Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ


Διεκδικούμε άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων
Όχι στην απλήρωτη εργασία

Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία εργαζομένων δήμου Θεσσαλονίκης χαιρετίζει αγωνιστικά όλους τους συναδέλφους που συμμετείχαν στις τελευταίες κινητοποιήσεις για την πληρωμή των δεδουλευμένων – νυχτερινά και εξαιρέσιμα από τον Αύγουστο του 2015- στην υπηρεσία Καθαριότητας. Οι κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν μετά από κάλεσμα της ΔΑΣ και του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης, του σωματείου που έχουν γίνει μέλη,  στην πλειοψηφία τους, οι συνάδελφοι συμβασιούχοι, αφού οι πλειοψηφίες στα σωματεία του δήμου Θεσ/νίκης αρνούνται να τους εγγράψουν ως μέλη. Από τις κινητοποιήσεις έλαμψαν με  την απουσία τους, για ακόμη μία φορά, η πλειοψηφία του ΣΕΔΘ («Μέτωπο Αλλαγής» και «Ανεξάρτητο») και τα υπόλοιπα σωματεία του δήμου. 

Τη Δευτέρα, στην παρέμβαση των εργαζομένων στο δημοτικό συμβούλιο, η διοίκηση Μπουτάρη «δεσμεύτηκε» ότι θα πληρώσει όλα τα δεδουλευμένα έως τις 30 Ιούνη. Την Τετάρτη 1 Ιούνη, στην κινητοποίηση στην Επιθεώρηση Εργασίας, κατατέθηκε καταγγελία για τα απλήρωτα δεδουλευμένα και ορίστηκε τριμερής συνάντηση μεταξύ δήμου, εργαζομένων και Επιθεώρησης Εργασίας για τις 15 Ιούνη. 

Στο δημοτικό συμβούλιο, οι αντιδήμαρχοι Καθαριότητας και Οικονομικών είπαν ότι τα προβλήματα δημιουργούνται στην προσπάθεια που γίνεται από το 2011 για τον «εξορθολογισμό» και για τα νυχτερινά και εξαιρέσιμα!!! Εμείς δεν θεωρούμε τη διοίκηση Μπουτάρη τόσο ανίκανη, να μην μπορεί δηλαδή «να βάλει τάξη» στα νυχτερινά και εξαιρέσιμα από το 2011. Όλα γίνονται συνειδητά και εσκεμμένα, στην προσπάθεια να κλαπούν χρήματα από τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Να εξοικονομηθούν χρήματα για άλλες προτεραιότητες της διοίκησης Μπουτάρη, όπως να πληρωθούν οι εργολαβικές ιδιωτικές εταιρείες που έχουν εισβάλει στην καθαριότητα και άλλες υπηρεσίες. Κουβέντα, βέβαια, δεν είπαν για τον μηχανισμό της διοίκησης που συνεχίζει να πριμοδοτείται με νυχτερινά, εξαιρέσιμα και θέσεις ευθύνης. 

Για ποιόν «εξορθολογισμό» και «καλή λειτουργία» των υπηρεσιών μιλάνε, όταν σε τεχνικές και διοικητικές υπηρεσίες υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού πχ. Κοινωνικές υπηρεσίες, Αρχιτεκτονικό, Οδοποιία, Πράσινο κ.α. Όταν και αυτά τα εναπομείναντα συνεργεία των τεχνικών υπηρεσιών δεν έχουν υλικά να δουλέψουν (Μηχανουργείο, Αρχιτεκτονικό, Οδοσήμανση, Κοιμητήρια κ.α.). Οι υπηρεσίες απαξιώθηκαν και απαξιώνονται με σχέδιο και συνειδητά για να παραδοθούν πλήρως στους μεγαλοεπιχειρηματίες. 

Για ποιόν «εξορθολογισμό» μιλάνε όταν η υπηρεσία Καθαριότητας εδώ και μήνες δεν έχει σακούλες για τα καλάθια απορριμμάτων και οι εργαζόμενοι φέρνουν από τα σπίτια τους. Όταν εδώ και πολύ καιρό οι καθαρίστριες εσωτερικών χώρων βάζουν από την τσέπη τους για να αγοραστεί χλωρίνη και άλλα υλικά για να καθαριστούν οι τουαλέτες και τα γραφεία του δημαρχείου και των άλλων χώρων εργασίας. 

Φυσικά, καμιά εμπιστοσύνη δεν πρέπει να δείξουμε στις «δεσμεύσεις» και «υποσχέσεις» της διοίκησης για την πληρωμή των δεδουλευμένων. Ήδη ξεκίνησαν να διαδίδουν ότι τα νυχτερινά και εξαιρέσιμα Γενάρη- Φλεβάρη του 2016 δεν μπορούν να πληρωθούν. Αφού φαίνεται ότι ξεπερνιέται με νομοθετική ρύθμιση το πρόβλημα με τη μη έκδοση της απαραίτητης απόφασης δημάρχου για αυτούς τους 2 μήνες, τώρα επικαλούνται ότι δεν προβλέφθηκαν τα απαραίτητα κονδύλια για να καλυφθεί όλο το πρώτο εξάμηνο του 2016!! Τους εργαζόμενους, όμως, τους έβαζαν και συνεχίζουν να τους βάζουν να εργάζονται βράδυ, Κυριακές και αργίες. 

Η ΔΑΣ καλεί τους συναδέλφους να αψηφήσουν τις απειλές και τους εκβιασμούς της διοίκησης και να συμμετέχουν στην αποχή από εργασία τις Κυριακές και αργίες στην υπηρεσία Καθαριότητας. Να συμμετέχουν όσοι μπορούνε στην εκδίκαση της διαφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας, Προξένου Κορομηλά 51, την Τετάρτη 15 Ιούνη, στις 11πμ. Σε περίπτωση που δεν πληρωθούμε όλα τα δεδουλευμένα έως το τέλος Ιούνη, όπως «δεσμεύτηκε» η διοίκηση Μπουτάρη, η απάντησή μας να είναι ακόμη πιο δυναμική. 

Στην αντεργατική πολιτική, που και η διοίκηση Μπουτάρη εφαρμόζει, φρένο θα βάλει μόνο ο αγώνας και η κινητοποίηση των εργαζομένων.

Γραμματεία της ΔΑΣ

06/06/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου