοιχειώδη, τη θέρμανση, το ρεύμα, τη στέγη και το ψωμί, να πάρουν απόφαση συμμετοχής στη συγκέντρωση». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου