Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


ΟΛΟΙ ΣΤΗ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ».

Συνάδελφοι - συναδέλφισσες,
Το νομοσχέδιο με τίτλο «Διοικητικές απλουστεύσεις- καταργήσεις, συγχωνεύσεις νομικών προσώπων και υπηρεσιών δημόσιου τομέα- τροποποίηση διατάξεων Π.Δ. 318/1992 («αξιολόγηση») και λοιπές ρυθμίσεις» έχει περάσει από τις αρμόδιες επιτροπές της βουλής και είναι έτοιμο να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της βουλής. Έχει ήδη προκηρυχθεί 48ωρη απεργία για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες κατά τις ημέρες συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου. 

Με το νομοσχέδιο δεν επιδιώκεται να αναβαθμιστούν οι δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες, ούτε να γίνουν «καλύτεροι» οι εργαζόμενοι σε αυτές, όπως προπαγανδίζει η κυβέρνηση. Εφαρμόζοντας αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βασική επιδίωξη και αυτού του νομοσχεδίου είναι οι καταργήσεις υπηρεσιών, η παράδοσή τους στους ιδιώτες, για να θησαυρίζουν από το χαράτσωμα του λαού, και χιλιάδες απολύσεις των εργαζομένων στους δήμους και τις δημόσιες υπηρεσίες με, δήθεν, «αξιοκρατικά» κριτήρια. Αυτό γίνεται ξεκάθαρο στα άρθρα 21-33, που αφορούν την «αξιολόγηση», όπου: Η «αξιοκρατική αξιολόγηση» είναι προαποφασισμένη με ακρίβεια! Αποφασίζεται ότι έως και 25% των εργαζομένων θα βαθμολογείται με 9-10, έως 60% με 7-8 και έως 15% με 1-6 (οι υποψήφιοι προς απόλυση). Τα ποσοστά υπολογίζονται στο σύνολο των εργαζομένων που δουλεύουν στην ίδια Γενική Διεύθυνση και αρμόδιος για τον καταμερισμό τους ανά διεύθυνση και τμήμα είναι ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης (στην ουσία οι διοικήσεις των δήμων ή των δημόσιων υπηρεσιών). Για τον καταμερισμό των ποσοστών λαμβάνονται υπόψη τα κριτήρια: 
α) «Η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα των μονάδων» («παραγωγικότητα»), 
β) «Οι αρμοδιότητες των οργανικών μονάδων σε σχέση με τις προτεραιότητες της ασκούμενης πολιτικής» (δηλαδή, ποιες υπηρεσίες θέλουν να κρατήσουν ή να ιδιωτικοποιήσουν η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των δήμων), 
γ) Η κατανομή των υπαλλήλων ανά οργανική μονάδα.

Για να επιβάλλουν τον νόμο και να βρουν πρόθυμους «αξιολογητές»- που θα είναι προϊστάμενοι διεύθυνσης, με τους προϊστάμενους τμημάτων μόνο να εισηγούνται- καθορίζουν το ποσοστό της «αξιολόγησης» με βαθμούς 9-10 σε 70% για τους διευθυντές και τμηματάρχες. Προωθούν ρυθμίσεις για να επιλέγονται ευκολότερα ως προϊστάμενοι οι πρόθυμοι να εφαρμόσουν την αντεργατική πολιτική, πχ. προσωπική συνέντευξη- που θα βαθμολογείται με πάρα πολλά μόρια-, να μπορούν να διορίζουν οι διοικήσεις για μεγάλο διάστημα προϊσταμένους κ.α. 

Οι παρατρεχάμενοι κυβέρνησης και διοικήσεων των δήμων ή κάποιοι «εκπρόσωποι» εργαζομένων στα σωματεία (πλειοψηφία Συλλόγου Εργαζομένων Δ. Θεσ/νίκης, πλειοψηφία Συλλόγου Εργαζομένων Δ. Καλαμαριάς, πλειοψηφία ΠΟΕ-ΟΤΑ που αρχικά το συζητούσε κ.α.)  που δήλωναν ή συνεχίζουν να δηλώνουν υπέρ της «αξιολόγησης γιατί θα βελτιώσει τις δημόσιες υπηρεσίες» πρέπει να κρυφτούν. Πέρα από τη διάλυση υπηρεσιών και τις απολύσεις, το νομοσχέδιο θέλει να χτυπήσει την ενότητα, την αλληλεγγύη, τη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων, το εργατικό κίνημα. Προωθεί την υποταγή και τη ρουφιανιά. Μην ξεχνάμε ότι ήδη υπάρχει σύνδεση βαθμού-μισθού. Η «αξιολόγηση» υπηρεσιών και εργαζομένων θα είναι ο βούρδουλας στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης και διοίκησης δήμου για να επιβάλλουν τον νόμο του φόβου και της σιωπής. 

Στο νομοσχέδιο προωθείται και άλλη δεξαμενή απολύσεων, αφού αποφασίζεται ο επανέλεγχος της μετατροπής συμβάσεων σε αορίστου χρόνου που έγινε με το προεδρικό διάταγμα 164/2004. Καταργούνται Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. με τους εργαζόμενους σε αυτά να απολύονται ή να μπαίνουν με τη διαθεσιμότητα στον προθάλαμο τις απόλυσης. Το νομοσχέδιο εμπεριέχει και άλλες αντεργατικές διατάξεις. 

Συνάδελφοι-συναδέλφισσες, όσο υποτασσόμαστε στην αντεργατική πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ και διοικήσεων δήμων, η ζωή η δική μας και των οικογενειών μας θα χειροτερεύει. Κανείς δεν πρόκειται να δώσει λύση στα προβλήματά μας παρά μόνο ο αγώνας μας για να εμποδίσουμε, να αποτρέψουμε την αντεργατική επίθεση. Ο ενιαίος ταξικός αγώνας όλων των εργαζομένων για μόνιμη- σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για μισθούς που θα καλύπτουν τις ανάγκες μας, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, απαλλαγμένο από τα δεσμά των μονοπωλίων και της ΕΕ, με τον λαό αφέντη στον πλούτο που παράγει. 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ.
ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ – ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 

Γραμματεία της ΔΑΣ
04/03/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου