Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠ' ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ Ε.Π.Α. 28/11

Σήμερα Τετάρτη 28 Νοέμβρη οι Λαϊκές Επιτροπές Ε' Διαμερίσματος και Τούμπας πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην Ε.Π.Α. (Εταιρία Παροχής Αερίου) διαμαρτυρόμενες για το πρόβλημα της θέρμανσης, αφού η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί σε σημείο να μην μπορούν οι καταναλωτές να ανταπεξέρθουν. Η ανακοίνωση που μοιράστηκε ήταν η παρακάτω:

ΦΤΗΝΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ

Την ώρα που παίρνονται τα πιο βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, η κυβέρνηση  με την ΕΕ και τοι ΔΝΤ αυξάνουν τις τιμές στο ρεύμα, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο αέριο, με αποτέλεσμα χιλιάδες οικογένειες να μην μπορούν να εξασφαλίσουν τη θέρμανση των σπιτιών τους και θα είναι σε κίνδυνο η επιβίωσή τους στο ψύχος. 
Τα τιμολόγια του ρεύματος αυξάνονται κάθε χρόνο και προγραμματίζονται και νέες ανατιμήσεις για το 2013. Το χαράτσι στα ακίνητα συνεχίζει να συμπεριλαμβάνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, κάνοντας έτσι πιο δύσκολη την πληρωμή τους. 
Η ΔΕΗ σκληραίνει τη στάση της απέναντι στους καταναλωτές που δεν μπορούν να πληρώσουν, προχωρώντας καθημερινά σε διακοπές ρεύματος, δυσκολεύοντας περισσότερο πλέον τον διακανονισμό αποπληρωμής. 
Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που επέβαλλε συγκυβέρνηση και τρόικα έχει εκτινάξει το πετρέλαιο θέρμανσης σταύψη, γύρω στο 1,40 Ε το λίτρο. 
Η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης στις αρχές του 2012 είχε αυξήσει τις τιμές έως 35% περίπου. Αυτές τις αυξήσεις τώρα θα τις νιώσουμε ακόμα περισσότερο. 
Δε φτάνει η μεόωση των μισθών και συντάξεων, το γκρέμισμα των εργατικών δικαιωμάτων, η φοροληστεία των εργαζομένων, έχουμε ταυτόχρονα το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, που γίνεται για να εξασφαλίσει η πλουτοκρατία νέα κέρδη, σε βάρος του λαού. Καμία ιδιωτικοποίηση δεν εξασφάλισε φτηνές και ποιοτικές υπηρεσίες ή προϊόντα για τους εργαζόμενους. Τέτοιο παράδειγμα είναι οι εταιρίες παροχής ρεύματος που έκλεισαν. Ο λαός θα χάσει και άλλο από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των ΔΕΠΑ. 
Την ώρα που για τους πολλούς έχει γίνει πολυτέλεια η θέρμανση, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι αποκομίζουν τεράστια κέρδη. Λυμαίνονται το μόχθο των εργαζομένων, για να πλουτίζουν και να φουσκώνουν τις καταθέσεις τους στην Ελβετία και σε εξωχώριες εταιρίες. Πλουτίζουν παράνομα σε βάρος του λαού!

Απαιτούμε:
Να μην κοπεί η παροχή ρεύματος και αερίου σε χιλιάδες εργαζόμενους, άνεργους, φτωχούς, που εξαιτίας της πολιτικής αυτής που φέρνει μηνμόνια, δανειακές συμβάσεις δεν μπορούν να πληρώσουν.
Να σταματήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ. Οι εταιρίες αυτές πρέπει να γίνουν λαϊκή περιουσία και να εξυπηρετούν τις κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες, για φτηνή θέρμανση και ενέργεια και όχι να βγάζουν αμύθητα κέρδη σε βάρος του λαού οι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα τις αγοράσουν. 
Μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης - αφαίρεση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης
Μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.

Μιλώντας με τον υπεύθυνο της εταιρείας, αυτός δήλωση πως τα κρούσματα καταναλωτών που δεν μπορούν να πληρώσουν και ζητάνε να γίνει διακανονισμός με την εταιρεία είναι πλέον χιλιάδες και έχουν αυξηθεί δραματικά. Παράλληλα όμως τόνισε πως απ' τη στιγμή που η Ε.Π.Α. είναι ιδιωτική εταιρεία "πρέπει να έχει έσοδα".
Δηλαδή κέρδη! Να λοιπόν η ρίζα του προβλήματος. Η κερδοσκοπική φύση της εταιρείας αυτής όμως όπως βλέπουμε δημιουργεί προβλήματα στη λαϊκή οικογένεια, απειλώντας την με κόψιμο της παροχής αερίου σε περίπτωση που αυτή δε μπορέσει να ανταπεξέλθει στην πληρωμή του λογαριασμού. Η οριστική λύση είναι μία: να γίνει η εταιρεία (και όχι μόνο αυτή) κοινωνική ιδιοκτησία, η οποία θα έχει ως σκοπό την κάλυψη των αναγκών μας σε θέρμανση και δεν θα λειτουργεί ως κομμάτι της "αγοράς", δεν θα υποτάσσεται στη λογική του κέρδους, αφού δε θα αποτελεί ιδιοκτησία μια μικρής ομάδας μετόχων που θα τη χρησιμοποιούν ως μέσο κερδοφορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου