Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΗ Δ.Ε.Η.

Νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα έχει στα σκαριά η Δ.Ε.Η. Η προτεινόμενη μεσοσταθμική αύξηση των τιμολογίων χαμηλής τάσης ανέρχεται σε 24,9% επί του συνολικού λογαριασμού ρεύματος, ενώ ειδικά για το οικιακό τιμολόγιο χαμηλής τάσης οι αυξήσεις θα κυμαίνονται από 14,5% έως 48,7%.

Προκλητική κίνηση σε μια εποχή που μεγάλη μερίδα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων ανταπεξέρχεται με δυσκολία στο ήδη υπάρχον τιμολόγιο, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται συχνά το φαινόμενο της διακοπής ηλεκτροδότησης σε νοικοκυριά, λόγω αδυναμίας πληρωμής του λογαριασμού.

Προκλητική μεν, εξηγήσιμη δε: προσπαθούν να καταστήσουν την Δ.Ε.Η. πιο κερδοφόρα επιχείρηση ώστε να είναι και πιο ελκυστική προς τους επίδοξους επιχειρηματίες που θα την αγοράσουν, αφού ως γνωστόν, η Δ.Ε.Η. πάει για ιδιωτικοποίηση (στα πλαίσια της "απελευθέρωσης αγοράς ενέργειας"). Φυσικά, ένας επιχειρηματίας ενδιαφέρεται για το κέρδος του και μόνο, οπότε είναι λογικό,  προκειμένου να πουληθεί σε ιδιώτες, να γίνονται τέτοιες κινήσεις που θα αυξήσουν την κερδοφορία της, εις βάρος φυσικά των καταναλωτών.

Τέτοιες ενέργειες έχουν σαν στόχο να δώσουν διέξοδο στο καπιταλιστικό σύστημα:
Να διοχετευτούν εκεί τα ανεκμετάλλευτα κεφάλαια των ιδιωτών που έχουν συσσωρευτεί και δεν μπορούν να αναπαραχθούν, δεν μπορούν να βρουν άλλη επικερδή διέξοδο. Που αλλού θα μπορούσε να επενδύσει ένας καπιταλιστής σήμερα; Σίγουρα κάπου που θα είχε κέρδος. Δεν υπάρχουν όμως πολλοί τέτοιοι δρόμοι πλέον, αφού η φτώχεια των μαζών μειώνει την καταναλωτική δύναμη και επιπλέον δύσκολα ανταγωνίζεται κανείς τα μονοπώλια που βρίσκονται παντού.
Άρα "απελευθερώνοντας" επιχειρήσεις όπως η Δ.Ε.Η. δίνεις στους καπιταλιστές μια διέξοδο: να που θα επενδύσει ένας καπιταλιστής. Θα αγοράσει τη Δ.Ε.Η. που θα του προσφέρει σίγουρα κέρδη. Έτσι, η καπιταλιστική μηχανή συνεχίζει να δουλεύει (εις βάρος μας).

Εμείς απλά θα επισημάνουμε πως μόνο με την υπέρβαση του καπιταλιστικού συστήματος θα δούμε οριστικά προκοπή.
Επιπλέον, θα τονίσουμε: ΚΑΝΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ. Η Λαϊκή Επιτροπή είναι εδώ για να στηρίξει κάθε λαϊκό νοικοκυριό που απειλείται με διακοπή ηλεκτροδότησης και έχει συμβάλλει συστηματικά στην επανασύνδεση του ρεύματος σε οικογένειες που δυσκολεύονταν να ανταπεξέλθουν. Φυσικά, απαιτείται η συμμετοχή όλων μας και πάνω απ' όλα, των άμεσα ενδιαφερόμενων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου