Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ Δ.Ε.Η.

Ανακοινώθηκαν χτες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) τα αυξημένα «χαράτσια» που θα καταβάλλουν τα λαϊκά νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις και φτωχοί αγρότες για την ενίσχυση των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, οι νέες χρεώσεις, όπως ανακοινώθηκαν από τη ΡΑΕ, είναι: 
Για την υψηλή τάση 2,23 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 1,79 (αύξηση 24,5%)
Για αγροτικές χρήσεις μέσης τάσης 10,83 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 6,97 (αύξηση 55,3%)
Για αγροτικές χρήσεις χαμηλής τάσης 11,39 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 7,3 (αύξηση 55,3%).
Για το οικιακό ρεύμα 26,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 20,8 (αύξηση 26,4%)
Για λοιπές χρήσεις χαμηλής τάσης 30,89 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 21,17 (αύξηση 45,9%).

Το συγκεκριμένο τέλος, που καταβάλλεται μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ από όλους τους καταναλωτές, πηγαίνει κατευθείαν στις «τσέπες» των ιδιωτών που έχουν επενδύσει στη λεγόμενη «πράσινη Ενέργεια» και όλη την παραγωγή τους απορροφά υποχρεωτικά η ΔΕΗ σε εγγυημένες τιμές. Μέχρι τέλος του 2013 είχε δημιουργηθεί στο σχετικό λογαριασμό χρηματοδότησης των ιδιωτών παραγωγών «τρύπα», που ξεπερνούσε τα 500 εκατ. ευρώ, και η ΡΑΕ είχε εισηγηθεί την επιβολή σχεδόν της διπλάσιας αύξησης στο ειδικό τέλος για την κάλυψή της.

Παρά το αναγκαστικό και περιορισμένης εμβέλειας «κούρεμα» που επιβλήθηκε πρόσφατα και έπληξε κυρίως τα οικιακά και αγροτικά φωτοβολταϊκά, οι αυξήσεις - αν και μικρότερες από τους αρχικούς υπολογισμούς - τελικά επιβλήθηκαν και όπως φαίνεται τα λαϊκά στρώματα θα συνεχίσουν για πολύ καιρό ακόμη να πληρώνουν ακριβά τους μεγαλοεπενδυτές του χώρου.

(Πηγή: Ριζοσπάστης 4/4/2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου