Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ "ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ" 24/1


Στο 1.500.000 έχει φτάσει ο αριθμός των ανέργων στη χώρα μας και συγκεκριμένα στο ηλικιακό γκρουπ 15-24 ετών, το ποσοστό των ανέργων ανέρχεται στο 56,6%.

Η κυβέρνηση, με το πρόσχημα της καταπολέμησης την ανεργίας, δρομολογεί το "Σχέδιο δράσης για την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα των νέων". Η ουσία αυτού του σχεδίου είναι η διάθεση 600.000.000 ευρώ σε εργοδότες, ώστε με αυτά τα χρήματα να απασχολήσουν άνεργους νέους. Η απασχόληση θα περιλαμβάνει 100 ώρες κατάρτισης και 5 μήνες πρακτικής άσκησης με αμοιβή:
300 ευρώ το μήνα για φοιτητές ΑΕΙ-ΤΕΙ, όπως επίσης και απόφοιτους ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ.
400-460 ευρώ το μήνα για απόφοιτους ΑΕΙ-ΤΕΙ.
800 ευρώ για το 6μηνο για σπουδαστές ΙΕΚ.

Όλα αυτά χωρίς ασφάλιση και περίθαλψη.
Σε περίπτωση που ο εργοδότης αποφασίσει να προσλάβει τον εργαζόμενο μετά το πέρας της πρακτικής, θα επιδοτείται και με τις ασφαλιστικές εισφορές ενός χρόνου.

Το πακέτο των 600.000.000 ευρώ (ευρωπαϊκό κονδύλι) το οποίο φυσικά προέρχεται από τη φορολογία των εργαζομένων θα χαριστεί στους εργοδότες που μ’ αυτό θα πληρώσουν τους απασχολούμενους στις επιχειρήσεις τους, έτσι ώστε οι ίδιοι να έχουν καθαρά κέρδη! Πρόκειται για επιδότηση των κερδών των επιχειρηματιών από το αστικό κράτος. Φτάσαμε και σ’ αυτό το σημείο…

Στην ουσία μιλάμε για δουλεμπόριο ανέργων, κάτω από την κάλυψη του μανδύα της καταπολέμησης της ανεργίας. Αυτό που έχουν σαν σκοπό στην πραγματικότητα είναι να εξασφαλίσουν και να θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου προσφέροντάς του τζάμπα εργατικά χέρια. Αυτό συμβαίνει για να του δώσουν διέξοδο και κίνητρο τώρα με την κρίση, αφού ως γνωστόν το κίνητρο του επιχειρηματία είναι το κέρδος του. Αν το κέρδος είναι αμφίβολο, τότε δεν υπάρχει κίνητρο για επενδύσεις και για διατήρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Από την άλλη όμως, αυτό οδηγεί σε επιδείνωση της ζωής του εργαζόμενου, μείωση της αγοραστικής του δύναμης, άρα και περαιτέρω βάθεμα της κρίσης. Έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός και το αποτέλεσμά του αναπόφευκτα είναι η εξαθλίωση του εργαζομένου. Φυσικά, η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ αποσιωπούν πως όλα αυτά είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Προσπαθούν να πείσουν τη νεολαία πως δεν πειράζει που επιδεινώνεται η ζωή της, επειδή δήθεν η «ανάπτυξη» που θα έρθει με τέτοια μέτρα θα φέρει εν τέλει θετικά αποτελέσματα και σ’ αυτήν.

300-460 ευρώ, χωρίς ασφάλιση για 350.000 άτομα το πολύ, για ένα 5μηνο και μετά  ξανά στην ανεργία. Αυτό είναι το μέλλον που επιφυλάσσουν στη νέα γενιά. Μια κατάσταση που επιδιώκει να παγιωθεί και να επεκταθεί από δω και στο εξής. Θέλουν να μας συνηθίσουν στη φτώχεια, στην προσωρινή δουλειά, στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, στην εργασία χωρίς δικαιώματα. Θέλουν να μάθουμε να λειτουργούμε ο καθένας μόνος του, να ψάχνουμε ατομικές λύσεις μακριά από συλλογικές προσπάθειες, μακριά από αγώνες. Μια κατάσταση που μόνο εμείς με την οργάνωσή μας και την αποφασιστική μαχητικότητά μας θα μπορούσαμε να αποκρούσουμε, χωρίς να αναμένουμε σωτήρες εξ ουρανού. Όσοι πάρουν μέρος σ’ αυτά τα προγράμματα να το κάνουν με μαχητική διάθεση, να οργανωθούν στα σωματεία και να παλέψουν.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΓΕΝΑΡΗ, ΣΤΙΣ 6:30 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.

Διεκδικούμε:
Σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου που χωρίζει τους νέους εργαζόμενους σε πάνω και κάτω των 25 ετών.
Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους: για το πετρέλαιο θέρμανσης, για δωρεάν μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, για βιβλιάριο ασθενείας κα.
Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους νέους.
Ενιαίο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης, στην ευθύνη του υπουργείου παιδείας, που θα δίνει τη δυνατότητα στο σπουδαστή να ειδικεύεται στο επάγγελμα με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις στην επιστήμη και στην τεχνολογία.
Όλοι οι εργαζόμενοι μαθητές-σπουδαστές να δουλεύουν 6ωρο με αποδοχές 8ωρου. Την περίοδο των εξετάσεων άδεια από τη δουλειά με αποδοχές. Πρακτική άσκηση με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Στην κινητοποίηση καλούν οι Επιτροπές Ανέργων, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ και συνδικάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου