Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 30/12

Η απεργιακή συγκέντρωση της Κυριακής 30 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 το πρωί, μπροστά από το κατάστημα "Φωκάς" στην Τσιμισκή. 

Η απεργία αποτελεί κλιμάκωση των κοινών παρεμβάσεων των κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων των εργαζομένων και ενώσεων και συλλόγων των ΕΒΕ, για να να μην ικανοποιηθεί η πάγια απαίτηση του κεφαλαίου για κατάργηση της αργίας της Κυριακής και που δρομολογεί η τρικομματική συγκυβέρνηση. Το πρώτο βήμα, άλλωστε, έγινε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για άνοιγμα των καταστημάτων και δεύτερη Κυριακή (αύριο) μέσα στο Δεκέμβρη.

Οι πραγματικοί ωφελημένοι από την κατάργηση της Κυριακής αργίας, θα είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις, τα εμπορικά κέντρα, τα σούπερ μάρκετ, τα πολυκαταστήματα, τα μονοπώλια που κυριαρχούν και ελέγχουν το εμπόριο και τις εισαγωγές. Δική τους επιδίωξη είναι, γιατί η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, η γενική απελευθέρωση του ωραρίου αποτελούν τα μέσα για να επιταχύνουν την εξόντωση και να περιορίσουν τους μικρούς εμπόρους, για να συγκεντρώσουν το εμπόριο και τη διανομή στα χέρια τους, για να επιβάλουν χειρότερες εργασιακές σχέσεις και μισθούς πείνας στους εμποροϋπαλλήλους. Αυτοί έχουν επωφεληθεί από τη διαρκή υπονόμευση της κυριακάτικης αργίας και την επέκταση των ωραρίων τα προηγούμενα χρόνια, από την κατάργηση του 8ωρου και τη διεύρυνση των ελαστικών μορφών εργασίας.

Για τους μισθωτούς η μερική ελαστική δουλειά θα επεκταθεί με βάση τις ανάγκες της επιχείρησης, ενώ για την οικογενειακή επιχείρηση και τον ιδιοκτήτη εργαζόμενο θα σημαίνει εργασία χωρίς τέλος. Ολη τη μέρα, όλες τις μέρες της βδομάδας. Κυριολεκτική εξόντωση!

Οι συνέπειες θα είναι δραματικές για τις οικογενειακές και κοινωνικές τους σχέσεις, ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Ακόμη κι αν μεταφέρεται η αργία μια άλλη μέρα, π.χ. Δευτέρα, Τρίτη, τα οφέλη που υπάρχουν για τους εργαζόμενους από την αργία του Σαββατοκύριακου δεν μπορούν να μεταφερθούν. Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα η εργαζόμενη ή ο εργαζόμενος να έχουν αργία σε μέρα και χρόνο που να ταυτίζεται με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του και τον κοινωνικό περίγυρο και εντελώς διαφορετικό να έχει ρεπό και περιορισμένο ελεύθερο χρόνο όταν τα άλλα μέλη της οικογένειας, σύζυγος, παιδιά, φίλοι και συγγενείς θα εργάζονται.

Αυτές οι αντιδραστικές εργασιακές ανατροπές θα είναι καταστροφικές για τα νεαρά ζευγάρια, τόσο για το χρόνο που θα είναι μαζί, όσο και για το χρόνο που θα έχουν για να είναι με τα παιδιά τους.
Καθαρή εξαπάτηση αποτελεί ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι δε θα επιτρέψει να λειτουργήσουν τα μεγάλα καταστήματα τις Κυριακές. Ηδη η προτεινόμενη ρύθμιση επιτρέπει τη λειτουργία μεγάλων εμπορικών κέντρων και μπορεί εύκολα να γενικευθεί, αφού οι όμιλοι θα επικαλεσθούν τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού που κατοχυρώνει η ΕΕ.

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας στα εμπορικά καταστήματα είναι ο προπομπός της πλήρους απελευθέρωσης και της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας παντού. Είναι βέβαιο ότι αν εφαρμοστεί θα ακολουθήσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις στις υπηρεσίες, στις τράπεζες, στο δημόσιο τομέα.

Απέναντι σε αυτήν τη σαρωτική επίθεση, τα σωματεία και οι ενώσεις των αυτοαπασχολουμένων δίνουν τη μάχη της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συσπείρωσης σε ένα ενιαίο μέτωπο πάλης με στόχο:
Να μην καταργηθεί η κυριακάτικη αργία και να κατοχυρωθεί νομοθετικά.
Ωράριο, εθνικό, υποχρεωτικό για όλους.
Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
Να καταργηθεί η μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και όλες οι ελαστικές μορφές εργασίας και η μετατροπή τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα οδηγήσει τους εργαζόμενους αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους στην απόλυτη εξαθλίωση, με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία, στην οικογενειακή, προσωπική, κοινωνική ζωή, στο δικαίωμα για ελεύθερο χρόνο και ξεκούραση.

Κάλεσμα στους εργαζόμενους της πόλης να μην πραγματοποιήσουν αγορές την Κυριακή 30 Δεκέμβρη απευθύνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου, που καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει άνοιγμα των καταστημάτων.

Σε ωμή απόπειρα υπονόμευσης του αγώνα των εμποροϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών εμπόρων επιδόθηκε την Παρασκευή, η συνδικαλιστική πλειοψηφία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Με ανακοίνωσή της, επιρρίπτει, τάχα, ευθύνες, στην κυβέρνηση που προχώρησε στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας χωρίς... διάλογο, στο διά ταύτα όμως επιχειρεί να αποπροσανατολίσει εμποροϋπαλλήλους και αυτοαπασχολούμενους και να τους πείσει ότι τα συμφέροντά τους ταυτίζονται με αυτά της μεγαλοεργοδοσίας στο εμπόριο, που είναι οι μόνοι που εξυπηρετούνται από το άνοιγμα των μαγαζιών και τις Κυριακές. Με αυτήν τη λογική μιλά για «οικονομικό αγώνα που αφορά όλους μας», αναφέρεται σε αποφάσεις ενάντια στην απεργία και ο κατήφορος ολοκληρώνεται με την επίδειξη... θράσους, προχωρώντας σε συστάσεις προς όσους απεργήσουν, να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, για να μη... χαλάσουν «το κλίμα» στους εμπορικούς δρόμους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου