Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΛΗΓΜΕΝΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ


Το ακούσαμε και αυτό! Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε η νέα, τροποποιημένη αγορανομική νομοθεσία που επιτρέπει την πώληση ληγμένων τροφίμων σε χαμηλότερες τιμές. Εξαιρούνται τα τρόφιμα που θεωρούνται "ευαλλοίωτα".
Τα ληγμένα τρόφιμα (ή όπως αποκαλούνται πιο κομψά "τρόφιμα περασμένης χρονολογίας και ελάχιστης διατηρησιμότητας") θα πωλούνται χωριστά από τα υπόλοιπα, κάτω από την ταμπέλα "ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ". Ο χρόνος περασμένης διατηρησιμότητας κυμαίνεται από μία βδομάδα μέχρι τρεις μήνες. Πιο αναλυτικά:

Σε περίπτωση που τα προϊόντα είναι αρκετά επιρρεπή στην αλλοίωση (και η ημερομηνία λήξης δηλώνεται με αναγραφή μέρας/μήνα), ο μέγιστος επιπλέον χρόνος στον οποίο θα μπορεί να διατίθεται το προϊόν θα είναι μία εβδομάδα.

Σε περίπτωση που τα προϊόντα είναι μετρίως επιρρεπή στην αλλοίωση (και η ημερομηνία λήξης δηλώνεται με αναγραφή μήνα/έτους), ο μέγιστος επιπλέον χρόνος στον οποίο θα μπορεί να διατίθεται το προϊόν θα είναι ένας μήνας.

Σε περίπτωση που τα προϊόντα είναι λιγότερο επιρρεπή στην αλλοίωση (και η ημερομηνία λήξης δηλώνεται μόνο με αναγραφή έτους), ο μέγιστος επιπλέον χρόνος στον οποίο θα μπορεί να διατίθεται το προϊόν θα είναι τρεις μήνες.

Αυτή η απόφαση αποδεικνύει ότι η καπιταλιστική οικονομική κρίση βαθαίνει όλο και περισσότερο. Τώρα που πολλές επιχειρήσεις έχουν (ή ξέρουν πως πρόκειται να έχουν) μείωση κερδών, καταφεύγουν σε τέτοιες πρακτικές, ώστε να κερδίσουν κάτι και από τα προϊόντα που θα πήγαιναν χαμένα, έτσι ώστε να ισοσταθμίσουν τη μείωση των κερδών τους. Εξάλλου η καπιταλιστική κρίση έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή κεφαλαίου και κατά συνέπεια κάθε επιχείρηση παίρνει τα μέτρα της ώστε να αποφύγει αυτήν την καταστροφή: τα προϊόντα της που θα πήγαιναν χαμένα προσπαθεί να τα αξιοποιήσει.

Όλα αυτά κάτω από ένα μανδύα δήθεν ενδιαφέροντος για το καταναλωτικό κοινό που δεν έχει εισόδημα για να αγοράσει τα απαραίτητα και κατά συνέπεια με την διάθεση ληγμένων τροφίμων σε χαμηλότερη τιμή, αυτά τα κοινωνικά στρώματα θα ανακουφιστούν. Ώστε έτσι! Το κάνουν για το καλό μας!

Τέτοιες καταστάσεις δεν μας στεναχωρούν. Αντιθέτως, μας πεισμώνουν περισσότερο και μας οδηγούν στο να συνειδητοποιήσουμε πιο ξεκάθαρα την αναγκαιότητα της οργάνωσης και της αντεπίθεσής μας, με σκοπό να ανατρέψουμε τέτοια φαινόμενα και κυρίως τις αιτίες που τα προκαλούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου