Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2013

ΑΠΕΡΓΙΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ 3/11

103 χρόνια έχουν περάσει από την κατάκτηση της αργίας της Κυριακής από τον εργαζόμενο λαό της χώρας μας. Συγκεκριμένα, η πρώτη Κυριακάτικη αργία που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ήταν στις 3 Γενάρη του 1910. Φυσικά, οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν είναι αιωνίως εξασφαλισμένες, ειδικά όταν δεν υπάρχει η απαραίτητη μαχητικότητα απ' την πλευρά τους για να τις διατηρήσουν, οπότε σήμερα τίθεται το ζήτημα της κατάργησης της αργίας της Κυριακής από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την κυβέρνηση και φυσικά το μεγάλο κεφάλαιο.

Ας δούμε καταρχήν τι προβλέπει ο νόμος για την κατάργηση της Κυριακής αργίας:

Όλα τα εμπορικά καταστήματα μέχρι 250 τ.μ., θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς κανέναν περιορισμό, όλες τις Κυριακές του χρόνου (52). Δίνεται η δυνατότητα στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη -ή δήμαρχο για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά- με απόφασή του να καθορίζει τον ακριβή αριθμό των Κυριακών που θα επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι 250 τ.μ. Αν δεν υπάρξει τέτοια απόφαση, τότε θα ισχύει ο κανόνας των 52 Κυριακών το χρόνο, για όσα καταστήματα θέλουν να λειτουργήσουν.
Εφτά Κυριακές το χρόνο θα είναι ανοιχτά και τα καταστήματα άνω των 250 τ.μ. Είναι προφανές ότι το όριο των 250 τ.μ., είναι το πρόσχημα της κυβέρνησης για να καταργήσει την κυριακάτικη αργία, αφού θα μπορεί σταδιακά να το μεταβάλλει και τελικά να το καταργήσει, προς όφελος των μεγάλων καταστημάτων. Άλλωστε, οι διακηρύξεις για «ξαναζωντάνεμα» του κέντρου και «πολυεπίπεδη εξυπηρέτηση» των τουριστών, δεν μπορεί να πραγματωθεί από τους μικρούς καταστηματάρχες, που θα αδυνατούν αντικειμενικά να εργάζονται 365 το χρόνο.
Προβλέπεται να καθιερωθούν τέσσερις περίοδοι εκπτώσεων το χρόνο, από δύο που είναι σήμερα. Την πρώτη Κυριακή κάθε μίας περιόδου, όπως είναι η Κυριακή 3η Νοέμβρη, θα μπορούν όλα τα καταστήματα, μικρά ή μεγάλα, να λειτουργούν κανονικά. Σε αυτές τις τέσσερις εργάσιμες Κυριακές θα προστεθούν οι δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα και η Κυριακή των Βαΐων.
Ο νόμος δε διευκρινίζει τον τρόπο πληρωμής των εργαζομένων που θα εργάζονται τις Κυριακές. Ωστόσο, και επειδή η κυριακάτικη αργία καταργείται -τουλάχιστον για 7 Κυριακές το χρόνο στα μεγάλα πολυκαταστήματα- η μέρα αυτή θεωρείται εργάσιμη. Από εκεί προκύπτει ότι οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να την πληρώνουν χωρίς την προσαύξηση, όπως δηλαδή, θα πληρώνονταν μια κανονική εργάσιμη ημέρα.

Τι σημαίνει ουσιαστικά η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας:

Α) Για τους εμποροϋπαλλήλους:
Θα οδηγήσει σε δουλειά ήλιο με ήλιο, χωρίς διάλειμμα, χωρίς ξεκούραση, χωρίς μιας μέρας άδεια για ανάπαυση. Το χτύπημα στην Κυριακή αργία στον κλάδο του εμπορίου θα προκαλέσει απανωτά χτυπήματα και σε άλλους κλάδους, με στόχο τη συνολική κατάργησή της. 
Μπαίνουν επιπλέον εμπόδια στη μητρότητα. Καθώς οι γυναίκες αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία στον κλάδο, θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο η δυνατότητα να εργάζονται και να έχουν οικογένεια, να μεγαλώνουν παιδιά. Θα αναγκαστούν να στραφούν σε άλλες λύσεις, που θα κοστίσουν ακριβά στην κάθε εργατική οικογένεια. 
Δε θα υπάρχει πλέον η σταθερή μέρα ανάπαυσης που εξασφαλίζει στον εργαζόμενο τη δυνατότητα να ανακτήσει τις δυνάμεις του για να επιστρέψει στη δουλειά. Δε θα μένει καθόλου ελεύθερος για οικογενειακή ζωή και κοινωνική δράση. 
Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ανεξάρτητα το πόσες θα είναι (7 ή 52), σημαίνει 7ήμερη εβδομαδιαία εργασία για τους εμποροϋπαλλήλους για 400 ευρώ μισθό, γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας, διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου. 
Οι νέες θέσεις εργασίας που υπόσχεται η κυβέρνηση, τις οποίες μάλιστα υπολογίζουν στις 30.000 (!) θα είναι συμβάσεις μιας μέρας όπως γίνεται σήμερα σε όλα τα πολυκαταστήματα και στα Σούπερ Μάρκετ. Θα είναι σταγόνα στον Ωκεανό των νέων ανέργων - σημερινών αυτοαπασχολούμενων, που θα προκύψουν από το κλείσιμο χιλιάδων μικρών καταστημάτων, που θα τα συντρίψει ο ανταγωνισμός.

Β) Για τους αυτοαπασχολούμενους:
Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών αυτοαπασχολούμενων και εμπόρων - βιοτεχνών, δε θα μπορεί να ανταπεξέλθει στα αυξημένα έξοδα λειτουργίας των καταστημάτων, με συνέπεια να επιταχύνεται η πορεία προς το λουκέτο, προς όφελος των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων, που ήδη συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου. 
Θα είναι δύσκολο για τους αυτοαπασχολούμενους να αντέξουν την 7ήμερη εργασία, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις είναι οι ίδιοι που δουλεύουν τα μαγαζιά τους.

Παρακάτω παρατίθενται μερικά στοιχεία από το από την ευρωπαϊκή εμπειρία: 
Η διεύρυνση του ωραρίου σε μια σειρά πόλεις της ΕΕ, έφερε συρρίκνωση των μικρών επιχειρήσεων, χωρίς όμως αύξηση της απασχόλησης στα μεγάλα καταστήματα. 
Τα μικρά καταστήματα μειώνουν τις θέσεις εργασίας (καθώς το κόστος είναι μεγαλύτερο των κερδών, γεγονός που αναγκάζει τους μικρούς επιχειρηματίες και τις οικογένειές τους να δουλεύουν πολύ περισσότερο), ενώ τα μεγαλύτερα καταστήματα, κυρίως τροφίμων, δημιουργούν νέες θέσεις μόνο μερικής απασχόλησης. 
Εξαιτίας του μεγαλύτερου ανταγωνισμού και της μείωσης των κερδών, τα μικρά καταστήματα εξαφανίζονται από τον εμπορικό χάρτη.

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας μας αφορά ΟΛΟΥΣ και όχι μόνο τους εμποροϋπαλλήλους και τους μικρούς καταστηματάρχες. Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο στα εμπορικά καταστήματα. Για παράδειγμα: Είναι δυνατόν να δουλεύουν τα καταστήματα και οι τράπεζες ή συνολικότερα οι υπηρεσίες να μένουν κλειστές; 

Ο στόχος τους είναι διπλός: 
Να πετάξουν «εκτός» της αγοράς τους μικρούς επαγγελματίες και βιοτέχνες που δε θα μπορούν αντέξουν το βάρος του ανταγωνισμού. 
Να χτυπήσουν ακόμη περισσότερο τα εργατικά δικαιώματα, μετατρέποντας τους εργαζόμενους, κυριολεκτικά, σε σκλάβους.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιβάλλεται να προχωρήσει άμεσα ο συντονισμός της δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας. Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματοβιοτέχνες, να διαμορφώσουν κοινό μέτωπο αντίστασης ενάντια στα μέτρα που τους πλήττουν και βγάζουν κερδισμένο τον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια. Σ' αυτή την κατεύθυνση παλεύουν το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΕΒΕ στο χώρο των αυτοαπασχολούμενων.

Η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων καλεί:
Την Κυριακή 3 Νοέμβρη στις 10:00 το πρωί, όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, Τσιμισκή με Αριστοτέλους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου