Σάββατο, 5 Οκτωβρίου 2013

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014: ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ

Τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014, το οποίο στη συνέχεια θα εμπλουτιστεί και θα εξειδικευτεί με τα νέα μέτρα αντιλαϊκής κλιμάκωσης.

Νέα φορολογικά χτυπήματα προβλέπονται σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχομεσαίους αγρότες, ταυτόχρονα με την παραπέρα κατακρεούργηση των κονδυλίων που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες, με πρόσχημα την εμφάνιση «πρωτογενών πλεονασμάτων». 

Το παραγόμενο ΑΕΠ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που κάνει η συγκυβέρνηση, θα παραμείνει σχεδόν στάσιμο, με ισχνό ρυθμό ανάκαμψης μόλις 0,6% και έναντι της κατρακύλας της τάξης του 25% που ήδη έχει διανυθεί στην εξαετία 2008-2013. 

Οι κρατικές δαπάνες για το 2014 αναμένεται να συρρικνωθούν κατά 3,5 δισ. ευρώ. Η παραπέρα μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σε συνδυασμό και με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την πλευρά της εργοδοσίας, διαμορφώνει το πλαίσιο για νέες μειώσεις συντάξεων, προνοιακών επιδομάτων στους ασφαλισμένους, των κονδυλίων για την Υγεία κ.ά. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στα 1,8-2 δισ. ευρώ διαμορφώνεται η συρρίκνωση των δαπανών του υπουργείου Εργασίας και αυτό παρά την έξαρση της επίσημης ανεργίας και των διευρυμένων αναγκών για την απόδοση των σχετικών επιδομάτων. Από το 2014 ξεκινά η παραπέρα σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες, η οποία σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα φτάσει στις 3,9 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2016. 

Η αντιλαϊκή επίθεση έχει και συνέχεια από την πλευρά της φορολογικής πολιτικής. Οι κάθε είδους φόροι και χαράτσια υπολογίζονται πάνω από 44 δισ. ευρώ. Οι συνολικοί άμεσοι φόροι προβλέπονται στα 19,5 δισ. ευρώ το 2014 από 17,4 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν φέτος, εξέλιξη που σηματοδοτεί την παραπέρα κλοπή λαϊκού εισοδήματος ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Από το 2014 μπαίνει σε εφαρμογή ο νέος τρόπος φορολόγησης των φτωχομεσαίων αγροτών. Ειδικότερα, στο 13% καθορίζεται ο φόρος και θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ «καθαρού εισοδήματος». Ταυτόχρονα, γίνεται υποχρεωτική για όλους τους αγρότες η χρήση λογιστικών βιβλίων, όπως ισχύει και για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες. Υπό διαμόρφωση είναι το νέο χαράτσι πάνω στη λαϊκή κατοικία και τη μικρή ακίνητη περιουσία, με τον εισπρακτικό στόχο να ανεβαίνει στα 2,9 δισ. ευρώ. 

Η αντιλαϊκή πολιτική κλιμακώνεται με το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, που για το 2014 προβλέπονται στα 3,5 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1 δισ. ευρώ προέρχεται εκ μεταφοράς από τις «καθυστερήσεις» του 2013. Την είσοδο στην τελική ευθεία σηματοδοτούν οι κυβερνητικές ενέργειες για την ιδιωτικοποίηση συγκεντρωμένων και νευραλγικών κλάδων και υποδομών της οικονομίας και της παραγωγής, όπως η Ενέργεια (ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ), η Ύδρευση (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ), η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι λιμενικές υποδομές, οι οδικοί άξονες, τα περιφερειακά αεροδρόμια, τα «φιλέτα» δημόσιας γης κ.ά. 

(Πηγή: 902.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου