Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ 14/10

Η Μεσόγειος, το Αιγαίο γίνονται ο υγρός τάφος για πολλές ανθρώπινες ψυχές. Σε 2.500 υπολογίζονται οι νεκροί για φέτος. Η χώρα μας κατακλύζεται από ένα ογκώδες κύμα κυρίως προσφύγων και δευτερευόντως μεταναστών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει να αδρανεί, να αδιαφορεί, να παίρνει μέτρα με το «σταγονόμετρο». Κάποιες χώρες όπως η Ουγγαρία, στήνουν συρματοπλέγματα. Κάποιες παριστάνουν τις φιλάνθρωπες όπως η Γερμανία, που όμως παίρνει επιλεγμένα μόνον αυτούς που χρειάζεται, ως φθηνό εργατικό-επιστημονικό δυναμικό, ενώ οι βιομήχανοί τους ζητούν 500.000 το χρόνο!

Στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης το σύνολο των μέτρων που εγκρίθηκαν είναι βασικά, καταστολή με κέντρα επιλογής (hot spots), η εφαρμογή του αντιδραστικού κανονισμού του Δουβλίνου και της συνθήκης Σένγκεν που μετατρέπουν την Ελλάδα και τις άλλες χώρες υποδοχής σε σταθμούς συγκέντρωσης των ξεριζωμένων, αφού δεν τους επιτρέπεται η προώθησή τους στις χώρες επιλογής τους. Το βασικό όμως είναι οι αιτίες του ξεριζωμού και αυτές είναι ο πόλεμος, οι επεμβάσεις, η φτώχεια που σπέρνει το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης του ανθρώπου και του μόχθου του. Οι εκπρόσωποι αυτού του συστήματος μιλούν υποκριτικά για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά συμμετέχουν στο σχέδιο ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για τη νέα Μέση Ανατολή, την επαναχάραξη των συνόρων, τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και δρόμων μεταφοράς ενέργειας, τον ανταγωνισμό με τη Ρωσία. Έχουν κάνει επεμβάσεις και βομβαρδισμούς, χρηματοδοτούν και εξοπλίζουν τους τζιχαντιστές, συνεργάζονται με τις πετρελαιομοναρχίες της περιοχής όπως τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία… Άλλωστε το ίδιο έκαναν και παλαιότερα με το Ιράκ και το Αφγανιστάν ή τους Ταλιμπάν, την Αλ Κάιντα και γενικότερα με τη Λιβυή, τη Γιουγκοσλαβία…

Ο λαός μας παρά τα προβλήματά του δείχνει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στο καραβάνι των ξεριζωμένων, των κατατρεγμένων. Δεν ξεχνά. Μια ζωή πρόσφυγας από τη Μικρασιατική καταστροφή ως την εισβολή και κατοχή στην Κύπρο. Μια ζωή μετανάστης σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Γερμανία από τις αρχές του 20ου αιώνα, τη δεκαετία του ‘50-’60 και ξανά τώρα στα χρόνια της κρίσης. Δε θα υποκύψει στις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου και των υποστηρικτών του να μας βάλουν να τρωγόμαστε μεταξύ μας και αυτοί να μένουν στο απυρόβλητο, να κερδίζουν ανενόχλητοι. Δε θα ξεχάσουμε ποιος γεννά τον εθνικισμό, το ρατσισμό, το φασισμό και ποιος κερδίζει απ’ αυτό.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ:
«ΠΟΛΕΜΟΣ, ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ, ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ»
Ομιλητής: Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Ιστορίας στο Α.Π.Θ.

Τετάρτη 14 Οκτώβρη 2015, στις 8:30μμ, Μυκηνών 17 (στάση Μπότσαρη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου