Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2016

ΕΚΔΗΛΩΣΗ "100 ΧΡΟΝΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ" 14/12

100 χρόνια και πλέον ΒΑΛΚΑΝΙΑ!

Βαλκάνια, ένας όρος περισσότερο πολιτικός παρά γεωγραφικός, ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, με εξαιρετικά βίαιη ιστορία γεμάτη πολέμους, επιδρομές, εξεγέρσεις (πολλές φορές υποκινούμενες από ξένους παράγοντες), ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με βομβαρδισμούς και διαμελισμούς, με αλλαγές συνόρων (π.χ. Γιουγκοσλαβία). Η γεωστρατηγική θέση, ο ορυκτός πλούτος, οι δρόμοι μεταφοράς, οι πόλεμοι και οι επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή, η όξυνση των ανταγωνισμών (ιδιαίτερα μετά τις ανατροπές του ΄89-΄91) ανάμεσα στις ΗΠΑ-ΕΕ και Ρωσία έχει οδηγήσει αυτήν την περιοχή σε μία αέναη πηγή δεινών για τους λαούς της. Με τις διαρκείς παραβιάσεις συνόρων, το γκριζάρισμα του Αιγαίου, τις αμφισβητήσεις της συνθήκης της Λωζάνης από την Τουρκία το τελευταίο διάστημα. Όμως η Τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και όχι μόνο ( Κυπριακό – Συρία) τρέφεται στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ ούτε προστάτεψαν, ούτε εγγυώνται τα κυριαρχικά δικαιώματα, την ειρήνη και την ασφάλεια του λαού μας. Η αστάθεια στην περιοχή είναι αυξανόμενη και εμείς δεν είμαστε πόλος σταθερότητας. Δυστυχώς εμπλεκόμαστε όλο και βαθύτερα στα σχέδια των «ισχυρών», με την κυβέρνηση μας να καλεί το ΝΑΤΟ δήθεν για τους πρόσφυγες, ενώ όλοι ξέρουμε πως έρχεται για τον πολεμικό ανταγωνισμό του με τη Ρωσία στη Συρία. Εξάλλου όλες οι κυβερνήσεις μας καμαρώνουν για τις δάφνες που τους δίνουν οι δυνάστες των λαών όταν τους μακελεύουν. Αυτοί δεν νοιάζονται ούτε για τους δικούς τους λαούς. 7,5 εκατομμύρια δουλεύουν ανασφάλιστοι για 400 € στη Γερμανία, πάνω από 50 εκ. είναι ανασφάλιστοι στις ΗΠΑ και ο κατάλογος μακρύς. 

Θέλουν να ξεχάσουμε την οικουμενική αλήθεια: Η φτώχεια είναι τέκνο της αδικίας, η μετανάστευση το απότοκό της και η προσφυγιά το αποτέλεσμα των άδικων πολέμων τους. Καλλιεργούν την «κουλτούρα της αδυναμίας». Ας δώσουμε κάτι στις ΗΠΑ (βάση στην Κάρπαθο π.χ.) για να μας υποστηρίξουν. Αυτό πού θα δώσουμε, θα μας το επιστρέψουν; Σε ποιους το δίνουμε; Τι έκανε το ΝΑΤΟ το ΄74 όταν έγινε ο Αττίλας Νο1 και Νο2; Ενδιαφέρονται για το δίκαιο και το σωστό; Μόνον τα συμφέροντα τους κοιτάνε, για τα κέρδη των πολυεθνικών τους νοιάζονται και για την πολεμική τους βιομηχανία. 

Αυτή η ραγιάδικη «επιχειρηματολογία» οδηγεί σε διαρκείς υποχωρήσεις ακόμα και στον όλεθρο. Έτσι όμως επιδιώκουν να κατασκευάσουν έναν άνθρωπο που δεν σκέφτεται να παλέψει για έναν καλύτερο κόσμο, αλλά έναν άνθρωπο που σκέφτεται «και μη χειρότερα». Που αποκλίνει όλο και περισσότερο η ταξική του συνείδηση από την ταξική του θέση. Έναν σκλάβο που δένει τη ζωή του με τη ζωή του δυνάστη του. 

Η ιστορία δείχνει πως όταν οι λαοί στοιχίζονται πίσω απ΄τη σημαία των εκμεταλλευτών τους βγαίνουν πάντα χαμένοι. Οι λαοί έχουν παρόν και μέλλον όταν αποφασίσουν οι ίδιοι τους να γράψουν την ιστορία τους. Ένας λαός αν θέλει να΄χει μέλλον πρέπει να ξέρει την ιστορία του. 

Σας καλούμε στην εκδήλωση – συζήτηση την Τετάρτη 14 Δεκέμβρη στις 7:30 μ.μ. στα γραφεία μας Μυκηνών 17 (στάση Μπότσαρη). 

Ομιλητής ο ιστορικός καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Μαργαρίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου