Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2016

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 7/11

Κινητοποίηση με αιχμή τα οξυμένα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας διοργανώνουν τη Δευτέρα 7 Νοέμβρη, στις 6:30 το απόγευμα, έξω από την κεντρική πύλη του ΑΧΕΠΑ, τα Σωματεία Εργαζομένων των Νοσοκομείων «Θεαγένειου» και «Ιπποκράτειου», το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών και Εργαστηρίων Β. Ελλάδας και η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Η κινητοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών και δράσεων για την ανάδειξη των προβλημάτων στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας και την οργάνωση του αγώνα των υγειονομικών μαζί με τον εργαζόμενο λαό της περιοχής και τους φορείς του, για ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας για όλο το λαό με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Στο πλαίσιο αυτό στις 13 Οκτώβρη είχε πραγματοποιηθεί πλατιά σύσκεψη στην οποία παραβρέθηκαν 17 σωματεία και φορείς.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε τη Δευτέρα εκπρόσωποι των σωματείων που συνδιοργανώνουν την κινητοποίηση παρουσίασαν την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας και τις επιπτώσεις στον εργαζόμενο λαό. Κάλεσαν τους υγειονομικούς και όλους τους εργαζόμενους, στον αντίποδα της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου, που έχει διαμορφώσει μια κρίσιμη κατάσταση, επικίνδυνη για τη ζωή της λαϊκής οικογένειας, να αντιπαρατάξουν τους δικούς τους αγώνες.

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν η Αθηνά Γραμματικοπούλου (πρόεδρος του Σωματείου στο «Θεαγένειο»), η Γιώτα Αλατζά (πρόεδρος του Σωματείου στο Ιπποκράτειο), η Ελένη Μπακιρλή (μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ), ο Νίκος Παρδάλης (πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Κλινικών)  και η Γαρυφαλιά Καλαμαρά (πρόεδρος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης).

Όπως αναφέρθηκε, η κατάσταση στο χώρο της Υγείας υποβαθμίζεται συνεχώς. Τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα ΠΕΔΥ λειτουργούν με ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα, με ελλείψεις σε προσωπικό. Οι εργαζόμενοι του χώρου δουλεύουν με εντατικά και εξαντλητικά ωράρια. Η όλη κατάσταση επιφέρει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και τη ζωή των ασθενών.

Καταγγέλθηκε ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υλοποιεί κατά γράμμα τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ με τα νέα μέτρα που αυτή αποφασίζει όπως η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για τις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας ανοίγει το δρόμο για τη λειτουργία τους ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», δηλαδή νοσοκομεία που θα καλύπτουν τις λειτουργικές τους ανάγκες από την «πώληση» υπηρεσιών Υγείας στους ασθενείς.

Παρουσιάσθηκαν, επίσης, στοιχεία για τις ελλείψεις σε προσωπικό στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με αυτά, στο «Γεννηματάς» ακάλυπτες οργανικές θέσεις είναι το 50%, στο «Παπανικολάου» οι κενές οργανικές θέσεις είναι 35%-70% ανάλογα με την υπηρεσία, στο «Ιπποκράτειο», οι κενές θέσεις είναι 740, στο ΑΧΕΠΑ 433, στον «Άγιο Δημήτριο» λείπει το 50% του προσωπικού, στο «Παπαγεωργίου» είναι κενές 400 οργανικές θέσεις και στο «Θεαγένειο» επίσης 400.

Η έλλειψη προσωπικού έχει οδηγήσει σε υποστελεχωμένες κλινικές και χειρουργεία, σε πολύωρες αναμονές στα επείγοντα (έως 8 ώρες), λίστες χειρουργείων έως 2 χρόνια, λίστες τακτικών εξωτερικών ιατρείων έως 15 μήνες, νεφροπαθείς που μένουν έξω από τα νοσοκομεία γιατί δεν υπάρχει προσωπικό και μηχανήματα αιμοκάθαρσης, μηχανήματα χαλασμένα εκτός λειτουργίας (βραχυθεραπεία). Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται και αναγκάζονται να πάνε στον ιδιωτικό τομέα με αποτέλεσμα οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας να έχουν φτάσει στο 4% του ΑΕΠ. Την ίδια ώρα που οι επιχειρηματίες κερδοφορούν, οι εργαζόμενοι στην Ιδιωτική Υγεία βιώνουν τον εργασιακό μεσαίωνα και την πολύμηνη απλήρωτη δουλειά.

Στο «Θεαγένειο», η έλλειψη συγκεκριμένων ειδικοτήτων οδήγησε σε αλλότρια καθήκοντα τους νοσηλευτές, εμπλέκοντάς τους στη διάλυση κυτταροστατικών χημειοθεραπευτικών φαρμάκων. Μια διαδικασία παράνομη που οι νοσηλευτές απαιτούν να σταματήσει και να δοθεί λύση όπως αρμόζει με τη σύγχρονη γνώση της τεχνολογίας και της επιστήμης και την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου