Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ "ΔΙΑΚΟΝΙΑ" 31/5

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 31 Μάη από τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου "Διακονία" που βρίσκεται στην Πυλαία και το οποίο αποτελεί ιδιοκτησία της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, ενάντια στην κατάσταση που επικρατεί στην επιχείρηση: Μη καταβολή δεδουλευμένων, απολύσεις προσωπικού, πιέσεις για μειώσεις μισθών. Η κινητοποίηση έλαβε χώρα έξω από το ναό της Αγίας Σοφίας, όπου βρισκόταν ο Μητροπολίτης Άνθιμος, έτσι ώστε να κανονιστεί συνάντηση μαζί του για συζήτηση σχετικά με τις φήμες που θέλουν το ξενοδοχείο να κλείνει. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.ΕΠ.Ε.) και μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Ε' Διαμερίσματος. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης, μοιράστηκε εκτεταμένα η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα εργαζομένων του Διακονία, η οποία ακολουθεί παρακάτω: 

Όσο και αν προσπαθούν τον τελευταίο καιρό να μας κοροϊδέψουν ότι η "νέα" κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παλεύει για να μας σώσει, τα πράγματα αποδεικνύεται στην καθημερινότητά μας ότι πάνε προς το χειρότερο για εμάς τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Όσες αλλαγές και αν έκαναν στις ονομασίες -από τρόικα σε "θεσμούς" και από μνημόνιο σε συμφωνία- το μόνο σίγουρο είναι ότι οι νόμοι που καταργούν τα δικαιώματά μας και μας στέλνουν στον Καιάδα είναι εδώ και εφαρμόζονται κατά γράμμα και από τη νέα δήθεν αριστερή κυβέρνηση. Οι κορώνες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τις "αξιοπρεπείς και περήφανες διαπραγματεύσεις" για την επιλογή ενός άλλου μείγματος διαχείρισης της κρίσης αφορούν και πάλι τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και πώς καλύτερα θα βγουν αυτά χωρίς χασούρες.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και το ξενοδοχείο "Διακονία" -το οποίο ανήκει στην Εκκλησία, που με το ξέσπασμα της κρίσης βρήκε αφορμή να ξεμπερδεύει μια και καλή με τους εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Η διοίκηση του "Διακονία" προσπάθησε να αλλάξει τις συμβάσεις των εργαζόμενων, με στόχο να μειώσει τους μισθούς, φυσικά με την απειλή των απολύσεων και τον μπαμπούλα της ανεργίας. Η προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζόμενων δεν πέρασε, αφού οι ίδιοι τους οργανώθηκαν και αποφάσισαν να αγωνιστούν με τη στήριξη και τη βοήθεια του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), που από την πρώτη στιγμή ήταν στο πλευρό των εργαζόμενων.

Η διοίκηση, λοιπόν, αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και να προωθήσει διαφορετικά τα συμφέροντά της. Προχώρησε στο πρόγραμμα της εκ περιτροπής εργασίας για τους εργαζόμενους, συνεχίζοντας την εκστρατεία τρομοκράτησης των εργαζομένων, αλλά και συκοφάντησης ορισμένων εκ των συναδέλφων. Εν τέλει αποφάσισε να κλείσει ένα ολόκληρο τμήμα και να πετάξει κυριολεκτικά στο δρόμο τις καμαριέρες προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα, αφού συνεργάζεται με γραφεία ευρέσεως εργασίας και με ΚΕΚ, προκειμένου να διασφαλίζει φτηνό εργατικό δυναμικό. Σήμερα επανέρχεται εκδικητικά και διαχέει φήμες ότι το ξενοδοχείο θα σταματήσει τη λειτουργία του τον Ιούνη, ενώ η διοίκηση δίνει εντολές να ακυρωθούν εκδηλώσεις και κρατήσεις, προκειμένου και πάλι να εξαναγκάσει τους εργαζόμενους να δεχτούν αλλαγές στις συμβάσεις τους, να τους κάνει φτηνότερους.

Παράλληλα και προκειμένου να εκβιάσει ακόμα πιο στυγνά, οφείλει δεδουλευμένους μισθούς πολλών μηνών στους εργαζόμενους και τις αποζημιώσεις στις απολυμένες.

Ευθύνη για την κατάσταση φέρει και η ίδια η Εκκλησία και συγκεκριμένα η ΙΜ Θεσσαλονίκης, η οποία λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος από τη μια, και από την άλλη κηρύσσει την αγάπη, την ειρήνη, τη συμπόνια και την εγκράτεια. Τα προβλήματα των εργαζομένων όμως δε λύνονται με συσσίτια και σκυμμένα κεφάλια.

Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από καμιά δήθεν κυβέρνηση σωτηρίας και από καμιά εκκλησία, για να διασφαλίσουν τα δικαιώματα και τα δικά μας συμφέροντα.

Η δικιά μας λύση βρίσκεται στον οργανωμένο και συλλογικό αγώνα στο πλευρό των ταξικών δυνάμεων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Δεν υποχωρούμε μπροστά σε κανέναν εκβιασμό και σε καμιά προσπάθεια τρομοκράτησης.

Διεκδικούμε:
+ Να ανακληθούν άμεσα όλες οι απολύσεις. 
+ Να δοθούν όλα τα δεδουλευμένα. 
+ Μόνιμη και σταθερη δουλειά για όλους και όλες με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου