Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ 13/6

Τα γεγονότα των τελευταίων δύο ημερών σχετικά με το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι γνωστά.

Χτες, εκδόθηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που δίνει τη δυνατότητα σε υπουργούς να κλείνουν με συνοπτικές διαδικασίες οργανισμούς που υπόκεινται στη δικαιοδοσία τους. Το πρώτο θύμα αυτής της ρύθμισης ήταν η ΕΡΤ. Τελειώς αιφνιδιαστικά διέρρευσε χτες στο κοινό το επικείμενο και άμεσο κλείσιμό της, το οποίο πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 11/6.

Η αντίδραση ήταν άμεση: συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μπροστά από την ΕΡΤ3 (στην οποία συμμετείχε και το Π.Α.ΜΕ.) στην οποία κατέφθανε όλο και περισσότερος κόσμος που αψήφησε την βροχή και την έντονη (για Ιούνη μήνα) ψύχρα και η οποία κράτησε για πολλές ώρες και διαλύθηκε αρκετή ώρα μετά τα μεσάνυχτα.

Την Τετάρτη 12/6 η διαμαρτυρία είχε συνέχεια. Από το πρωί η συγκέντρωση άρχισε να φουντώνει, ειδικά αφού κατέφθασε κατά τις 11:00 με πορεία στο χώρο της ΕΡΤ3 ο κόσμος από την κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ που είχε πραγματοποιηθεί νωρίς το πρωί στα γραφεία του ΟΑΕΕ. Συνέχεια όμως υπήρχε και το απόγευμα: νέα συγκέντρωση είχε κανονιστεί για τις 18:00 μπροστά από το σταθμό στην οποία κατέφθασε κατά τις 19:00 η ώρα και το Π.Α.ΜΕ. με πορεία που ξεκίνησε από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Ο καιρός ήταν και πάλι επιθετικός, αλλά αυτό φυσικά δεν πτόησε τους παρευρισκόμενους.

Για την Πέμπτη 13/6 έχει προκηρυχτεί απεργία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Το Π.Α.ΜΕ. καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10:30 στο Άγαλμα του Βενιζέλου. Ως αντίδραση μεν στο κλείσιμο της ΕΡΤ, χωρίς όμως να βλέπουμε το συγκεκριμένο ζήτημα ως ξεκομμένο και ανεξάρτητο από το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που ασκείται σήμερα δε. Αντιθέτως, τα πάντα έχουν κοινή ρίζα και αυτή είναι η διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος εν μέσω κρίσης.

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του:

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την τρικομματική κυβέρνηση (Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) που με τις μεθόδους και τις πρακτικές του δόγματος του “νόμου και της τάξης” αποφάσισε να κλείσει την δημόσια ραδιοτηλεόραση και να πετάξει στο δρόμο τους εργαζόμενους σε αυτήν, όπως ετοιμάζεται να κάνει με τα Ελληνικά αμυντικά συστήματα και με άλλους δημοσίους οργανισμούς και επιχειρήσεις. 

Όταν οι ανάγκες των πολυεθνικών και της μεγαλοεργοδοσίας επιτάσσουν τα αστικά κόμματα δεν διστάζουν να αποβάλουν τον όποιο μανδύα κοινοβουλευτικής διαδικασίας και δημοκρατικοφάνειας και να αποκαλυφτεί αυτό που πραγματικά είναι η αστική δημοκρατία. Δικτατορία των πολυεθνικών με κοινοβουλευτικό μανδύα. Υπέρτατος νόμος και αρχή τα συμφέροντα της τάξης που εκπροσωπούν. Αυτά του μεγάλου κεφαλαίου και της αστικής τάξης. 

Η απόφαση για το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης και των άλλων επιχειρήσεων και οργανισμών. Η απόφαση για την απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Ο νόμος υπέρ των τραπεζών που ψηφίστηκε για την ρύθμιση των χρεών. Η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων που χειροτερεύει. Ο νόμος για την πάρα πέρα απελευθέρωση των απολύσεων που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση και άλλα ακόμα αντιλαϊκά μέτρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάρει δείχνουν ότι η επίθεση του κεφαλαίου, της τρόικας και της κυβέρνησης κλιμακώνεται και η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται θα στηριχτεί στα νεκροταφεία των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί: 

Τα συνδικάτα να δώσουν αποφασιστικά την μάχη οργάνωσης της αυριανής απεργίας.  
Τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά και αποφασιστικά στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

Τώρα όσο ποτέ άλλοτε το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να ανασυνταχθεί και να αντιπαραθέσει στην επίθεση διαρκείας του κεφαλαίου αγώνες μαζικούς με συνέχεια και προοπτική που θα ξεκινούν από τους τόπους δουλειάς και θα αγκαλιάζουν όλους τους εργαζόμενους. 
██████████████████████████████████████

Μερικά στοιχεία για το θέμα:

Τι ακριβώς περιλαμβάνει η ΕΡΤ:

Πέντε τηλεοπτικά κανάλια (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, ERT WORLD - δορυφορικό, ΕΡΤ HD - Ψηφιακό).
Επτά ραδιοφωνικούς σταθμούς με έδρα την Αθήνα (91,6 Πρώτο Πρόγραμμα, 103,7 Δεύτερο Πρόγραμμα, 90,9 Τρίτο Πρόγραμμα, 93,6 Kosmos, 101,8 ΕΡΑ Σπορ, 106,7 Φιλία, Πέμπτο Πρόγραμμα - Φωνή της Ελλάδας στα βραχέα, σε όλο τον κόσμο).
Τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς με έδρα τη Θεσσαλονίκη (95,8, 102 και Τρίτο Πρόγραμμα - βραχέα).
19 περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς ανά την Ελλάδα.
Δύο μουσικά σύνολα (Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής).
Μια έντυπη έκδοση («Ραδιοτηλεόραση»), ένα διαδικτυακό τόπο (www.ert.gr) και το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ (archives.ert.gr).

Να σημειωθεί ότι στην ΕΡΤ δουλεύουν 2.907 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 2.656 είναι αορίστου χρόνου.
 
Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους.
Υπάρχει πιθανότατο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της (μεγάλης) περιουσίας της ΕΡΤ για την οποία φυσικά έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός.
Η ενημέρωση περνάει αποκλειστικά στα χέρια ιδιωτών, δηλαδή όλων αυτών που έχουν συμφέρον από την πολιτική που ασκείται σήμερα. 
Χάνονται από την ελληνική τηλεόραση και τα τελευταία ψήγματα ποιοτικών προγραμμάτων.

██████████████████████████████████████
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ. 
████ΠΕΜΠΤΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΙΣ 10:30 ΤΟ ΠΡΩΙ█████
██████████ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ██████████
██████████████████████████████████████

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου