Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ-ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ




Συναδέλφισσες-φοι σε καταστήματα επισιτισμού, σε ξενοδοχεία
 
Ο νέος χρόνος για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας κάθε άλλο παρά ευχάριστα ξεκίνησε. Αυτό εκφράζεται και στον κλάδο μας με τον χειρότερο τρόπο. Την ίδια ώρα που μεγαλοξενοδόχοι και μεγαλοεπιχειρηματίες στον επισιτισμό-τουρισμό απολαμβάνουν ένα σωρό προνόμια, μιας και οι εκάστοτε κυβερνήσεις τους παρουσιάζουν ως σωτήρες της χώρας μας και στυλοβάτες της «βαριάς βιομηχανίας» όπως οι ίδιοι χαρακτηρίζουν τον κλάδο αυτό, η ανάπτυξη του τόπου και το επίπεδο ζωής των εργαζομένων, ουδεμία σχέση έχουν με τα κέρδη του κάθε «μεγαλοκαρχαρία» του κλάδου.
Αυτό αποδεικνύεται και από τις εξελίξεις στο ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΑΣ και στο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ, στα δύο μεγάλα ξενοδοχεία-σύμβολα της περιοχής μας.

ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΑΣ
Ένα χρόνο πριν οι εργαζόμενοι αντιδρώντας στις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών που επιδίωκε η εργοδοσία και διεκδικώντας παράλληλα τα δεδουλευμένα μηνών, προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Με την παρέμβαση όμως της πλειοψηφίας της διοίκησης του επιχειρησιακού τους σωματείου και του εργατικού κέντρου Χαλκιδικής σταματήσαν τις κινητοποιήσεις παραμονές των Χριστουγέννων στη λογική να δουλέψει το συγκρότημα έτσι ώστε να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Το αποτέλεσμα ήταν μετά τις γιορτές να ακολουθήσουν μαζικές απολύσεις και η επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας. Από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα οι απολύσεις έχουν φτάσει περίπου τις 130, οι 60 έγιναν τις παραμονές αυτής της πρωτοχρονιάς. Ακόμη πιο εξοργιστικό είναι ότι η εργοδοσία η οποία έχει αποκομίσει τεράστια κέρδη από αυτό το φιλέτο της  Χαλκιδικής δεν δίστασε να απολύσει έγκυες γυναίκες και εκλεγμένους συνδικαλιστές.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ
Πριν από ένα χρόνο περίπου ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη εκβιάζοντας τους εργαζόμενους έκανε μια εξοργιστική συμφωνία με το ΙΚΑ στο οποίο ανήκει το κτίριο και με την εποπτεία της τότε κυβέρνησης, βάσει της οποίας του χαρίστηκαν χρέη από πρόστιμα που ξεπερνούσαν τα 3 δις € ενώ νοίκιασε αυτό το φιλέτο της πόλης μόνο με 5.000€ το μήνα, στη λογική και πάλι να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Το αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα Νοέμβρη-Δεκέμβρη και το επίδομα αδείας του 2012. Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα ο ίδιος ο Πρόεδρος το ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης μαζί με συνδικακλιστές από την πλειοψηφία του σωματείου Ξενδοχουπαλλήλων πίεζαν τους εργαζόμενους να υπογράψουν κείμενο με το οποίο παραιτούνταν από αποζημιώσεις και επιδόματα, ισχυριζόμενοι ότι έτσι δε θα κλείσει το ξενοδοχείο και θα σωθούν οι θέσεις εργασίας. Το ξενοδοχείο έκλεισε δύο μέρες μετά και το μέλλον των συναδέλφων μας παραμένει αβέβαιο παρόλες τις διαβεβαιώσεις των διάφορων «αρμόδιων» που εγγυώνται ότι το ξενοδοχείο θα ξανανοίξει και ότι θα επαναπροσληφθεί το 92% του προσωπικού χωρίς να διευκρινίζουν υπό ποιες συνθήκες και εργασιακές σχέσεις.

Παράλληλα να αναφέρουμε ότι ο τουρισμός για το 2012 είχε ελάχιστη πτώση πράγμα που δεν άγγιξε όμως τη Χαλκιδική μιας και όλοι γνωρίζουμε ότι η περιοχή στην κυριολεξία «βούλιαξε» από τουρίστες. Την ίδια ώρα τους  εργαζόμενους τους αφήνουν συστηματικά απλήρωτους ακόμη και μες το καταχείμωνο π.χ.  ξενοδοχείο Παλλήνη ενώ ακόμη και στο Πόρτο Καρράς ορισμένες μισθοδοσίες έγιναν λίγες μέρες πριν τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές μόνο και μόνο για να φύγει ένα βαρίδιο από την εργοδοσία έτσι ώστε  με καλύτερους όρους να μπορεί να επιτεθεί.

Ταυτόχρονα τα αρμόδια Υπουργεία παρέα με τον ΣΕΤΕ πρόεδρος του οποίου είναι ο γνωστός σε όλους μας Ανδρεάδης, και που θεωρείται πλέον και επίσημα «ισότιμος  κοινωνικός εταίρος» ετοιμάζονται να ρίξουν καραβιές μαθητών, Ελλήνων και ξένων, στα εργασιακά τους κάτεργα. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει ότι ούτε άσχημα πάει η δουλειά τους, ούτε ζόρια τραβάνε όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται. Το μόνο που κάνουν είναι να πετάνε στο δρόμο όσους θεωρούνε ότι τους κοστίζουν ακριβά για να τους αντικαταστήσουν με ακόμη πιο φτηνά αμειβόμενους σπουδαστές των σχολών μαθητείας και όχι μόνο προκειμένου να αποκομίσουν ακόμη περισσότερα κέρδη στις πλάτες των νεότερων συναδέλφων μας.

Το Συνδικάτο μας, η Προοδευτική Κίνηση Ξενοδοχοϋπαλλήλων και γενικότερα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο έγκαιρα είχαν προειδοποιήσει τους εργαζόμενους και τους κάλεσαν για οργάνωση και ετοιμότητα για απάντηση. Δυστυχώς όμως επικράτησε μια επανάπαυση  με αποτέλεσμα να πιαστούν «στον ύπνο» επειδή υπάκουσαν σε ορισμένους «συνδικαλιστές» που η μόνη τους αντίδραση ήταν μια κούφια ανακοίνωση στον πίνακα ανακοινώσεων. Δεν επιδιώκουμε τη διχόνοια απεναντίας παλεύουμε ενωτικά, έρχεται όμως και η ώρα, που κάτω από τις ίδιες τις εξελίξεις ο κάθε κατεργάρης πάει στον πάγκο του.

Παλεύουμε:
-Για να ανακληθούν όλες οι απολύσεις από το ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΑΣ
-Να καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα μέχρι τελευταίας δεκάρας σ΄όλους τους εργασιακούς χώρους.

Κάνουμε ξεκάθαρο ότι για κάποιους αυτή η σαιζόν δεν θα ξεκινήσει ανώδυνα αν δε συμμορφωθούν με τις δίκαιες απαιτήσεις των εργαζομένων.
Δεν υπάρχει ατομική λύση. Η λύση είναι οργάνωση στο Συνδικάτο. Οργανώνουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με το Συνδικάτο. Εμπιστευόμαστε τις δυνάμεις μας παλεύοντας για μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου