Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 5/6

Όχι στη βία κατά των γυναικών. 
(Σωματική, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική)

Σε 4.500 το χρόνο υπολογίζονται οι βιασμοί στην Ελλάδα, ενώ 16.000 γυναίκες προωθούνται στην πορνεία με εξαπάτηση, εξαγορά, εξαναγκασμό, φόβο και  βία (είτε με άσκηση βίας, είτε με απειλή). 

Η Π.Ο.Υ. καταγράφει πως το 70% των εγκλημάτων κατά των γυναικών γίνεται από τους συντρόφους τους. Παγκόσμια, η βία κατά των γυναικών στις ηλικίες 15-44 χρονών έχει περισσότερα θύματα (θάνατοι και τραυματισμοί) απ’ ότι οι αρρώστιες. 

Η βία δεν είναι ψυχοπαθολογικό φαινόμενο ενός μόνον προσώπου, αλλά  έχει κοινωνικές διαστάσεις, έχει ρίζες στα αίτια που γεννούν την επιθετικότητα του άνδρα. Τι μαθαίνει το παιδί, ο έφηβος από τα Μ.Μ.Ε., τα παιχνίδια (ιδιαίτερα τα ηλεκτρονικά), τη θρησκεία, τα πρότυπα και γιατί  η βία έχει συνέπειες όχι μόνο στο θύμα, όχι μόνο στις γυναίκες γενικότερα; Μαθαίνουν όλοι να ζουν με τη βία αφού την αποδέχονται. 

Δεν αρκεί η μίζερη αντιμετώπιση του «σπάσε τη σιωπή σου». Η πολιτεία οφείλει πρόληψη στην κοινωνία, προστασία στα θύματα, τιμωρία στους θύτες. Όμως η πιο τρομακτική βία είναι η αθέατη βία, η βία που σε αναγκάζει να αποδεχτείς μια θέση πολίτη β’ κατηγορίας. Να αποδεχτείς την ανεργία, τη μερική απασχόληση, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, το ακατάστατο ωράριο, στο οποίο έχει πρωτιά η γυναίκα, τη μητρότητα που από ευλογία, γίνεται βρόχος στο λαιμό (έκτρωση, κρυοσυντήρηση, σύμβαση για μη τεκνοποίηση, απόλυση…), να αποδεχτείς τη νέα αλλά και παλιά φενάκη του συγκερασμού των επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων! Με άλλα λόγια καλείσαι να αποδεχτείς την απόσυρση του κράτους από κοινωνικές υπηρεσίες που οφείλει να παρέχει, όπως παιδικοί σταθμοί, προστασία και φροντίδα ηλικιωμένων κ.ο.κ.

Όχι στη βία. Όχι στην κακοποίηση που είναι η ακραία φυλετική διάκριση των ταξικών εκμεταλλευτικών κοινωνιών. 

Σας καλούμε στα γραφεία του συλλόγου μας (Μυκηνών 17), την Παρασκευή 5/6/2015, στις 7.30μ.μ. σε εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: 
"Όχι στη βία κατά των γυναικών"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου