Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ΠΦΥ (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας) δεν πρόκειται να λύσει, αντίθετα θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τους όρους και τις προϋποθέσεις παροχής των υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας του λαού.

Σήμερα που η επιστήμη και η τεχνολογία με τα επιτεύγματά τους μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη και ολόπλευρη αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας του λαού, με ακόμη χαμηλότερο κόστος. Σήμερα που μπορούν να καλυφτούν όχι μόνο οι ανάγκες θεραπείας, αλλά και πρόληψης ακόμα πιο αποτελεσματικά. Σήμερα που η πραγματική αξία του φαρμάκου έχει εκμηδενιστεί. Σήμερα μας λένε ότι πρέπει να βάλουμε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την υγείας μας.

Δε μας λένε όμως το γιατί…
Δε μας λένε ότι οι φαρμακοβιομηχανίες εκμεταλλεύονται το «δικαίωμά» τους να φτιάχνουν ακριβά φάρμακα για να έχουν περισσότερα κέρδη, απομυζώντας τον κόπο των εργατών τους, αλλά και τα επιτεύγματα της επιστήμης που αυτοί καρπώνονται. Δε μας λένε πως ο χώρος της υγείας έχει καθιερωθεί ως ένας χώρος ευνοϊκός για να αυξήσουν τα κέρδη τους οι κεφαλαιοκράτες. Δε μας λένε πως ακριβώς επειδή η υγεία λειτουργεί με κριτήρια αγοράς ευδοκιμούν φαινόμενα διαφθοράς.

Το «καθολικό και ολοκληρωμένο σύστημα ΠΦΥ» που προπαγανδίζει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο, αποτελεί σχέδιο που οδηγεί σε παραπέρα υποχρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας, των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ, με επιπλέον περιορισμό των όποιων σήμερα δωρεάν παροχών.

Η ενοποίηση των κρατικών μονάδων ΠΦΥ σε ένα φορέα ανά υγειονομική περιφέρεια, δε συνιστά «ενιαίο σύστημα ΠΦΥ», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα ενοποιείται και αξιολογείται η λειτουργία τους με επιχειρηματικά κριτήρια, με επιδείνωση των όρων δουλειάς των υγειονομικών, αξιοποιώντας ανάμεσα στα άλλα και την κινητικότητα-διαθεσιμότητα. Ο νέος κρατικός φορέας ΠΦΥ αποτελεί, όπως άλλωστε και σήμερα, ένα «συνονθύλευμα» μονάδων με τον ιδιωτικό τομέα, τους επιχειρηματικούς ομίλους στην υγεία, τους αυτοαπασχολούμενους, τα ιατρεία των δήμων και τις ΜΚΟ που θα παρέχουν υπηρεσίες ΠΦΥ. Μονάδες ασύνδετες μεταξύ τους και σε ανταγωνισμό, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο από τον ΕΟΠΥΥ που θα αγοράζει τις υπηρεσίες τους, αλλά και απευθείας από τους ασθενείς. Δεν αποτελεί φιλολαϊκή απάντηση και καμία παραλλαγή που στηρίζεται στη συνύπαρξη κρατικού και ιδιωτικού τομέα και στην ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών υγείας.

Το εργατικό κίνημα και η λαϊκή συμμαχία έχουν συμφέρον και δικαίωμα να εμποδίσουν και να ανατρέψουν τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Να αντιπαραθέσουν και να διεκδικήσουν την πανελλαδική ανάπτυξη ενιαίου, καθολικού, αποκλειστικά κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος ΠΦΥ, με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη και με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Σε αυτό το σύστημα που ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες δεν περισσεύει καμία μονάδα υγείας του ΕΟΠΥΥ, Κέντρο Υγείας, Περιφερειακό Ιατρείο, διασφαλίζεται η σχεδιασμένη και πλήρης αξιοποίηση όλων των υγειονομικών, της επιστημονικής έρευνας και των τεχνικών μέσων με καθολικό τρόπο.

Παλεύουμε για:

Δωρεάν κάλυψη όλου του πληθυσμού, με υπηρεσίες πρόληψης, πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, δημόσιας υγείας, νοσοκομειακής περίθαλψης και επείγουσας ιατρικής βοήθειας.
Δωρεάν φάρμακα σε όλους και με προτεραιότητα στα ΑμΕΑ, στους χρονίως πάσχοντες, στους καρκινοπαθείς.
Δωρεάν παροχή όλων των εμβολίων για όλα τα παιδιά και των εξετάσεων που απαιτούνται για την εγγραφή τους στα σχολεία.
Κατάργηση των πληρωμών, εισιτηρίων, συμμετοχών για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες. Κατάργηση της πληρωμής του 15% από τους ασθενείς για τις εξετάσεις στο συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ πρωτοβάθμιο ιδιωτικό τομέα.
Πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων. Επιστροφή στο κράτος των αποθεματικών που χάθηκαν από το πρόσφατο «κούρεμα». Κρατική χρηματοδότηση προς τον ΕΟΠΥΥ και τις δημόσιες μονάδες υγείας (κέντρα υγείας, νοσοκομεία) για αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων προς τους εργαζόμενους (εφημερίες, υπερωρίες κλπ) προς τους ασφαλισμένους, για φάρμακα, ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και υγειονομικά υλικά και προς τους συμβεβλημένους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες υγείας.
Καμία συγχώνευση ή κατάργηση κέντρων υγείας, πολυιατρείων και εργαστηρίων του ΙΚΑ. Τα πολυιατρεία του ΙΚΑ να μετατραπούν σε κρατικά κέντρα υγείας. Καμία συγχώνευση ή κατάργηση δημόσιων νοσοκομείων, κρεβατιών, κλινικών, ειδικών μονάδων και άλλων υποδομών και υπηρεσιών τους.
Προσλήψεις μόνιμων γιατρών όλων των ειδικοτήτων, οδοντιάτρων, φαρμακοποιών και άλλων υγειονομικών με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στις δημόσιες μονάδες υγείας και τον ΕΟΠΥΥ.
Στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμός των δημοτικών ιατρείων για τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε όλους, ιδιαίτερα στους ανασφάλιστους και τους μετανάστες.
Κρατική χρηματοδότηση για την εξασφάλιση της συνέχισης και αναβάθμισης των υπηρεσιών «βοήθεια στο σπίτι», με δωρεάν παροχή σε όσους ηλικιωμένους και ΑμΕΑ χρειάζονται βοήθεια και κατ’ οίκον νοσηλεία χωρίς περιορισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου