Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ! Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ

Η εξωνοσοκομειακή – πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι σημαντική για την υγεία της λαϊκής οικογένειας και ιδιαίτερα για τις εξειδικευμένες ανάγκες των γυναικών, που προκύπτουν από το βιολογικό και κοινωνικό τους ρόλο.

Γιατί μειώνονται και υποβαθμίζονται όλο και περισσότερο οι δημόσιες υπηρεσίες και οι παροχές πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα; Γιατί πληρώνουμε από την τσέπη μας όλο και περισσότερο για υγεία και φάρμακα;

■ Διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κι οι κυβερνήσεις θεωρούν αυτές τις δαπάνες κόστος για το κράτος και τους εργοδότες και εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα.
■ Διότι έτσι αυξάνονται οι τομείς δράσης και το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων.

Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις έχουν αυτήν την πολιτική;

Διότι η πολιτική τους για την υγεία αποτελεί μέρος της γενικής τους πολιτικής για την οργάνωση και ανάπτυξη της κοινωνίας και οικονομίας, που υπηρετεί τα μεγάλα, τα μονοπωλιακά συμφέροντα και γι’ αυτό ικανοποιεί όλο και λιγότερες από τις σύγχρονες  και αυξημένες ανάγκες μας.

Πώς εκφράζεται αυτή η πολιτική σε υπηρεσίες υγείας που έχουν ανάγκη οι γυναίκες;

■ Με τεράστιες ελλείψεις στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) και σε γυναικολογικά, παιδιατρικά ιατρεία, σε ειδικές μονάδες για τη μάνα και το παιδί, σε περικοπές για εξετάσεις προληπτικού και προγεννητικού ελέγχου και δημόσια κέντρα για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
■ Με κυριαρχία των ιδιωτικών μαιευτικών και γυναικολογικών κλινικών έναντι των λιγοστών και υποβαθμισμένων δημόσιων. 
■ Με ελάχιστα κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού, που δεν καλύπτουν την ανάγκη της ενημέρωσης και τις σύγχρονες ανάγκες των νέων ζευγαριών, όπως θα έπρεπε.

Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής, ιδιαίτερα στις γυναίκες, είναι:

■ Να μας φορτώνουν όλο και μεγαλύτερες ευθύνες για τους αρρώστους, ηλικιωμένους, αναπήρους κλπ, που θα έπρεπε να είναι στην ευθύνη του κράτους.
■ Να πληρώνουμε όλο και περισσότερο για τη μητρότητα, που τη θεωρούν οικογενειακή μας υπόθεση αντί για κοινωνική. Πχ κατάργησαν το επίδομα τοκετού, στοχοποιούν τις προληπτικές οικογενειακές εξετάσεις (τεστ ΠΑΠ-μαστογραφίες).

Πώς η ΟΓΕ αντιλαμβάνεται το ρόλο της Πρωτοβάθμιας Υγείας;

Να είναι ενιαία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους με κρατική χρηματοδότηση, μέσα σ’ ένα ανάλογο σύστημα Υγείας-Πρόνοιας.
Προτεραιότητα να έχει η πρόληψη, που σημαίνει: 
■ Εξάλειψη των αιτιών που προκαλούν την αρρώστια, με τη βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Εμβολιασμούς, κλπ. 
■ Έγκαιρη διάγνωση, για να προλαμβάνεται η αρρώστια.

Μέσα από ποιες δομές πρέπει να παρέχεται η Πρωτοβάθμια Υγεία;

Βασική υποδομή είναι το Δημόσιο Κέντρο Υγείας με τα παραρτήματά τους, τις ειδικές και κινητές μονάδες, αναπτυγμένα με γεωγραφικά, πληθυσμιακά, επιδημιολογικά κριτήρια, για να καλύπτει δωρεάν όλο τον πληθυσμό και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, νησί και γειτονιά σε όλη τη χώρα, με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, οικογενειακούς γιατρούς, οδοντιάτρους, φυσιοθεραπευτές, μαίες, νοσηλευτές κλπ.
Να περιλαμβάνει: 
■ «Σχολιατρική υπηρεσία» για την ολόπλευρη παρακολούθηση της σωματικής και ψυχικής υγείας των μαθητών. 
■ Υπηρεσία «υγείας και ασφάλειας» για όλους τους εργασιακούς χώρους. 
■ Υπηρεσία «νοσηλεία στο σπίτι», για ασθενείς που δεν μπορούν να μετακινηθούν.
Ιδιαίτερη φροντίδα δίνεται στην ψυχική υγεία των παιδιών και των γυναικών όλων των ηλικιών, με τη λειτουργία Κέντρων Ψυχικής Υγείας.

Μπορούμε σήμερα να έχουμε αυτό το σύστημα υγείας;

Μπορούμε διότι η ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνολογίας, ο πλούτος που υπάρχει, αρκούν για να καλύψουν όλες τις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες. 
Ας σκεφτούμε ότι ένα τέτοιο σύστημα υγείας ξεκίνησε να εφαρμόζεται στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες σχεδόν ένα αιώνα πριν!

Τι είναι όμως αυτό που εμποδίζει;

Οι γυναίκες της ΟΓΕ το ξέρουμε καλά και με τη δράση μας στοχεύουμε τον πραγματικό αντίπαλο: Τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Διαφορετικά, δε πρέπει να περιμένουμε ότι θα αλλάξει η κατάσταση προς όφελός μας. 
Ξέρουμε καλά και τον τρόπο που θα το πετύχουμε: με συμμαχία, κοινή πάλη της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης των Επαγγελματο-Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΠΑΣΕΒΕ), της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) μπορούμε να δυσκολέψουμε τους σχεδιασμούς κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για ριζικές αλλαγές στην κοινωνία και στην οικονομία, για δημόσιο-δωρεάν-καθολικό σύστημα υγείας-πρόνοιας.

Αντιπαλεύουμε:

■ Την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υγεία. 
■ Την πολιτική των ελαχίστων παροχών και δικαιωμάτων.

Συμμετέχουμε στο σύλλογο γυναικών, στο σωματείο και διεκδικούμε:

1) Κρατική χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και όλου του συστήματος Υγείας. Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

2) Κατάργηση κάθε πληρωμής για υγείας-φάρμακα, για να είναι η παροχή πραγματικά δωρεάν.

3) Καμιά κατάργηση στις εξετάσεις. Δωρεάν όλες οι προληπτικές εξετάσεις σε όλες τις γυναίκες και στα παιδιά για το σχολείο και τις αθλητικές δραστηριότητες, όλος ο προγεννητικός έλεγχος για τις έγκυες και όλη η διαδικασία (εξετάσεις, φάρμακα, επεμβάσεις) της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

4) Ένταξη όλων των νέων εμβολίων στο Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

5) Πλήρεις και δωρεάν οδοντιατρικές υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας.

6) Άμεση λήψη μέτρων υγείας και ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στις παιδικές χαρές, στους χώρους άθλησης κλπ, από γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφαλείας που θα ανήκουν σε κρατικό σώμα και όχι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

7) Λειτουργία δημόσιων–δωρεάν υπηρεσιών νοσηλείας στο σπίτι.

8) Καμιά συγχώνευση ή κατάργηση υπηρεσίας του ΠΕΔΥ ή νοσοκομειακής μονάδας.

9) Πρόσληψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη, μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση.

10) Επαναχορήγηση του επιδόματος τοκετού σε όλες τις γυναίκες και των επιδομάτων σε ΑμΕΑ, χρονίως πάσχοντες, πολύτεκνες γυναίκες και μονογονεϊκές οικογένειες.

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ 
ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ-ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ 
ΓΙΑ ΠΛΗΡΕΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου