Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΦΟ.Δ.Σ.Α. Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής (E.E.) του Φο.Δ.Σ.Α. (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Κεντρικής Μακεδονίας απολύονται 72 συμβασιούχοι που είχαν προσληφθεί τον Δεκέμβρη του 2014 και με νόμο της κυβέρνησης, μετά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους δήμους, παρατάθηκαν οι συμβάσεις τους. Οι απολύσεις ξεκίνησαν στις 10 Δεκέμβρη και θα ολοκληρωθούν στις 30 Δεκέμβρη. 

Η απόφαση της Ε.Ε. στηρίχθηκε στην κατά παραγγελία νομική γνωμοδότηση που αναφέρει ότι οι συμβάσεις εργαζομένων δεν μπορούν να παραταθούν βάσει του ΠΔ 164/2004 («Παυλόπουλου») πάνω από 24 μήνες. Το πρόσφατα ψηφισμένο άρθρο 16 του νόμου 4429/20016 που δίνει παράταση συμβάσεων και για το 2017 στους συναδέλφους συμβασιούχους των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων και των φορέων τους αναφέρει: «...παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι και τις 31/12/2017 κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης». Η απόφαση της Ε.Ε. του Φο.Δ.Σ.Α. ήταν ομόφωνη. Την ψήφισε και ο αντιπρόεδρος του φορέα, δήμαρχος Θεσ/νίκης Μπουτάρης. Να σημειωθεί ότι στον δήμο Θεσ/νίκης πάνω από 400 συμβασιούχοι έχουν συμπληρώσει 24 μήνες δουλειάς από τον περασμένο Σεπτέμβρη. Γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ είναι ενάντια στις παρατάσεις των συμβάσεων. Το θέμα το έχουν συζητήσει και σε ΔΣ της ΚΕΔΕ, με απόφαση να εξεταστεί η προσφυγή στα δικαστήρια ενάντια στον νόμο που δίνει παράταση στους συναδέλφους συμβασιούχους. 

Η πλειοψηφία των δημάρχων εφαρμόζουν την αντιλαϊκή- αντεργατική πολιτική που, εκτός των άλλων, θέλει και την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών. Ήδη δήμοι έχουν προχωρήσει είτε σε πλήρη ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και άλλων υπηρεσιών, είτε σε ιδιωτικοποίηση κομματιών τους. Ο Φο.Δ.Σ.Α. έχει προκηρύξει την ιδιωτικοποίηση ΧΥΤΑ της Κεντρικής Μακεδονίας. Η ύπαρξη προσωπικού στις υπηρεσίες του αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια της διοίκησης του Φο.Δ.Σ.Α. και των μεγαλοεργολάβων που θέλουν να θησαυρίζουν, με τον λαό να πληρώνει 2 και 3 φορές για υπηρεσίες που έπρεπε να είναι δωρεάν. Ο πρόεδρος και η διοίκηση του Φο.Δ.Σ.Α. λειτουργούν ως «λαγός» για την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ. Θυμίζουμε ότι πριν από ένα χρόνο είχαν επιχειρήσει να απολύσουν τους ίδιους συμβασιούχους. Τότε, και κάτω από την πίεση και την κινητοποίηση όλων των συμβασιούχων του νομού Θεσ/νίκης, δεν τα κατάφεραν. 

Ευθύνες για την παραπάνω εξέλιξη έχει και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Φο.Δ.Σ.Α. (απόλυτη πλειοψηφία «Συνδικαλιστική Ανατροπή», πρώην ΠΑΣΚΕ) που δεν κάνει τίποτα ενάντια στις απολύσεις. 

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στους δήμους σε εγρήγορση και επιφυλακή. Ειδικά τους συναδέλφους συμβασιούχους. Να μην αφήσουμε να περάσουν οι σχεδιασμοί της διοίκησης του Φο.Δ.Σ.Α. και της πλειοψηφίας των δημάρχων. 

Μόνιμη – σταθερή δουλειά με δικαιώματα ζητά η εργατιά

Γραμματεία της ΔΑΣ
12/12/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου